Ucraina a ținut piept rușilor și în a 103-a zi de război și agresivitatea trupelor Moscovei e în creștere.
Totuși, Volodimir Zelenski spune că oraşele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk „sunt în prezent oraşe moarte”, iar situaţia de pe frontul din estul ţării este dificilă.
De la Kremlin, Putin a amenințat că va ordona atacuri asupra unor ținte care nu au mai fost lovite până acum, dacă Occidentul livrează rachete care i-ar ajuta pe ucraineni să bombardeze Rusia. La scurt timp, Londra a anunțat că trimite Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri.
Moscova continuă să sfideze Europa, cu o vizită a lui Serghei Lavrov la Belgrad. Ministerul rus de Externe s-a plâns încă că vecinii Serbiei au închis cerul pentru avionul oficialului.
SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de luni, 6 iunie, ziua 103 de război:
23:52 - Forțele armate ucrainene afirmă că rușii bombardează masiv întreaga linie de apărare din estul țării.
23:40 - Zelenski spune că dacă armata rusă va captura complet orașul Sievierodonețk, Ucraina ar avea nevoie de cinci ori mai multe echipamente și oameni pentru o contraofensivă.
23:17 - Italia a propus ca Ucraina să devină o țară neutră și să ajungă la un acord cu Rusia privind statutul Crimeei și Donbasului, ca parte a planului său de pace.
22:55 - Unii politicieni occidentali împing Ucraina către o pace nefavorabilă, spune președintele Volodimir Zelenski. El a declarat jurnaliştilor că guvernul ucrainean nu a purtat nicio negociere cu privire la astfel de planuri de pace.
22:32 - Atena va trimite vehicule blindate în Ucraina numai după ce va primi la schimb transportoare din Germania.
21:58 - Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut Rusiei să oprească presupuse violenţele sexuale comise de către armata rusă în Ucraina. Însă Moscova a denunţat acuzaţii fără fundament în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.
21:43 - Administraţia lui Putin a anunţat, luni seară, noi sancţiuni împotriva unor oficiali din Statele Unite, care vor avea interdicţii de a pătrunde pe teritoriul Rusiei.
Printre persoanele sancţionate se numără secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul Energiei, Jennifer Granholm, şi directorul operatorului de sateliţi OneWeb, Neil Masterson. De asemenea, Moscova l-a sancţionat pe directorul companiei Universal Pictures şi pe cel al agenţiei de evaluare financiară Fitch.
21:17 - Departamentul american al Justiţiei a ordonat punerea sub sechestru a două avioane aparţinând oligarhului rus Roman Abramovici. Autorităţile americane au luat decizia după ce au constatat că cele două aeronave au zburat în Rusia în martie, prin încălcarea sancţiunilor impuse exporturilor.
20:55 - Trupele ucrainene au împiedicat forțele Rusiei de a captura un drum strategic din Donbas, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
20:32 - Jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov, fondatorul site-ului Agentura.ru, care se concentrează pe activitatea serviciilor secrete din Rusia, a declarat că a fost trecut de Moscova pe o listă cu persoane urmărite. Totodată, el afirmă că i-au fost înghețate conturile bancare.
20:09 - Cum arată orașele Severodoneţk şi Lisiceansk, despre care Zelenski spune că sunt ”orașe moarte”:
19:46 - Vladimir Putin a semnat un decret privind plata a 5 milioane de ruble pentru familiile membrilor Gărzii Rusiei care au murit în Ucraina și Siria.
19:19 - Forţele ucrainene care apără oraşul Severodoneţk "se ţin tare", în pofida asalturilor trupelor Moscovei, însă ruşii sunt "mai numeroşi şi mai puternici", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
19:08 - Rușii pun orașul Mariupol în carantină din cauza unui posibil focar de holeră, a declarat Petro Andriushchenko, consilier al primarului orașului. „Vedem că orașul se închide”, a declarat el pentru United News TV.
19:04 - Măsura care prevede că Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe 5 iunie 2023 a intrat, luni, în vigoare.
18:33 - Riscul ca Ucraina să fie invadată și de Belarus este minim, crede Volodimir Zelenski. „Ne pregătim pentru toate riscurile de invazie, dar până acum analiștii și experții noștri nu văd riscuri reale ale unei a doua invazii din Belarus”, a spus președintele Ucrainei.
18:14 - Volodimir Zelenski a declarat că sunt peste 2.500 de prizonieri de război ucraineni de la Azovstal în Rusia. Problema schimbului lor cu prizonieri ruși este tratată de angajații Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.
17:40 - O relatare din cotidianul El Pais potrivit căreia Spania intenţionează să livreze tancuri şi sisteme antiaeriene Ucrainei a atras un răspuns evaziv din partea ministrului Apărării Margarita Robles.
Robles a descris livrările de arme către Ucraina de după invazia rusă drept "o chestiune extrem de delicată" care necesită "cea mai mare discreţie" într-un interviu pentru canalul Telecinco. Ea a atras atenţia că Rusia şi-a reiterat ameninţările către ţările care furnizează arme Ucrainei.
17:16 - 3 persoane acuzate că au colaborat cu rușii din regiunea Cernigău au fost reținute, a anunțat Serviciul de Securitate din Ucraina. Se presupune că cei 3 se pregăteau să ajute trupele ruse în cazul unei a doua invazii a regiunii. Au fost găsite arme rusești în casele lor.
16:48 - Un tribunal din Moscova a amendat cu 20 de milioane de ruble (300.000 de euro) postul Europa Liberă (Radio Liberty/Radio Free Europe), susținut de SUA, pentru ceea ce consideră a fi conținut „fals” despre invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit rapoartelor agenției de presă ruse Interfax.
16:45 - Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu a primit nicio solicitare din partea autorităţilor ruse privind survolul vreunei aeronave care să îl transporte pe Serghei Lavrov.
16:34 - Președintele Zelenski a declarat că până la 75 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate în Ucraina, până la toamnă, iar Kievul vrea arme anti-navă, care ar putea asigura trecerea în siguranță a exporturilor sale.
16:19 - Unitatea europeană privind răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia se dovedește greu de menținut în fața impactului războiului asupra inflației și asupra standardelor de viață de pe întreg continent, a declarat premierul Estoniei.
15:32 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va răspunde livrărilor de arme occidentale cu rază lungă de acțiune către Ucraina împingând forțele Kievului cât mai departe de granița Rusiei.
„Cu cât raza sistemelor care vor fi livrate este mai lungă, cu atât vom îndepărta naziștii de la acea linie din care pot veni amenințările la adresa vorbitorilor de limbă rusă și a Federației Ruse”, a declarat Lavrov, într-o conferință de presă.
15:00 - Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, face apel la comunitatea internațională să nu mai creadă promisiunile lui Vladimir Putin, care spunea că Ucraina ar putea folosi porturile din Nikolaev și Odesa pentru exporturi de alimente, fără a se teme de atacuri pe mare.
„Putin spune că nu va folosi rutele comerciale pentru a ataca Odesa. Acesta este același Putin care le-a spus cancelarului german Scholz și președintelui francez Macron că nu va ataca Ucraina – cu câteva zile înainte de a lansa o invazie pe scară largă a țării noastre. Nu putem avea încredere în Putin, cuvintele lui sunt goale”, a transmis Kuleba.
14:17 - Un număr tot mai mare de civili vor să fie evacuați din regiunea Donețk, controlată de Ucraina, a declarat luni Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, la televiziunea ucraineană.
„Oamenii care nu au încercat și nu au vrut să plece la început, când era mai sigur, pleacă acum. Îi evacuăm atât din așezările de pe linia frontului, cât și din orașele Bakhmut, Soledar și Slovyansk. Acum ritmul a crescut”, a spus el.
13:55 - Președintele Zelenski anunță că a vorbit cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, care a confirmat un nou pachet de ajutor militar britanic pentru Kiev.
Cei doi „căută modalități de a evita criza alimentară și de a debloca porturile”, a scris Zelenski pe Twitter.
Johnson este vizat chiar în această seară de o moțiune de cenzură, în urma scandalurilor în care a fost implicat.
13:37 - Agenția Internațională pentru Energie Atomică caută mijloacele pentru a trimite o misiune de experți la centrala nucleară Zaporojie, cucerită de ruși, pentru a se asigura că lucrurile sunt sub control.
13:00 - Partizanii ucraineni din zonele ocupate ale țării le fac mari probleme ocupanților ruși, precum și celor care colaborează cu aceștia. S-au înmulțit actele de sabotaj și atentatele, scrie The Guardian.
Șase grăniceri ruși au fost uciși săptămâna trecută, în apropierea punctului de control al frontierei Zernovo din nordul Ucrainei. Două zile mai târziu, o explozie a vizat biroul unui oficial ucrainean pro-Kremlin din Melitopol.
12:08 - Un comitet al Dumei de stat din Rusia a aprobat un proiect de lege care introduce pedeapsa de 7 ani de închisoare pentru „apeluri publice împotriva securității ruse” și până la 20 de ani pentru implicarea cetățenilor ruși în acțiuni militare împotriva Rusiei, informează agenția RIA Novosti.
12:04 - Autoritățile de la Kiev au prezentat imagini cu efectele bombardamentelor de ieri, când rușii au distrus un service auto:
11:33 - Rusia nu ar trebui să-și închidă ambasada din SUA, în ciuda crizei declanșate de războiul din Ucraina, iar cele mai mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute, a spus ambasadorul SUA la Moscova, John J. Sullivan.
„Trebuie să ne păstrăm capacitatea de a vorbi unul cu celălalt”, a spus Sullivan, într-un interviu pentru agenția rusă TASS, o declarație care reprezintă un mesaj clar pentru Rusia.
11:29 - Rușii anunță că au doborât un MiG-29 ucrainean și 13 drone. Mai mult, ei ar fi lovit și un sistem de radar anti-artilerie american AN/TPQ-50. Este vorba despre un echipament foarte scump și foarte important, care îi ajuta pe ucraineni să detecteze artileria inamică, pentru a o putea ataca.
11:00 - Primarul oraşului ucrainean Hostomel, Yurii Prilipko, şi doi voluntari au fost ucişi de forţele ruse la sfârşitul lunii februarie, în timp ce livrau medicamente şi alte provizii locuitorilor, afirmă martorii oculari, citați de CNN.
10:25 - În Severodonețk se dau lupte grele, stradă cu stradă. Ucrainenii au reușit să recucerească o jumătate din oraș, dar rușii contraatacă și apărătorii încep să piardă din nou controlulul.
„Apărătorii noștri au reușit să conducă un contraatac, pentru o perioadă de timp; au eliberat aproape jumătate din oraș. Dar acum situația s-a înrăutățit puțin pentru noi din nou”, a informat guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, la televiziunea națională.
10:00 - Ucrainenii spun că au eliminat până acum 31.250 de militari ruși, în cel mai noi bilanț dat publicității. De asemenea, rușii ar fi pierdut în Ucraina 1.386 de tancuri, pe lângă alte câteva mii de mașini și echipamente militare.
09:38 - Armata Ucrainei anunță că a mai doborât un elicopter de atac Ka-52 al rușilor, precum și o dronă.
09:20 - Energoatom a publicat imagini cu racheta lansată de ruși care a trecut extrem de aproape de centrala nucleră din sudul Ucrainei.
09:18 - Mai mulți elevi au mers la fosta lor școală din Harkov, acum distrusă de ruși, și au marcat finalul de an școlar cu un vals printre ruine.
09:14 - O echipă de cercetători a monitorizat circa 1.300 de companii care au afaceri în Rusia şi care au ales să părăsească sau nu respectiva piaţă de la atacurile neprovocate lansate asupra Ucrainei pe 24 februarie.
„Observăm că pieţele de capital răsplătesc companiile care au plecat din Rusia şi le sancţionează pe cele care au optat să rămână, în timp ce performanţa acţiunilor este corelată cu exitul de pe piaţa rusească, fenomenul fiind observat de-a lungul mai multor regiuni, sectoare şi companii, indiferent de mărimea celor din urmă“, se arată în studiul Şcolii de Management din cadrul Universităţii Yale.
09:12 - Armata ucraineană a confirmat luni moartea unui general separatist pro-rus, după ce în ajun o informaţie în această privinţă fusese difuzată de postul de televiziune public rus.
Comandatul Corpului de armată 1 al aşa-numitei „Republici Populare Doneţk”, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost „oficial denazificat şi demilitarizat”, a anunţat duminică noaptea Administraţia pentru comunicaţii strategice a forţelor armate ucrainene, potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda.
08:56 - Germania amână livrarea de tancuri Ucrainei, te teamă că ar putea fi folosite pe teritoriul Rusiei, scrie Der Spiegel, citând surse din Guvernul de la Berlin.
08:42 - Serghei Gaidai, șeful regiunii Lugansk, spune că rușii continuă să bombardeze Severodonețkul, dar și localitățile învecinate: Zolote, Orekhovoe, Gorskoe, Vrubovka, Metelkino, Borovskoye, Ustinovka și Toshkovka.
În Belogorovka și Nikolaevka, Gaidai spune că rușii au suferit pierderi mari și s-au retras. Cel puțin 25 de case au fost distruse în această regiune.
08:34 - NATO a început un exercițiu masiv în Marea Baltică, la care participă și Suedia și Finlanda, țări care și-au depus candidaturile de aderare la Alianță.
BALTOPS este un exercițiu ce se desfășoară anual și durează în jur de două săptămâni. Anul acesta participă piloți și soldați de la marinele a 16 state.
08:27 - Guvernatorul din regiunea rusă Kursk a anunțat că ucrainenii au bombardat satul Tetkino. Nu există răniți, însă calea ferată și câteva clădiri au fost avariate.
08:15 - Mai mulți martori au povestit pentru CNN că rușii l-au ucis pe primarul Iuri Prilipko din Hostomel și doi voluntari la scurt timp de la startul invaziei, pe 3 martie.
Primarul și voluntarii împărțeau oamenilor mâncare și medicamente când au fost uciși. În plus, au fost procesate între timp și imagini de pe camerele de supraveghere, și ele vor fi folosite în ancheta deschisă pentru aceste crime.
07:56 - Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a dat detalii despre atacul de duminică al rușilor asupra Kievului. Mai exact, Rusia „a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcția Kievului”, la ora locală 06:00 dimineața.
O rachetă a fost distrusă de unitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei, iar restul au lovit „instalații de infrastructură în nordul capitalei ucrainene", a precizat armata.
07:08 - Lavrov și-a anulat în cele din urmă vizita în Serbia, după ce statele vecine nu au permis avionului său să zboare prin spațiul lor aerian.
"Diplomaţia noastră încă nu a reuşit să stăpânească teleportarea", a declarat ironic o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.
06:47 - Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat luni Ministerul Apărării, urmând exemplul Washingtonului.
Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene", a indicat ministerul într-un comunicat.
06:41 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova s-a plâns la o televiziune italiană că vecinii Serbiei au închis cerul pentru avionul care îl aducea pe Serghei Lavrov la Belgrad, unde luni are întâlniri cu oficiali europeni.
Ambasadorul rus în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a declarat, pentru agenția rusă de presă TASS, că Sofia a refuzat să asigure un coridor.
06:33 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul de la finalul zilei de duminică, vizita pe care a făcut-o pe front, în Lisiciansk și Soledar.
„Sunt mândru de toți cei pe care i-am întâlnit. Am dus câte ceva pentru armată, dar nu vom detalia. Și am adus ceva de la ei pentru voi, ceva foarte important: încredere și putere”, a spus Zelenski.
Președintele a precizat că a întâlnit și cetățeni din Mariupol care au reușit să fugă, majoritatea însă femei ai căror soți fie luptă pe front, fie au fost luați ostatici, fie au murit.