Cum arată viața occidentalilor care trăiesc în Rusia. Au grijă ce și cu cine vorbesc, nu mai au acces la sistem medical privat, dar nu vor să plece din țară

Cum arată viața occidentalilor care trăiesc în Rusia. Au grijă ce și cu cine vorbesc, nu mai au acces la sistem medical privat, dar nu vor să plece din țară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când Kremlinul a trimis trupe militare în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, mulți occidentali care trăiau în Rusia au început să plece din țară.

Dar unii au ales să rămână, în ciuda avertismentelor primite din partea ambasadelor, a rugăminților prietenilor și familiei și a riscurilor politice și economice, scrie Moscow Times.

„Când a început războiul, am fost șocați, pentru că sincer nu credeam că se va întâmpla așa ceva. Primisem o mulțime de mesaje în care ni se spunea că trebuie să plecăm, că este periculos.

Apoi au circulat și zvonuri că Internetul va fi închis, că va exista lege marțială, că granițele urmau să se închidă”, a declarat, sub protecția anonimatului, o femeie din SUA și rezident de multă vreme la Moscova.

ADVERTISING

Pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina a depășit pragul de 100 de zile, locuitorii occidentali din Moscova au descris orașul ca fiind epuizat, un oraș în care le este frică să-și spună părerea, dar în care viața – poate în mod surprinzător – a continuat mai mult sau mai puțin normal.

„Vom fi ultimii care vor pleca, pentru că simțim cu adevărat că Moscova este casa noastră”, a spus americanca, rămasă în capitala Rusiei împreună cu familia ei.

Niciunul dintre occidentalii din Rusia intervievați de Moscow Times nu a spus că se teme pentru siguranța fizică de la începutul războiului. Nici nu au raportat cazuri de ostilitate din partea autorităților sau a rușilor de rând. E drept, au grijă și ce vorbesc. Sunt mai precauți atunci când își exprimă opiniile.

ADVERTISING

„Sunt mult mai atentă la ceea ce spun decât am fost vreodată”, a spus americanca, adăugând că este mai dificil acum să găsești oameni cu gânduri similare.

„Pe de o parte, războiul este dezbinător și trebuie să fim atenți la ce spunem, pe de altă parte, sunt încântat că oamenii își fac propriile cercetări pe această temă”, a spus, la rândul său, Léo Pigot, un producător francez de brânză, cu sediul în suburbia Gatchina din Sankt Petersburg.

Rusia, aproape complet izolată

Între timp, sancțiunile occidentale au izolat aproape complet Rusia de sistemul financiar global și au făcut aproape imposibil transferul de bani între conturile bancare rusești și cele non-rusești.

ADVERTISING

Mai mulți cetățeni europeni și americani din Moscova s-au plâns că izolarea financiară a complicat accesul la instituțiile private de asistență medicală și au observat creșteri ale prețurilor pentru bunurile de bază și biletele de avion.

Un diplomat occidental care a cerut protecția anonimatului a descris ceea ce se întâmplă acum ca o „dezinternaționalizare a” Moscovei.

„S-a trecut de la un oraș cu cele mai multe mărci internaționale, servicii în limbi străine etc., la un oraș din ce în ce mai provincial”, a spus el.

Potrivit cercetărilor efectuate de NielsenIQ, varietatea de articole de consum, inclusiv produse de îngrijire personală și produse alimentare, din magazinele rusești a scăzut dramatic de la începutul războiului.

Sancțiunile au afectat și afacerile conduse de occidentali

Britanica Helene Lloyd, consultant în Turism, Marketing şi Informaţii, care locuiește în Sankt Petersburg, a declarat că firma ei a simţit imediat sancțiunile economice.

„Am pierdut marea majoritate a clienților noștri, deoarece aveam o mulțime de clienți europeni și pentru că afacerea noastră este legată de turism”, a spus ea pentru Moscow Times.

Planurile ei de afaceri sunt să rămână pe piața rusă, dar își deschide și un birou în Kazahstan.

„În mod realist vorbind, nu văd oportunități mari în Rusia timp de cel puțin cinci ani, deoarece va dura ceva timp pentru a rezolva relațiile foarte tensionate în prezent”, a adăugat ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇