Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut luni seara de preşedintele Consiliul European, Charles Michel.
Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului, „acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia și taie o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război”.
Totodată, va pune o "presiune maximă" asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiul, a scris pe Twitter Charles Michel.
Embargoul va elimina aproximativ 90% din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului, a precizat la rândul său şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Astfel, Budapesta a ridicat dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.
Urmează o perioadă de tranziție
Sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de 6 luni pentru ţiţei şi 8 luni pentru produsele rafinate, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Calendarul va fi stabilit de îndată ce vor fi adoptate oficial sancţiunile, ambasadorii statelor membre UE având obiectivul fixat pentru această săptămână, după ce liderii blocului comunitar au fost în principiu de acord cu sancţiunile, la reuniunea de luni.
Liderii UE au convenit o reducere cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.
Ziua 97 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
3 bănci rusești eliminate din reţeaua SWIFT
Liderii europeni au convenit, de asemenea, să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, a adăugat Charles Michel.
Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci.
Noul pachet de sancţiuni, negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.
Bani pentru Ucraina
A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de 9 miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.
Autorităţile de la Kiev şi-au calculat necesităţile la 5 miliarde de dolari lunar.
Finanţarea europeană va lua forma unor "împrumuturi pe termen lung" cu dobânzi subvenţionate, a spus o sursă europeană, potrivit AFP.