România este de acord cu un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, privind gazul și petrolul

România este de acord cu un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, privind gazul și petrolul

România este de acord cu impunerea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat președintele Klaus Iohannis, luni, la Bruxelles.

„Este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară.

Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși, am insistat să fie cuprinsă o așa numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână.

ADVERTISING

Asta înseamnă că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, drept exemplu, în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, el cere Uniunii Europene să ia noi măsuri pentru înlesnirea exporturilor de alimente din Ucraina.

Klaus Iohannis a arătat că războiul din Ucraina a provocat deja numeroase sincope în lanțurile de aprovizionare cu alimente din întreaga lume. România poate să ofere ajutor, dar și UE trebuie să facă mai mult, a fost mesajul lui Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Temele sunt extrem de sensibile. Le vom discuta și vom căuta soluții. România poate să ofere un sprijin semnificativ, deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm și ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale, însă trebuie făcut mult mai mult și la aceste chestiuni vom lucra împreună și le vom discuta”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, luni și marți, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Întâlnirea are loc la Bruxelles.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇