UE nu a ajuns la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc. Ungaria e nuca tare, discuţiile continuă luni

UE nu a ajuns la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc. Ungaria e nuca tare, discuţiile continuă luni

Uniunea Europeană nu a reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa unui embargou asupra petrolului rusesc, dar negocierile vor continua luni dimineaţă, potrivit unor oficiali europeni, citați de Reuters.

S-a încercat începerea discuțiilor pe această temă înaintea reuniunii liderilor UE care începe luni după-amiază, dar nu s-a ajuns la un compromis, pentru că „sunt prea multe detalii de pus la punct” pentru a se ajunge la un acord înainte de summit-ul de la Bruxelles, potrivit unui diplomat european.

ADVERTISING

Propunerea de embargou asupra importurilor de petrol face parte din al şaselea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, din cauza invaziei acesteia din Ucraina.

Pachetul include eliminarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, din reţeaua SWIFT, interzicerea televiziunilor ruseşti în UE şi adăugarea de noi nume pe lista persoanelor ale căror active sunt îngheţate sau care nu mai pot intra în UE.

Întregul pachet este blocat de Ungaria, care susţine că un embargou asupra petrolului ar da o lovitură puternică economiei sale, deoarece nu poate obţine petrol din altă parte. Cehia şi Slovacia au exprimat îngrijorări similare.

ADVERTISING

Negocierile privind embargoul asupra petrolului rusesc sunt în derulare de o lună, dar fără progrese, iar liderii europeni încearcă să ajungă la un acord pentru summit-ul lor pentru a evita să arate că nu sunt uniţi în răspunsul pe care îl dau Moscovei.

Pentru a sparge blocajul, Comisia Europeană a propus ca interdicţia să se aplice numai petrolului rusesc adus în UE prin petroliere, permiţând în continuare Ungariei, Slovaciei şi Cehiei să primească petrol rusesc prin conducta Druzhba o perioadă, până când pot fi puse la punct surse de furnizare alternative.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇