Liderii Uniunii Europene vor face încă o încercare, la sfârșitul lunii mai, de a-l convinge pe premierul Ungariei, Viktor Orban, să fie de acord cu embargoul asupra petrolului rusesc. Ce șanse de reușită au?
Timp de două săptămâni, oficialii de la Bruxelles au încercat în zadar să ajungă la un acord al celor 27 de state membre UE pentru stoparea importurilor de petrol din Rusia. În tot acest timp, premierul Ungariei, Viktor Orban, a stat în calea găsirii unei soluții drastice la adresa Kremlinului.
Deși unii diplomați încă mai speră la adoptarea rapidă a unui acord, ar mai putea dura cel puțin două săptămâni înainte ca al șaselea pachet de sancțiuni impus Rusiei de UE să fie semnat, arată o analiză publicată de Politico.
Blocul comunitar a anunțat miercuri că va prezenta în curând o strategie energetică majoră, cu potențiale opțiuni financiare, pentru a ajuta țările membre precum Ungaria să scape de dependența de importurile de hidrocarburi din Rusia.
Orban ține în șah UE, Putin încasează bani pentru război
Diplomații optimiști cred că acest plan îl va face pe Orban să se răzgândească, după ce el a anunțat că Ungaria nu-și va da acordul pentru interzicerea importurilor de petrol din Rusia fără prezentarea unor soluții viabile.
Guvernul de la Budapesta a ridicat, însă, luni un nou obstacol în drum: o cerere pentru fonduri masive, de 15-18 miliarde de euro, pentru a sprijini Ungaria să facă tranziția de la țițeiul adus din Rusia la combustibili alternativi. Suma uriașă mărește pretențiile inițiale ale Ungariei, de 750 de milioane de euro, pentru adaptarea rafinăriilor și infrastructurii de conducte.
Această cerere i-a exasperat pe oficialii europeni și a lăsat în ceață perspectiva unui acord comun care să interzică importurile de petrol din Rusia.
"Dacă ridici ștacheta atât de sus, unde e măsura de mijloc?", s-a întrebat un diplomat european. "Cu toții vrem să găsim soluții penntru a răspunde îngrijorărilor economice ale Ungariei, dar asemenea sume sunt excluse", a subliniat el.
Un diplomat dintr-o altă țară UE a calificat drept "imoral" jocul Ungariei, adăugând că nu se pot purta astfel de negocieri în vremuri de război.
Orban continuă să țină în șah Uniunea Europeană, în timp ce Putin primește sume importante pe care le pompează în bombardarea Ucrainei. Țintirea industriei petroliere ruse este esențială pentru a lăsa Kremlinul fără bani - de la începerea invaziei, UE a cheltuit zeci de miliarde de euro pe importurile de energie din Rusia.
Timpul trece, iar Ungaria e de neclintit
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, era conștientă încă de la prezentarea planului său, pe 4 mai, că interzicerea importurilor de petrol și combustibili rafinați din Rusia "nu va fi ușoară". Dar, a adăugat ea, "trebuie s-o facem".
Fără acces la mare și dependentă de furnizările prin rețeaua terestră de distribuție, Ungaria susține că opoziția sa asupra pachetului de sancțiuni pregătit Rusiei este mai degrabă una practică și economică, decât politică.
Într-un discurs rostit luni, Viktor Orban a spus că nu crede în efectul sancțiunilor, dar a precizat că "în interesul unității europene" nu le va bloca. A făcut această concesie cu o condiție complicată pentru UE: "măsurile nu trebuie să afecteze securitatea energetică a Ungariei."
În aceeași zi, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a înaintat noua cerință, de 15-18 miliarde de euro, a țării sale, spunând că banii sunt necesari pentru finanțarea "modernizării totale a structurii energetice a Ungariei" și pentru a face față costurilor în creștere ale energiei. El a reiterat ca interzicerea petrolului rusesc livrat prin conducte să fie eliminată din pachetul de sancțiuni.
Poziția rigidă a Budapestei nu le lasă oficialilor UE o marjă bună de manevră. Aceștia au sperat inițial că vor convinge Ungaria cu o formă de compensare inclusă în strategia REPowerEU, anunțată miercuri, care prevede strategia prin care blocul comunitar se va elibera de dependența de importurile de energie din Rusia până la sfârșitul deceniului.
REPowerEU nu pare suficient pentru a convinge Ungaria. Când a devenit clar că aceasta nu cedează cu una-cu două, Von der Leyen a fost nevoită să plece la Budapesta pentru discuții față în față cu Orban, însă a bătut drumul degeaba. Așa cum Putin îi primea pe liderii globali îngrijorați și își pregătea impasibil invazia în Ucraina, prim-ministrul Ungariei nu s-a clintit de pe poziția lui.
Videoconferința planificată cu liderii regionali pentru a discuta sprijinul acordat Ungariei pentru tranziția energetică nu s-a mai ținut, iar discuțiile dintre guverne și diplomați sunt blocate.
Întâlnirea de luni a miniștrilor de externe din UE nu a înregistrat niciun progres, șeful diplomației europene Josep Borrell declarând că problemele erau prea complexe și e nevoie de mai mult efort tehnic pentru rezolvarea lor. "Sper să nu mai dureze mult, dar nu pot să vă spun dacă va fi o săptămână sau două", a declarat el.
Ce urmărește, de fapt, Orban
În aceste condiții, Bruxelles-ul privește cu îngrijorare apropierea summitului extraordinar al liderilor UE din 30-31 mai. Orban a anunțat deja că sancțiunile privind energia sunt importante și că ar trebui discutate între șefii de state și de guverne, nu de reprezentanții de la Bruxelles.
Este tactica preferată a lui Orban, care a mai negociat subiecte sensibile direct cu unii lideri, în locul dipșlomaților și oficialilor de la Bruxelles.
Deși alte țări ar prefera să evite punerea problemelor tehnice privind securitatea energetică în fața șefilor de stat pentru ca aceștia să decidă, există speranțe că reuniunea de la finele lunii mai ar putea aduce o rezolvare a impasului. "E nevoie de un acord politic la cel mai înalt nivel", a spus un diplomat pentru Politico.
Întrebarea la care oficialii de la Bruxelles trebuie să răspundă acum este: cât de departe e pregătită să meargă Ungaria? Orban este obișnuit să-și folosească dreptul de veto pentru a obține concesii din partea UE, așa că n-ar fi de mirare să o facă și acum. Dar cu ce preț?
În 2020, de exemplu, el a amenințat că va bloca adoptarea bugetului și planul de redresare din cauza acordului care lega plata fondurilor UE de respectarea statului de drept.
Oficialii și diplomații europeni bănuiesc acum că Orban are o altă țintă: în timp ce pretinde bani și timp pentru tranziția energetică, scopul lui ar fi, de fapt, să determine Comisia Europeană să renunțe la tăierea finanțării Ungariei pentru erodarea standardelor statului de drept în UE.
Mai multe state au avertizat că nu trebuie să existe vreo legătură între cele două probleme. "Trebuie să le separăm clar" , a precizat ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, precizând că discuția despre statul de drept "este fundamentală și foarte importantă" pe termen lung pentru UE. "A doua discuție este despre energie și despre cum ne asigurăm că ajungem la un acord care este convenabil pentru toți", a clarificat el.
În fața încăpățânării lui Orban, frustrarea celor care trebuie să se înțeleagă cu el crește, iar consecințele obtuzității lui sunt greu de prezis. "De data asta, ei sunt de partea greșită a istoriei", a spus un diplomat.
T.D.