Polonezii spun că nu mai pot colabora cu Viktor Orban și îl trimit la oftalmolog, dacă nu vede masacrul comis de ruși în Ucraina

Polonezii spun că nu mai pot colabora cu Viktor Orban și îl trimit la oftalmolog, dacă nu vede masacrul comis de ruși în Ucraina

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, l-a criticat pe premierul maghiar Viktor Orban, un aliat apropiat și de cursă lungă, până acum, pentru poziția sa față de războiul din Ucraina. Liderul polonez a avertizat că nu mai poate coopera cu Ungaria, decât dacă aceasta își schimbă direcția.

„Trebuie să recunosc că este foarte trist”, a spus Kaczynski, într-un interviu pentru Radio Plus. „Evaluarea mea este fără echivoc: negativă”, a spus el, citat de NFP.

„Când prim-ministrul Orban spune că nu vede exact ce s-a întâmplat în Bucea (unde au fost descoperite dovezi ale unei crime în masă comise de ruși), trebuie sfătuit să meargă la un oftalmolog”, a continuat președintele partidului Lege și Justiție (PiS). „Este dezamăgitor.”

ADVERTISING

„Nu putem continua să cooperăm (cu Orban) așa cum am făcut-o până acum, dacă va continua așa”, a spus Kaczynski, care este considerat cel mai influent politician din Polonia.

Jaroslaw Kaczynski l-a însoțit pe premierul Mateusz Morawiecki la Kiev, pe 15 martie, în delegația din care au făcut parte și premierii din Cehia și Slovenia. Ei s-au întâlnit cu președintele Zelenski, pe care l-au asigurat de sprijinul lor.

Viktor Orban, pe de altă parte, care tocmai a câștigat din nou alegerile din Ungaria, îl consideră pe Zelenski un adversar, nu permite tranzitul de arme și muniții pentru Ucraina pe teritoriul țării sale, vrea să plătească în ruble pentru gazul rusesc și se opune sancțiunilor UE.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Kaczynski și Orban s-au înțeles până acum foarte bine, ca doi lideri conservatori „certați” cu UE și cu statul de drept, însă totul până la obediența liderului de la Budapesta față de Vladimir Putin, în vreme de război.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇