Guvernul din Polonia trebuie să decidă dacă rămâne cu UE sau cu Viktor Orban Interviu

Guvernul din Polonia trebuie să decidă dacă rămâne cu UE sau cu Viktor Orban <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul de la Varșovia trebuie să se convingă că viitorul Poloniei este cu Europa, nu cu Viktor Orban, care a adus Ungaria în situația unei țări cu democrație disfuncțională.

Spotmedia.ro a vorbit cu europarlamentarul olandez Sophia in ‘t Veld , la Strasbourg, unde Parlamentul European s-a reunit în plen, despre consecințele reconfirmării lui Viktor Orban la Budapesta.

Country, group, (bio)
Sophia In’d Veld, Parlamentul European

Sophia in ‘t Veld (Renew Europe) este una dintre cele mai puternice voci din Parlamentul European în ceea ce privește respectarea statului de drept în Uniunea Europeană. Este membră a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) și coordonează DRFMG, grup care se ocupă , printre altele, cu lupta anticorupție în UE.

ADVERTISING

Comisia Europeană a decis, marți, să lanseze împotriva Ungariei o procedură prin care fondurile UE sunt suspendate în caz de încălcare a principiilor statului de drept. Sophie in't Veld a întrebat-o pe şefa Comisiei Europene, prezentă în plenul de la Strasbourg, dacă decizia nu vine prea târziu şi dacă va repeta greşeala în cazul Poloniei.

Ce înseamnă victoria lui Viktor Orban pentru Uniunea Europeană? A câștigat cu un mesaj diferit de cel al Uniunii Europene, spunând că Ucraina nu e problema ungurilor, practic, ci una „între slavi”.

Cea mai importantă consecință pentru Uniunea Europeană este că unul dintre cei care iau decizii în Consiliul European, o instituție puternică a Uniunii Europene, este ales într-un mod democratic disfuncțional. Din această cauză, faptul că Ungaria nu mai este o democrație funcțională este un pericol pentru întreaga Uniune Europeană.

ADVERTISING

Războiul din Ucraina este doar una dintre multele decizii pe care Viktor Orban o poate alege, pentru a o sabota.

Cu o atenție specială pentru cuvântul „alege”, pentru că Orban și numai Orban poate decide cum se va comporta. Celelalte state membre și Comisia Europeană trebuie să se felicite pentru această situație. Vreme de 12 ani, nu au intervenit în felul în care Orban a lovit sistematic in democrația și în domnia legii din Ungaria.

 Cât de corecte au fost alegerile recente din Ungaria, din punct de vedere al procesului electoral?

Nu au fost corecte. Sistemul electoral este făcut pentru a garanta succesul Fidesz. Mai mult, Orban controlează 80% din presă.

ADVERTISING

În alegeri, expunerea media este unul dintre cei mai importanți factori și Orban a luat tot ce se poate de aici.

Va merge Uniunea Europeană până la capăt în blocarea banilor europeni, condiționați de respectarea statului de drept? Nu e exact gestul care alimentează eurofobia alimentată de Viktor Orban?

Orban alimentează retorica eurofobă în orice circumstanțe.

Chiar dacă banii europeni ajung în Ungaria, Orban se va opune Bruxelles-ului. Și când fondurile UE vor fi eventual blocate, retorica lui Orban va rămâne aceeași.

Are un singur truc și factorii de decizie din UE nu ar trebui să creadă că îi pot schimba comportamentul toxic, fiind precauți. Va fi la fel mereu. Concluzia este că Uniunea Europeană are reguli și legi, cu care toate statele membre au fost de acord.

Când încalcă regulile, își încalcă promisiunea țării sale

Polonia a avut o atitudine fermă împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina, cu totul diferită față de atitudinea Ungariei. Va influența asta decizia UE de a sancționa Varșovia, și ea în procedură de declanșare a Art. 7? 

Polonia și Ungaria pun aceleași amenințări democrației și statului de drept în Uniunea Europeană. Asta le-a ținut împreună, chiar dacă există mari diferențe politice între ele. Nu pot comenta asupra înțelegerilor și neînțelegerilor bilaterale.

Singurul lucru asupra căruia mă concentrez e să mă asigur că Guvernul Poloniei este convins că viitorul Poloniei este în cu Europa, nu cu Viktor Orban.

Comisia Europeană trebuie să aducă Polonia înapoi pe calea cea buna. Nu dându-le bani, ci îndrumând Polonia să-și recapete statutul de membru important al UE, care respectă statul de drept și democrația. Atât pentru Europa, cât și pentru Polonia ar fi mai bine așa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇