Comisia Europeană a anunțat că pune în mișcare mecanismul prin care Ungaria va fi sancționată financiar, pentru încălcarea statului de drept

Comisia Europeană a anunțat că pune în mișcare mecanismul prin care Ungaria va fi sancționată financiar, pentru încălcarea statului de drept

Comisia Europeană va declanșa în curând noul mecanism de reducere a finanțării Ungariei din cauza erodării standardelor statului de drept, a declarat marți președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Anunțul vine la două zile după ce premierul ungar Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv în cadrul unor alegeri despre care observatorii internaționali au spus că au fost afectate de condiții inegale de care beneficiază partidul de guvernământ Fidesz, scrie Politico.

Este o temă care se repetă de peste zece ani de cînd Orbán se află la putere, timp în care grupurile pentru libertăți civile spun că liderul ungar a preluat treptat controlul asupra instituțiilor democratice și a direcționat banii contribuabililor către prieteni și familie.

ADVERTISING

Anterior, comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, anunțase că CE va pune în mișcare mecanismul prin care Ungaria va fi sancționată financiar pentru nerespectarea statului de drept, din cauza suspiciunii de corupție și a problemelor cu achizițiile publice.

Decizia vine după ce Curtea Europeană de Justiție a respins în luna februarie plângerile Ungariei și Poloniei împotriva mecanismului statului de drept, prin urmare Comisia Europeană poate iniția proceduri împotriva lor, ceea ce ar putea însemna în cele din urmă o reducere a subvențiilor, scrie ziarul austriac Tiroler Tagezeitung.

ADVERTISING

Motivul pe baza căruia poate fi luată o astfel de decizie este că există o mare probabilitate ca o astfel de țară să folosească abuziv banii UE, încălcând principiile statului de drept.

Într-un interviu acordat pentru sursa citată, comisarul Johannes Hahn a declarat că va colabora cu autoritățile de la Budapesta în vederea declansării mecanismului.

De asemenea, Comisia UE blochează fondurile din fondul de reconstrucție Corona „Next Generation EU” pentru Polonia și Ungaria – tot din cauza îndoielilor cu privire la funcționarea regulilor statului de drept în aceste țări.

ADVERTISING

Reamintim că duminică partidul premierului Viktor Orban a obținut o victorie relaxată în alegeri, asigurându-și alți patru ani la conducerea țării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇