Alegeri în Ungaria: Orban salută „o victorie uriașă, vizibilă de la Bruxelles” și îl numește pe Zelenski unul dintre adversarii săi

Alegeri în Ungaria: Orban salută „o victorie uriașă, vizibilă de la Bruxelles” și îl numește pe Zelenski unul dintre adversarii săi

Partidul Fidesz (dreapta), al premierului în funcţie Viktor Orban, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria, cu peste 53% din voturi, liderul de la Budapesta salutând o victorie electorală „uriaşă”, „vizibilă de la Bruxelles”.

Alianţa Fidesz – KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) a obţinut 53,16% din voturi în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală centrală de la Budapesta, după numărarea a 96,63% din buletinele de vot, informează site-ul 24.hu.

Alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay şi formată din partidele Coaliţia Democratică (DK), Jobbik, Partidul Verzilor (LMP), Partidul Socialist (MSZP), Mişcarea Impuls şi organizaţia Dialog pentru Ungaria, a obţinut 34,93% din voturi.

ADVERTISING

Mişcarea Patria Noastră (Mi Hazánk) a obţinut 6,23% din voturi.

"Am obţinut o victorie uriaşă, atât de mare încât este vizibilă de pe Lună şi, categoric, este vizibilă de la Bruxelles. Am protejat pacea şi securitatea Ungariei", a declarat Viktor Orban, citat de agenţia MTI.

În discursul de victorie, Orban a afirmat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se numără printre adversarii săi, alături de “birocraţi de la Bruxelles” şi de media internaţională.

“Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari: aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şi instituţiile imperiului Soros, media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp”, a spus Orban, potrivit CNN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Viktor Orban este cunoscut ca fiind un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit estimărilor, după redistribuiri, alianţa Fidesz-KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) va avea 135 de mandate în Parlamentul de 199 de locuri, menţinând astfel majoritatea de două-treimi.

Liderul Opoziţiei, Peter Marki-Zay, s-a declarat "uimit" şi "dezamăgit" de rezultat. "Sunt la fel de uimit ca toată lumea. Nu vreau să îmi ascund dezamăgirea şi tristeţea. Nu ne-am gândit că se va ajunge la un astfel de rezultat", a afirmat Peter Marki-Zay, subliniind că, deşi scrutinul a fost "extrem de inegal", nu îl va contesta, deoarece "a fost o cursă electorală democratică şi liberă".

ADVERTISING

Prezenţa la urne în scrutinul legislativ a fost de 69,49%.

Este pentru prima dată când o astfel de alianţă - din care fac parte formaţiuni de stânga, verzi, liberale şi conservatoare de dreapta - a fost formată, pentru ca Opoziţia să-şi îmbunătăţească şansele de a-l învinge pe Orban. Premierul ungar obține astfel un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv. Analişti preconizau un scor mai strâns.

Ce au spus principalii lideri politici maghiari în ziua votului

Liderul Opoziției, Péter Márky-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare, într-o înregistrare video postată pe Facebook duminică dimineaţa.

"Haideţi să votăm pentru o lume mai bună, o Ungarie fericită", a îndemnat el, din faţa locuinţei sale din Hodmezovasarhely, un mic oraş în sud-estul ţării, unde deţine funcţia de primar din 2018.

"Guvernul (Orban) este ruşinea naţiunii noastre. Fie ca această zi să fie sărbătoarea schimbării. Să facem tot posibilul pentru ca mâine să ne trezim cu toţii într-o Ungarie care aparţine tuturor", a mai spus Marky-Zay, potrivit EFE.

„Sunt încrezător”, a declarat duminică premierul Ungariei, Viktor Orban, după ce a votat în scrutinul legislativ în circumscripţia sa electorală din districtul Zugliget din Budapesta.

„Sunt nişte alegeri ciudate… din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace”, le-a declarat jurnaliştilor Orban, aflat la putere de 12 ani.

"Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria", a insistat Orban, potrivit EFE.

Chiar în ziua în care sunt alegeri în Ungaria, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe premierul Viktor Orban , afirmând că „a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇