Alegeri în Ungaria: Viktor Orban susţine că Opoziţia ar băga ţara în război. Marki-Zay va vota pentru o Ungarie fericită

Alegeri în Ungaria: Viktor Orban susţine că Opoziţia ar băga ţara în război. Marki-Zay va vota pentru o Ungarie fericită

„Sunt încrezător”, a declarat duminică premierul Ungariei, Viktor Orban, după ce a votat în scrutinul legislativ în circumscripţia sa electorală din districtul Zugliget din Budapesta.

„Sunt nişte alegeri ciudate… din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace”, le-a declarat jurnaliştilor Orban, aflat la putere de 12 ani.

„Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria”, a insistat Orban, potrivit EFE.

ADVERTISING

Chiar în ziua în care sunt alegeri în Ungaria, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe premierul Viktor Orban , afirmând că „a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin”.

Premierul ungar încearcă să obţină un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv.

Sondajele de opinie creditau recent partidul său Fidesz, naţionalist, cu câteva procente în faţa alianţei de opoziţie formată din şase partide. Este pentru prima dată când o astfel de alianţă - din care fac parte formaţiuni de stânga, verzi, liberale şi conservatoare de dreapta - a fost formată, pentru ca Opoziţia să-şi îmbunătăţească şansele de a-l învinge pe Orban.

Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare, într-o înregistrare video postată pe Facebook duminică dimineaţa.

"Haideţi să votăm pentru o lume mai bună, o Ungarie fericită", a îndemnat el, din faţa locuinţei sale din Hodmezovasarhely, un mic oraş în sud-estul ţării, unde deţine funcţia de primar din 2018.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Guvernul (Orban) este ruşinea naţiunii noastre. Fie ca această zi să fie sărbătoarea schimbării. Să facem tot posibilul pentru ca mâine să ne trezim cu toţii într-o Ungarie care aparţine tuturor", a mai spus Marky-Zay, potrivit EFE.

Marki-Zay, catolic practicant, a declarat că va vota după slujba de duminică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇