Zelenski a avut un mesaj pentru fiecare țară UE, inclusiv România. Lui Viktor Orban i-a vorbit de Pantofii de pe Faleza Dunării (Video)

Zelenski a avut un mesaj pentru fiecare țară UE, inclusiv România. Lui Viktor Orban i-a vorbit de Pantofii de pe Faleza Dunării (Video)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj emoționant în cadrul reuniunii Consiliului European în care a mulțumit statelor membre pentru sprijin, dar a și criticat reacția întârziată sau chiar lipsa de reacție a unora.

„Ați aplicat sancțiuni. Suntem recunoscători. Sunt pași puternici. Dar era puțin târziu”, a spus el.

Zelenski crede că, dacă gazoductul Nord Stream 2 ar fi fost blocat mai devreme, „Rusia nu ar fi creat o criză a gazului”.

El a enumerat și țările care susțin aderarea Ucrainei la UE, dar le-a arătat cu degetul și pe cele care se opun. Despre țara noastră, el s-a arătat convins că va susține Ucraina până la capăt, pentru că știe ce e demnitatea.

ADVERTISING

„Lituania e alături de noi. Letonia e alături de noi. Estonia e alături de noi. Polonia e alături de noi. Franța, Emmanuel, chiar cred că sunteți alături de noi. Slovenia e alături de noi. Slovacia e alături de noi. Cehia e alături de noi. România știe ce e demnitatea, deci va fi alături de noi într-un moment crucial. Bulgaria e alături de noi. Grecia, cred, e alături de noi.

Germania… puțin cam târziu. Portugalia… aproape. Croația ne susține. Suedia - galbenul și albastrul mereu ar trebui să fie împreună. Finlanda - știu că sunteți alături de noi. Olanda susține logica, deci vom găsi lucruri în comun. Malta, cred că vom avea succes. Danemarca, la fel. Luxemburg, ne înțelegem unii pe alții. Cipru, chiar cred că ne sunteți alături. Italia, mulțumesc pentru sprijin. Spania, vom găsi ceea ce ne unește. Belgia, vom găsi argumentele. Austria, alături de ucraineni, e o oportunitate pentru voi. Sunt sigur de asta. Irlanda…aproape.

ADVERTISING

Ungaria, și aici vreau să mă opresc și să fim sinceri. Odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți pe cine susțineți. Am fost la Budapesta, ador orașul vostru. Am fost acolo de multe ori, e un oraș foarte frumos, foarte primitor, oamenii lui la fel. Ați trăit momente tragice, v-am vizitat faleza, am văzut monumentul. Pantofii de pe Faleza Dunării”, a spus Zelenski, după care i s-a adresat direct premierului Ungariei Viktor Orban.

„Ascultă, Viktor, tu știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, să te duci pe faleză și să te uiți la acei pantofi ca să vezi că masacrele se pot repeta în timpurile noastre. Eziți dacă să impui sau nu sancțiuni? Eziți să decizi dacă continui schimburile comerciale cu Rusia sau nu? Nu este timp de ezitări, e timpul deciziilor”.

ADVERTISING

Zelenski s-a referit la monumentul „Pantofii de pe faleza Dunării” de la Budapesta, ce serveşte ca memorial şi monument al evreilor maghiari care, în iarna 1944-1945, au fost împuşcaţi pe malurile Dunării de către membrii Partidului Crucilor cu Săgeţi.

Zelesnki a vorbit și despre faptul că, în fața agresiunilor, ucrainenii nu ș-au pierdut umanitatea, le acordă asistență medicală soldaților ruși, oferă hrană prizonierilor de război, îi lasă să își contacteze familiile. Ridică de pe câmpul de luptă cadavrele rușilor abandonate cu sutele de conaționalii lor.

Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Sanctions on Russia were 'a little late', Zelenskiy tells EU council

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇