Și dacă Zelenski ar capitula?

Și dacă Zelenski ar capitula?

E o întrebare adesea pusă: nu ar trebui ca Zelenski, ca Ucraina să capituleze, să facă niște concesii teritoriale numai pentru a pune capăt măcelului? Și nu e neapărat o întrebare aberantă.

Ucraina nu are adversar un lider într-un război militar, cu reguli, cu o onoare a combatanților, cu o logică strategică și o tactică de război. Ucraina are în față un terorist dement care vizează în principal civilii și obiectivele civile, ca să distrugă, ca să pună presiune maximă, ca să se răzbune, pentru că e un scelerat.

ADVERTISING

Iar rezistența Ucrainei îl scoate din minți tot mai tare și îl împinge la atrocități tot mai mari.

În aceste condiții, nu ar fi mai înțelept ca Ucraina să înceteze rezistența, să-și salveze oamenii, să înceapă reconstrucția?

Aparent, da. Dar tocmai pentru că este vorba despre Putin, răspunsul e NU.

Dacă Putin va ieși învingător din acest război, victoria îi va amplifica pofta de sânge, teritorii, putere. Și va fi dobândit și rețeta invincibilității – masacrul.

Dacă azi Ucraina va accepta să cedeze teritorii, armată, statut nu înseamnă că va fi în siguranță. Înseamnă doar că peste un timp, când va avea chef sau nevoie politică, sub orice pretext, Putin o va invada din nou și va începe să-i măcelărească civilii, știind că aceasta este rețeta anihilării rezistenței.

Și rețeta va fi apoi valabilă pentru oricare alt stat la care va pofti Putin. Și va pofti, fără îndoială.

Victoria în Ucraina i-ar spori nelimitat și susținerea poporului care, la rândul său, are în bună măsură nostalgii imperiale, crede în excepționalismul său și în sfințenia maicii Rusia pe care, iată, Putin o reîntregește și o reașază la locul meritat.

Dacă va câștiga războiul, pierderile rușilor în vieți și bani nu vor mai conta, vor deveni ofranda pentru Sfânta Rusie.

De-abia dacă Putin va câștiga în Ucraina, dacă va sta în capul mesei ca învingător care impune condițiile, nimeni nu va mai fi niciodată în siguranță. Și nu numai cât timp el va trăi. Rețeta răului se moștenește, iar gloria Rusiei se va cere mereu hrănită.

Dacă însă va pierde, va începe să dea socoteală pentru militarii morți și cei schilodiți, aproximativ 40 de mii până acum, pentru prăbușirea economică, dar mai ales pentru umilirea Sfintei Rusii. Va fi amputat.

NATO nu cred că poate face mai mult decât să înarmeze Ucraina. Rezistența extraordinară a acestei țări este și o consecință a asistenței pe care a primit-o și o primește din partea NATO.

Într-un felm cred că Putin își dorește să intre în război cu NATO. Pentru că este un terorist cu bomba nucleară la centură, respectul lui pentru viață este zero, cu siguranță ar fi apt să o detoneze. Nici Ucrainei nu i-ar folosi un război nuclear. La cât a ajuns Putin să o deteste, ar fi probabil una dintre ținte.

Ucraina este așadar condamnată la rezistență cu tot suportul NATO, așa cum este el acum. Dacă renunță, își pierde identitatea. Este încercarea tragică din care se forjează o națiune care nu are decât opțiunea victoriei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇