Rusia spune că va folosi arme nucleare dacă îi este amenințată existența: ”Putin vrea ca lumea să-l asculte” (Video)

Rusia spune că va folosi arme nucleare dacă îi este amenințată existența: ”Putin vrea ca lumea să-l asculte” (Video)

Rusia va folosi arme nucleare doar dacă însăşi existenţa ei ar fi ameninţată, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă Tass, relatează Reuters.

Declaraţia oficialului rus făcută la aproape patru săptămâni după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina, a venit pe fondul îngrijorării Occidentului că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un război nuclear.

Tass nu a oferit mai multe detalii.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat luna trecută ca forţele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă. În conformitate cu ordinul preşedintelui, Ministerul rus al Apărării a anunţat pe 28 februarie că forţele sale de rachete nucleare şi Flotele din Nord şi Pacific au fost puse în serviciu de luptă sporit, a informat agenţia de ştiri rusă Interfax.

ADVERTISING

”Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităţilor”, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat pe 14 martie.

Război în Ucraina, Ziua 27 - Vezi desfășurarea evenimentelor

”Putin vrea să facă lumea să asculte. De câteva zeci de ani nimeni nu ne ascultă”

Dimitri Peskov a vorbit marți și într-un interviu pentru CNN despre opțiunea nucleară.

Întrebat dacă preşedintele Putin încearcă să sperie restul lumii menţionând opţiunea nucleară, oficialul de la Kremlin a răspuns: ”Preşedintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte şi să ne înţeleagă îngrijorările. De câteva zeci de ani nimeni nu ne ascultă. (…) Avem un concept cu privire la securitatea naţională şi este public. Puteţi citi toate motivele pentru care armele nucleare pot fi folosite”.

ADVERTISING

Întrebat, de asemenea, despre folosirea armelor chimice sau biologice de către Rusia împotriva trupelor, civililor sau conducerii Ucrainei Peskov susţine că Rusia are ”motive puternice” şi chiar dovezi că SUA au un program strict secret privind arme biologice pe teritoriul Ucrainei. Peskov a adăugat că Rusia nu mai are astfel de arme.

El a insistat că aşa-numita operaţiune militară specială declanşată de Rusia în Ucraina se desfăşoară ”strict conform planului” stabilit. El susţine în continuare că armata rusă nu atacă ţinte civile în Ucraina, acuzând militarii ucraineni că folosesc civilii drept scut în lupte.

ADVERTISING

Peskov mai susţine că Vladimir Putin nu e ”supărat” pe ucraineni, ci doar pe acei ucraineni care vor să intre în NATO, pentru a aduce rachete nucleare pe teritoriul Rusiei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇