Este încă perfect posibil ca Vladimir Putin să folosească o armă atomică împotriva Ucrainei, nu și împotriva NATO, deși nici asta nu i-ar determina pe ucraineni să se predea. Totuși, mai degrabă negociază din poziții care arată slăbiciunea crescândă și nici Occidentul nu și-a epuizat armele, spune jurnalistul și expertul în probleme de securitate europeană și transatlantică Edward Lucas, într-un interviu acordat spotmedia.ro.
Principalele idei din interviu:
- Dacă problemele militare, pe care le are în Ucraina, se transformă într-un dezastru la scară mare, atunci apar rateuri majore, dezertări și mașina de luptă rusească începe să se prăbușească
- Oamenii importanți dinăuntrul regimului s-ar putea simți amenințați de acțiunile riscante și prost gândite ale lui Putin
- A fost cea mai lungă perioadă de prosperitate moderată și de libertate relativă din istoria Rusiei. Cu toate problemele care au fost, niciodată în istoria lor nu au avut rușii mai multă libertate și prosperitate. Și Putin a aruncat totul pe geam afară, 25 de ani de muncă duși pe apa Sâmbetei, în doar două săptămâni. Acum s-au întors în haosul, umilința și izolarea din anii '90. Asta este o mare problemă pentru el acum
- Sunt multe lucruri pe care le mai putem face, putem fi mult mai duri cu ceea ce înseamnă imperiul economic al lui Putin din străinătate. Eu susțin și sancțiuni împotriva companiilor offshore pe care le dețin rușii, înregistrate prin Insulele Virgine sau Dakota de Nord sau chiar Londra
- Am mai putea pune pe o listă de respingere a vizei de intrare mai mulți cetățeni ruși care au legătură cu regimul, de ordinul a zecilor de mii, pentru țări din UE sau NATO. Și nu doar pentru ei, ci pentru rudele apropiate, soți sau soții, copii, părinți, cumnați etc. Asta ar lovi mult mai puternic regimul decât să ne mulțumim cu interdicții pentru o duzină de oligarhi
- Este încă perfect posibil ca Putin să folosească o armă atomică împotriva Ucrainei, deși nici asta nu știu dacă i-ar determina pe ucraineni să se predea. Putin are mai multe arme nucleare tactice, cu putere mai mică, pe care armata rusă le-a tot testat și poate are de gând să le și folosească. Vestul nu are genul acesta de arme nucleare;
- Ar putea să încerce să dezmembreze Ucraina și abia apoi să anunțe o încetare parțială a focului
Cine îl poate opri pe Vladimir Putin acum? Există o astfel de forță în statul rus? Oligarhi, armată, societate civilă?
Sunt multe lucruri care l-ar putea opri, niciuna nu este acum probabilă, dar ele sunt posibile.
În primul rând, dacă problemele militare, pe care le are în Ucraina, se transformă într-un dezastru la scară mare, iar atunci apar rateuri majore, dezertări și mașina de luptă rusească începe să se prăbușească.
S-a întâmplat în 1917, cu armata țaristă, și se poate întâmpla din nou. Ar fi o amenințare serioasă pentru poziția sa.
O a doua posibilitate se referă la tulburări sociale în Rusia. Vedem cum opinia publică începe să se deplaseze în această direcție, iar Rusia este un loc foarte mare și nu va putea s-o țină în întregime și simultan sub control.
Au apărut proteste publice care se pot răspândi, în regiuni precum Sankt Petersburg și Moscova.
O a treia este posibilitatea unei lovituri de palat. Oamenii importanți dinăuntrul regimului s-ar putea simți amenințați de acțiunile riscante și prost gândite ale lui Putin.
S-ar mai putea adăuga și presiuni din partea Chinei. E varianta cel mai probabil să se întâmple, ca Xi Jinping să-i spună că nu merge așa, că nu va putea obține ce vrea prin război, ci prin negocieri pe care să le mijlocească acesta.
Știm cine este împotriva lui Putin. Dar pe cine și pe ce se poate baza Putin?
Putin are două mari atuuri, dar se pare că le-a aruncat pe ambele în aer. A avut tot timpul ideea ca Rusia să fie din nou respectată, lucru care implică atât glorie de natură geopolitică, dar și posibilitatea participării rușilor, alături de restul lumii, la evenimente sportive, de exemplu, sau libertatea lor de a avea acces la bunuri străine și de a călători oriunde în lume.
Pe scurt, rușii și Rusia erau din nou luați în serios de toată lumea, nimeni nu mai râdea de ei.
Apoi, avea stabilitate socială și economică. Spre deosebire de anii 1990, străzile Moscovei erau curate, iar lumea știa că mâine va fi la fel ca azi, așa precum și azi a fost la fel ca ieri.
A fost cea mai lungă perioadă de prosperitate moderată și de libertate relativă din istoria Rusiei. Cu toate problemele care au fost, niciodată în istoria lor nu au avut rușii mai multă libertate și prosperitate.
Și Putin a aruncat totul pe geam afară, 25 de ani de muncă duși pe apa Sâmbetei, în doar două săptămâni. Acum s-au întors în haosul, umilința și izolarea din anii '90.
Asta este o mare problemă pentru el acum.
Care este pachetul minim cu care Putin s-ar mulțumi pentru a opri agresiunea în Ucraina?
Cred că lista lui de revendicări este în permanentă schimbare, acum nu pare a mai cere o schimbare completă de regim în Ucraina și nu mai crede că va putea încorpora complet Ucraina în Rusia.
Așa că ultimele cereri sunt garanțiile de neutralitate, adică Ucraina nu va putea niciodată să fie membru NATO, apoi Ucraina trebuie să recunoască Crimeea, ca parte a Federației Ruse, precum și Donețk și Lugansk.
Mi se pare că e deja mult mai puțin, aș spune că negociază din poziții care arată slăbiciune crescândă.
Zelenski a spus clar că nu va accepta pacea în orice condiții, că ucrainenii sunt dispuși să lupte și să moară în acele circumstanțe cumplite, pentru libertate.
Nu sunt sigur că rușii sunt la fel de dispuși să moară pentru gloria lui Putin.
Cum arată sprijinul Vestului pentru Ucraina? Poate NATO sau doar țările europene sau SUA să facă mai mult pentru Ucraina, fără a intra în război direct cu Rusia?
Sunt multe lucruri pe care le mai putem face, putem fi mult mai duri cu ceea ce înseamnă imperiul economic al lui Putin din străinătate.
Eu susțin și sancțiuni împotriva companiilor offshore pe care le dețin rușii, înregistrate prin Insulele Virgine sau Dakota de Nord sau chiar Londra. Sunt companii paravan, despre care nu știm cine le deține cu adevărat. Eu cred că acele companii care nu pot dovedi că au un deținător clar identificabil pot fi sancționate cu confiscarea bunurilor.
Cel mai ușor este cu companiile imobiliare, dar putem merge și spre cele din domeniul aeronauticii și așa mai departe. Nu cred că mai putem permite companiile cu acționari-fantomă să acționeze legal în cadrul sistemului nostru juridic.
Am mai putea pune pe o listă de respingere a vizei de intrare mai mulți cetățeni ruși care au legătură cu regimul, de ordinul zecilor de mii, pentru țări din UE sau NATO. Și nu doar pentru ei, ci pentru rudele apropiate, soți sau soții, copii, părinți, cumnați etc. Asta ar lovi mult mai puternic regimul decât să ne mulțumim cu interdicții pentru o duzină de oligarhi.
Apoi, aș crește masiv ajutorul pentru Ucraina. Aș introduce nu o zonă de interdicție aeriană, nu o no-fly zone, ci o zonă de exclusivitate aeriană pentru ajutoare umanitare și le-aș spune rușilor, dacă doborâți vreun astfel de avion, este crimă de război.
Trebuie să le dăm, de asemenea, mai multe arme de luptă, în special pentru apărare anti-aeriană.
Cât de serioasă este amenințarea nucleară a lui Putin? Acum arată mai curând a șantaj.
Amenințarea nucleară este cumva în derulare, deoarece am văzut atacurile asupra centralelor atomo-electrice, precum și neglijența extrem de mare în felul în care este tratat Cernobîlul. Nu știu dacă în ambele aceste cazuri este vorba doar de neglijență sau de rea intenție, dar deja putem vorbi despre siguranța nucleară, asta înainte de a aminti măcar de armele nucleare.
Mi-e teamă că este încă perfect posibil ca Putin să folosească o armă atomică împotriva Ucrainei, deși nici asta nu știu dacă i-ar determina pe ucraineni să se predea. Putin are mai multe arme nucleare tactice, cu putere mai mică, pe care armata rusă le-a tot testat, și poate are de gând să le și folosească. Vestul nu are genul acesta de arme nucleare.
Nu cred că are de gând să folosească arme nucleare împotriva NATO, dar asta nu înseamnă că nu se gândește să le folosească împotriva Ucrainei.
Ce scenarii le vedeți posibile acum pentru situația din Ucraina?
Am menționat deja că este posibil și un colaps militar din partea Rusiei, după cum este posibil și să ocupe Odesa și să se oprească, lăsând astfel Ucraina fără ieșire la mare, deci fără comerț, deoarece cea mai mare parte a traficului de mărfuri dinspre Ucraina se făcea pe mare.
Ar putea deci să încerce să dezmembreze astfel Ucraina și abia apoi să anunțe o încetare parțială a focului. Nu sunt convins că ar funcționa, dar rușii ar putea încerca și așa ceva.
Cred că este foarte puțin probabil să cucerească Kievul, se vede clar că pot distruge orașe mari, dar nu le pot și cuceri.
Cred că Vestul va continua să se trezească, iar unele lucruri care păreau imposibile acum două săptămâni nu mai sunt așa, or, în aceste două săptămâni mulți ucraineni au murit sau și-au văzut viețile distruse. Vestul are tendința de a acționa cu întârziere, dar acum sunt vremuri în care trebuie să învățăm să acționăm rapid. Și cred că începem să facem asta.