Centrala nucleară de la Cernobîl e complet debranşată de la reţeaua electrică. CNCAN spune că nu e niciun pericol

Centrala nucleară de la Cernobîl e complet debranşată de la reţeaua electrică. CNCAN spune că nu e niciun pericol

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia a fost ”complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.

Ministrul ucrainean de Externe îndeamnă Rusia la un armistiţiu de scurtă durată, pentru ca Ucraina să poată repara linia electrică ce alimentează centrala de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii, în cazul în care pana de curent continuă.

În acelaşi timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că pana de curent nu are un impact critic asupra siguranței: "Sarcina termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru îndepărtarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de alimentare cu energie electrică".

ADVERTISING

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii si nu sunt semnalate depăsiri nici la nivelul teritoriului ucrainean.

Problema cu energia de la Cernobîl

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, anunţă operatorul într-o postare pe Facebook.

”Instalaţia nu este alimentată electric. Generatoarele au fost pornite, iar alimentarea de la ele va fi suficientă pentru 48 de ore”, precizează Ukrenergo.

Război în Ucraina. Ziua 14

За інформацією Держінспекції з ядерного регулювання: Об 11.22 09.03.2022 року відбулось аварійне відключення ПЛ 750 кВ...

Publicată de НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo pe Miercuri, 9 martie 2022

La rândul său, compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl, din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Care este, de fapt, pericolul?

De fapt, potrivit BBC, e nevoie de curent la Cernobîl pentru a ține în funcțiune instalația de circulație a apei care răcește circa 20.000 de bare uzate de combustibil (uraniu), care sunt păstrate într-o unitate de stocare în apropierea reactoarelor 1 și 3.

Centrala are generatoare de rezervă care țin în funcțiune acea instalație de circulație a apei pentru câteva zile.

Dar dacă în acest timp nu se reia alimentarea cu energie electrică, apa ar putea începe să se evapore. Iar aburii respectivi ar putea fi radioactivi, de vreme ce conțin materii scurse din comparimentele cu bare uzate de uraniu.

Cu toate astea, acei vapori ar trebui să rămână în incinta de stocare, cu riscuri minime ca ei să se împrăștie în alte părți din Ucrina sau Belarus, susține profesorul Claire Corkhill de la Universitatea din Sheffield, care cunoaște centrala.

ADVERTISING

„Nu cred că acestă situație va duce la eliminarea de material radioactiv, pentru că procesul de evaporare al apei ar dura foarte mult.

Combustibilul uzat e păstrat într-o clădire modernă, care ar trebui să fie sigilată și să nu aibă probleme de structură".

În aceste condiții, profesorul Corkhill susține că – deși ar fi periculos pentru oameni să intre în acea clădire – e, totuși, puțin probabil ca particule radioactive să poată fi eliminate în aer, în împrejurimi.

Mai problematic e faptul că nici instalația de aerul condiționat din structura de izolare a reactorului 4, cel la care s-a produs explozia din 1986, nu va funcționa, cât timp nu e curent.

Asta înseamnă că (în uriașul sarcofag care acoperă reactorul – n.red.) se va produce condens, care va da naștere unui proces de coroziune a structurii de protecție care valorează un miliard de lire sterline. Iar asta va prelungi pe termen lung – sau chiar pe perioadă nedefinită – dezafectarea centralei.

Generatoarele sunt în funcţiune

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile.

În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcţionale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie, precizează CNCAN.  

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcţionarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesităţi prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu reţeaua naţională de energie electrica.   

Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare.

Anterior, Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a anunțat că sistemele care permit o controlare de la distanţă a materialelor nucleare din Centrala Nucleară de la Cernobîl au încetat să mai transmită date.

Peste 200 de tehnicieni şi paznici sunt blocaţi în instalaţie şi muncesc de 13 zile continuu sub o supraveghere rusă.

AIEA a cerut Rusiei să-i autorizeze pe ucraineni să muncească în ture şi a subliniat că programul şi odihna stabilite anterior sunt esenţiale securităţii instalaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇