Rusia trimite paraşutişti ca să păzească Cernobîlul. Ucraina anunţă nivel crescut de radiaţii. Ce spune Guvernul de la Bucureşti

Rusia trimite paraşutişti ca să păzească Cernobîlul. Ucraina anunţă nivel crescut de radiaţii. Ce spune Guvernul de la Bucureşti

Rusia va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl, nu departe de capitala ucraineană Kiev, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

El a mai afirmat că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

Trupele ruse, care au declanşat joi o operaţiune militară totală în Ucraina, au distrus 118 obiective de infrastructură militară ucrainene, a menţionat purtătorul de cuvânt într-un briefing.

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc 'distrugeri' la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, potrivit Reuters.

ADVERTISING

Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forţele ruseşti, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean.

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, relatează Reuters.

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, potrivit Ukrinform.

În acest context, Guvernul de la București anunță că nu sunt înregistrate creșteri de radiații pe teritoriul României.

„Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

ADVERTISING

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇