Ziua 14. Rușii au bombardat spitale în plin armistițiu. Doar 40.000 de civili au fost evacuați, sub jumătate din câți se dorea. Un milion de copii au fugit din Ucraina

Ziua 14. Rușii au bombardat spitale în plin armistițiu. Doar 40.000 de civili au fost evacuați, sub jumătate din câți se dorea. Un milion de copii au fugit din Ucraina

Miercuri, în cea de-a 14-a zi de război, Ucraina încă mai rezista atacurilor Rusiei. Aproximativ 40.000 de civili au fost evacuați din orașele atacate, în timpul unui armistițiu stabilit în scopuri umanitare.

Cu toate acestea, rușii au încălcat armistițiul în Mariupol, un port strategic la Marea Azov, unde au bombardat maternitatea și spitalul de pediatrie.

Ucrainenii se plâng că ar fi vrut să evacueze miercuri 100.000 de civili, dar nu au reușit. Au fost probleme și la Kiev și Harkov.

Țările occidentale reacționează și alocă ajutoare impresionate pentru Ucraina, dar nu vor să-i dea lui Zelenski și avioane de luptă, pe motiv că riscurile privind o confruntare NATO-Rusia sunt mai mari decât eventualele beneficii pentru apărători.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a 14-a zi de război din Ucraina:

23:55 - Peste 1 milion de copii au fugit din Ucraina în țările vecine, în mai puțin de două săptămâni de când Rusia a început invazia, a declarat miercuri Catherine Russell, șefa UNICEF.

Cel puțin 37 de copii au fost uciși și 50 au fost răniți, spune Russell, fără a fi luat în calcul și atacul aerian de miercuri, din Mariupol, care a distrus un spital de pediatrie și o maternitate.

23:29 - Delegația Rusiei la negocierile de pace cu Ucraina „nu va ceda niciun punct”, a declarat miercuri negociatorul Leonid Slutsky, citat de presa rusă.

Cele două părți au purtat deja trei runde de discuții de la începutul invaziei ruse.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, joi, în Turcia.

ADVERTISING

23:12 - Americanii au hotărât să nu încerce schema propusă de Polonia pentru a dota Ucraina cu avioane de luptă MiG-29, pe motiv că acestea nu-i ajută prea mult, însă mișcarea ar putea să fie văzută de Rusia ca o escaladare din partea NATO.

„În primul rând, credem că cel mai bun mod de a sprijini apărarea ucraineană este să le oferim armele și sistemele de care au cel mai mult nevoie pentru a învinge agresiunea rusă, în special arme antitanc și antiaeriene. Noi, împreună cu alte națiuni, continuăm să le trimitem aceste arme și știm că sunt folosite cu mare efect. Înaintarea lentă a Rusiei în nord și contestarea (supremației ruse - n.red.) în spațiul aerian de deasupra Ucrainei stau dovadă”, spune John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Deși capabilitățile aeriene rusești sunt semnificative, eficacitatea lor a fost limitată din cauza sistemelor strategice operaționale și tactice de apărare antiaeriană de la sol ale ucrainenilor, rachetelor sol-aer și MANPADs (rachete antiaeriene Stinger lansate de la umăr - n.red.).

În al doilea rând, Forțele Aeriene Ucrainene au în prezent mai multe escadrile de avioane cu capacitate de misiune completă. Evaluăm că adăugarea aeronavelor la inventarul ucrainean nu va schimba în mod semnificativ eficiența Forțelor Aeriene Ucrainene în raport cu capacitățile ruse. Prin urmare, credem că câștigul din transferul acelor MIG-29 este scăzut”, a explicat Kirby.

„În cele din urmă, comunitatea de informații a evaluat că transferul de MiG-29 în Ucraina poate fi confundat cu o escaladare și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar putea crește perspectivele unei escalade militare cu NATO. Prin urmare, evaluăm și transferul MiG-29 în Ucraina ca fiind un risc ridicat. De asemenea, credem că există opțiuni alternative care sunt mult mai potrivite pentru a sprijini armata ucraineană în lupta împotriva Rusiei. Vom continua să urmărim aceste opțiuni”, consideră Pentagonul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:30 - Sistemele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) care monitorizează centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina au încetat să transmită date.

Un incident similar a fost raportat ieri la centrala de la Cernobîl, pe fondul unei solicitări urgente a Ucrainei către AIEA cu privire la rotația celor 210 angajați, personal tehnic și paznici, care lucrează acolo.

Ambele centrale sunt controlate de armata rusă.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, „s-a declarat îngrijorat de întreruperea bruscă a unor astfel de fluxuri de date către sediul AIEA din Viena din cele două locații, unde sunt prezente cantități mari de material nuclear”, a informat agenția.

22:07 - Administrația Biden ia în considerare sancționarea furnizorului rus de uraniu Rosatom. Aceasta ar avea implicații uriașe pentru operatorii interni de minerit de uraniu și de energie nucleară. Nu s-a luat încă o decizie, potrivit surselor citate de Bloomberg.

21:45 - Statele Unite au transferat, miercuri, două sisteme antiaeriene Patriot în Polonia, pentru consolidarea apărării, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, anunţă un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării de la Washington. Rachetele au fost aduse din Germania, la solicitarea polonezilor.

21:30 - Mai mulți soldați britanici nu au respectat ordinele și este posibil să fi călătorit în Ucraina, pentru a lupta împotriva rușilor, informează armata britanică.

Soldații au lipsit de la apel și e posibil să fi plecat în Ucraina „în nume propriu”, informează armata britanică, care îi sfătuiește pe aceștia să se întoarcă.

21:15 - Ministerul rus al Apărării recunoaște că a folosit rachete termobarice TOS-1A în Ucraina, anunță Marea Britanie.

ADVERTISING

De asemenea, americanii au informații că rușii ar fi utilizat și așa-numitele „dumb bombs” împotriva civililor din Ucraina. Este vorba despre bombe clasice, „neinteligente”, aruncate din avion, care nu sunt ghidate către țintele militare, ci cad la întâmplare asupra orașelor ucrainene.

20:53 - Peste 40.000 de civili, femei și copii, au fost evacuați astăzi din toată Ucraina, dar autorităților le-a fost greu să scoată oamenii din zonele de conflict din jurul orașelor Kiev, Harkov și Mariupol, a declarat liderul delegației ucrainene la negocierile de pace, David Arakhamia, care spera să fie evacuați 100.000 de oameni în timpul acestui armistițiu obținut cu greu.

20:50 - Între timp, în Italia, Ambasada Republicii Belarus a fost atacată cu dispozitive explozive improvizate sau cel puțin asta susțin bielorușii, care au difuzat imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

20:41 - Mii de muncitori portuari de pe coasta de vest a SUA refuză să manipuleze orice marfă rusească, ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei.

20:33 - Autoritățile ucrainene anunță că 1.170 de civili au fost uciși până acum în Mariupol, de două ori mai mulți decât victimele recunoscute oficial de ONU pentru întreaga țară.

20:15 - Secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, și secretarul de stat al SUA au fost întrebați despre posibilitatea instituirii unei zone de excluderea aeriană peste coridoarele umanitare din Ucraina.

„Realitatea e că înființarea unei zone de excludere a zborului ar duce la o confruntare directă între NATO și Rusia și nu asta urmărim. Vrem să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să-și apere propria țară cu cea mai bună selecție posibilă de arme antitanc și sisteme antiaeriene (pe care le vor primi din Marea Britanei - n.red.)”, a declarat Truss.

Blinken a spus că e total de acord Truss și a mai adăugat:

„Dacă aș fi în poziția președintelui Zelenski, sunt sigur că aș cere tot posibilul, în mintea lui, pentru a ajuta poporul ucrainean și, așa cum am spus eu și secretarul de externe, ambele țări și multe altele au făcut lucruri extraordinare pentru a se asigura că ucrainenii au în mâinile lor mijloacele pentru a se apăra cât mai eficient în acest război ales din Rusia”.

20:04 - Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a verificat și confirmat 18 atacuri asupra instituțiilor medicale, personalului medical și ambulanțelor din Ucraina, soldate cu 10 morți și 16 răniți, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Multe altele rămân neștiute sau neconfirmate oficial.

19:51 - Occidentul se teme că Rusia va folosi în Ucraina arme chimice, așa cum s-a întâmplat în Siria, pentru a depăși impasul în care se află trupele trimise deja de două săptămâni la luptă, dar care nu au obținut victorii importante, scrie The Guardian.

Capitala Ucrainei, Kiev, ar putea fi vizată de un astfel de „atac murdar”, pentru a determina populația care apără orașul să fugă din calea rușilor.

Orașul este baricadat, iar trupele lui Putin au de ales: îl iau cu asalt sau îl asediază. Prima opțiune le va aduce mari pierderi, iar a doua poate să dureze luni de zile, așa că folosirea unor trucuri nepermise, cu efect rapid, nu poate fi exclusă.

Rușii au fost deja acuzați că au folosit în Ucraina arme interzise sau controversate, muniție cu fragmentare și rachete termobarice, iar în măcelul din Siria s-a testat asuăra orașelor locuite tot ce era de testat.

19:30 - Secretarul de stat american Antony Blinken a comparat, miercuri, atacurile aeriene ale Rusiei asupra orașelor din Ucraina cu bombardarea Londrei și a altor orașe britanice din cel de-Al Doilea Război Mondial de către Germania nazistă.

„E imposibil să vezi imaginile oamenilor care caută refugiu în metroul din Kiev în 2022 și să nu te gândești la cei care s-au adăpostit în metroul londonez în 1942”, a spus el.

19:01 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, se află printre primii lideri occidentali care condamnă atacul din Mariupol.

„Sunt puține lucruri mai depravate decât țintirea celor vulnerabili și lipsiți de apărare. Regatul Unit caută soluții pentru a ajuta și mai mult Ucraina să se apere de atacurile aeriene și îl vom face pe Putin să răspundă pentru crimele sale teribile”, a transmis Johnson, în urma bombardamentelor de la spitalul de copii și maternitatea din Mariupol.

18:49 - Aproximativ 17 persoane au fost rănite, după ce un atac aerian rus ar fi lovit în această după-amiază un spital de copii și o maternitate din orașul ucrainean Mariupol, a declarat guvernatorul regiunii Donețk din Ucraina.

Printre răniți se află femei aflate în travaliu, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko.

El a acuzat Rusia că a bombardat în intervalul orar stabilit pentru încetarea focului, care ar fi trebuit să permită evacuarea civililor din orașul din sudul asediat.

18:37 - Cel puțin 516 civili au fost uciși în Ucraina, de când Rusia și-a început invazia, pe 24 februarie, a anunțat biroul ONU pentru drepturile omului, care anunță că a putut verifica 1.424 de victime civile - 516 morți și 908 răniți de la începutul conflictului din Ucraina acum două săptămâni - în creștere față de 1.335 raportate marți (474 uciși și 861 răniți).

Cifrele reale ale victimelor din Ucraina sunt „considerabil mai mari”, dar nu pot fi verificate independent, din cauza războiului.

17:58 - Între timp, la Riga, capitala Letoniei, pe clădirea aflată vizavi de Ambasada Rusiei a fost afișat un banner uriaș cu „adevărata față a lui Putin”, cea de criminal de război, care se oglindește perfect în geamurile ambasadei, iar rușii de acolo o pot vedea mereu pe ferestre.

17:50 - Canada anunță că va trimite în Ucraina echipamente militare suplimentare în valoare de 50 de milioane de dolari. În plus, canadienii au alocat un buget de 3 milioane de dolari pentru combaterea propagandei ruse. Premierul Trudeau a anunțat și noi sancțiuni pentru oligarhii de la Moscova.

17:35 - Și președintele Zelenski a condamnat bombardarea maternității din Mariupol și îi acuză pe ruși că au vizat în mod direct spitalul. El face din nou apel la națiunile occidentale să închidă spațiul aerian al Ucrainei, care este folosit de avioanele Rusiei pentru bombardamente. El a prezentat și imagini cu spitalul atacat.

„Mariupol. Lovitură directă a trupelor ruse la maternitate. Oameni buni, sunt copii sub dărâmături. Ce atrocitate! Până când va fi lumea complice ignorând teroarea? Închideți cerul (spațiul aerian al Ucrainei - n.red.) chiar acum! Opriți crimele! Aveți puterea să o faceți, dar se pare că vă pierdeți umanitatea”, transmite președintele Ucrainei.

17:15 - Rușii au ras de pe fața pământului maternitatea din Mariupol, miercuri. Administrația locală din orașul asediat de ruși spune că au fost lansate asupra spitalului mai multe bombe, iar acesta a suferit avarii „catastrofale”.

16:54 - Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, urmează să sosească astăzi în Polonia, pentru a se discuta cu liderii de la Varșovia despre criza din Ucraina, înainte de a pleca la București.

16:45 - În contextul ştirilor alarmiste legate de centrala de la Cernobîl, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii si nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean.

16:36 - Viceprimarul din Mariupol Serghei spune că orașul este sub „bombardament continuu rusesc”, are loc un genocid, 1.170 de oameni ar fi fost uciși, 47 îngropați astăzi într-o groapă comună. Nu au apă, căldură, energie electrică, gaz, locuitorii beau zăpadă și ard lemne de foc.

16:13 - Civilii nu au reușit să fugă din Izium, din cauza bombardamentelor din regiunea de est Harkov, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinehubov. O evacuare a civililor era programată astăzi să aibă loc de la Izium spre Lozova, pe unul dintre cele șase „coridoare umanitare”, dar autobuzele încă așteaptă la intrarea în oraș. Oficialul ucrainean a adăugat că negocierile cu rușii sunt în curs de desfășurare, cu sprijinul Crucii Roșii.

16:00 - Preşedintele Volodimir Zelenski trebuie să recunoască Crimeea ca regiune rusă, precum şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu privire la intenţia preşedintelui ucrainean de a discuta despre statutul Crimeii şi al regiunilor separatiste din estul Ucrainei, relatează CNN.

”Poziţia noastră este bine cunoscută. Crimeea este o regiune rusă şi acest lucru trebuie recunoscut atât de facto, cât şi de jure”, a spus Peskov jurnaliştilor.

Peskov a mai specificat că republicile separatiste Doneţk şi Lugansk trebuie să fie, de asemenea, recunoscute ca ”state suverane independente”.

15:53 - Noile sancţiuni ale UE vizează 160 de oligarhi şi parlamentari ruşi, dar şi trei bănci.

15:44 - "Ucraina a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică despre întreruperea electricităţii la centrala nucleară de la Cernobîl. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, afirmă că acest lucru încalcă un element central de siguranţă, cel referitor la asigurarea alimentării neîntrerupte cu electricitate; în acest caz, AIEA nu observă un impact critic asupra securităţii", anunţă AIEA.

15:33 - Orchestra simfonică din Kiev a cântat astăzi în fața unei mici mulțimi în piața Maidan, care a aplaudat când s-a terminat imnul național. Orchestra a cântat și un fragment din „Oda bucuriei” a lui Beethoven, imnul UE.

15:25 - Doi lei gemeni din Ucraina au fost mutați din cauza războiului într-un adăpost din Belgia, după ce trupele rusești ar fi amenințat că îi împușcă, anunță Sky News.

15:18 - Boris Johnson a refuzat să renunțe la vize pentru ucrainenii care fug din țara bombardată de ruşi. UE a permis călătoriile fără viză pentru ucraineni, dar premierul Marii Britanii a insistat că aceste controale de securitate sunt vitale, pentru a împiedica agenții ruși să intre în UK.

15:06 - Mai mult de 400.000 de oameni sunt tinuţi "ostatici" în oraşul asediat Mariupol de trupele ruse care blochează ajutorul umanitar şi evacuările, susţine ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Viaţa în acest oraş port a fost descrisă ca fiind “apocaliptică”, unde sute de mii de oameni se ascund de bombardamente de mai mult de o săptămână, neavând apă, curent sau încălzire. Şi nici semnal la telefon.

14:58 - Ministrul ucrainean de Externe îndeamnă Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara linia electrică ce alimentează centrala nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă.

14:45 - Ucrainenii anunță că au doborât încă un avion rusesc. Pilotul s-a catapultat, dar nu i s-a deschis parașuta.

14:37 - Discovery nu mai difuzează programele sale prin cablu în Rusia. Este vorba despre Animal Planet, Animal Planet HD, Discovery Channel, Discovery Science, Eurosport 1, Eurosport 2.

14:28 - Oficialii israelieni, citați de Jerusalem Post, spun că Vladimir Putin i-a făcut o ofertă finală lui Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt crizei.

Propunerea a fost considerată „dificil” de acceptat, dar nu „imposibil”, au spus sursele. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelenski înainte de invazie, dar „diferențele dintre tabere nu sunt mari”.

Mai exact, propunerea este ca el să renunțe la regiunea Donbas, să recunoască oficial disidenții pro-ruși din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să își micșoreze armata. Iar dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, se va întâmpla ce este mai rău, spun sursele citate.

14:12 - Surse din armata ucraineană, citate de Sky News, au declarat că peste 400 de persoane care au protestat față de ocuparea orașului Herson de către ruși au fost arestate. În prezent, orașul aflat în sudul Ucrainei este controlat de ruși.

13:57 - Alimentarea cu electricitate a centralei avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este complet întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă operatorul ucrainean Ukrenergo.

13:49 - Ucrainenii protejează monumentele pentru a nu fi distruse de bombardamente. Unul dintre simbolurile Odesei, monumentul ducelui de Richelieu, a fost înconjurat de saci de nisip.

13:45 - Kremlinul denunţă un ”război economic” declarat de către Statele Unite Rusiei, după ce Washingtonul a anunţat un embargo al importurilor americane de petrol şi gaze naturale ruseşti, între alte sancţiuni.

13:29 - Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că recruţii şi rezerviştii nu participă la operaţiunile militare din Ucraina. Este contrazis însă de tatăl unui recrut, al cărui fiu a fost luat prizonier de trupele ucrainene. Povestea pe larg, AICI

13:20 - Preşedintele Zelenski îndeamnă Occidentul să decidă cât mai repede în problema trimiterii unor avioane de tip MiG-29, o iniţiativă ce aparține Poloniei. ”Luaţi o decizie cât mai repede, trimiteţi-ne avioane!”, îndeamnă Zelenski.

13:06 - ONU estimează că aproximativ 2,2 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului. Autoritățile europene cred că UE trebuie să fie pregătită pentru cinci milioane de refugiați.

12:44 - Și compania britanică de tutun Imperial Brands își încetează activitatea în Rusia.

12:23 - Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) extind sancţiunile impuse Rusiei şi Belarus, în urma invaziei ruse a Ucranei, prin decuplarea a trei bănci belaruse de la platforma SWIFT, anunţă miercuri preşedinţia franceză a Consiliului European. Cei 27 au adoptat, de asemenea, sancţiuni vizând sectorul maritim şi criptomonedele.

12:12 - Acțiunile NATO au împins tensiunile dintre Ucraina și Rusia până la „punctul limită”, a spus Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China.

11:50 - Și Heineken a anunțat că se retrage din Rusia.

11:38 - Studenții, atât cei străini cât și cei ucraineni, s-au numărat printre cei care au reușit să plece marți seara cu trenul din Sumî, după două săptămâni în care au stat în subsolul clădirilor, fără mâncare suficientă, de teama bombardamentelor.

11:21 - Universitatea de Stat din St. Petersburg va exmatricula studenții care au fost reținuți la protestele față de războiul din Ucraina.

11:02 - Armata ucraineană a convenit miercuri cu Rusia să înceteze focul timp de 12 ore pentru a permite oamenilor să părăsească orașele bombardate, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk. Ea a evidențiat în special evacuarea civililor din orașul-port Mariupol și orașul estic Volnovaha, ambele fiind înconjurate de forțele ruse de câteva zile.

„Oamenii trebuie să poată părăsi locurile în care se ascund acum de bombardamente", a spus ea.

Vor fi evacuați locuitorii orașelor Enerhodar, Sumî, Mariupol, Volnovaha, Izium, Vorzel, Bucha, Irpin, Borodyanka, Gostomel.

Vereșciuk a precizat că va avea loc și o operațiune specială pentru evacuarea unui orfelinat de lângă Kiev, în suburbia Vorzel. Ea a spus că acolo sunt 55 de copii și 26 de membri ai personalului.

10:51 - Cel puţin zece persoane au murit, marți, în atacuri care au vizat oraşul Sievierodonețk, în estul Ucrainei, a anunţat un reprezentant al regiunii administrative ucrainene Lugansk.

10:39 - Oamenii din Moscova au început să vândă online sos de la McDonald's. Lanțul de fast-food a anunțat că va închide temporar toate restaurantele și va întrerupe toate operațiunile din Rusia. La scurt timp după anunț, la restaurante s-au format cozi uriașe.

10:16 - Comerciantul britanic de articole pentru copii Mothercare suspendă toate operațiunile în Rusia.

10:10 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, se vor întâlni joi în Turcia. Este prima întâlnire dintre cei doi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie.

10:04 - FMI va lua în considerare astăzi să ofere 1,4 miliarde de dolari, finanțare de urgență, pentru Ucraina.

09:45 - Ucraina trebuie să reziste în faţa atacului Rusiei pentru următoarele 7-10 zile, pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie, a declarat Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

Potrivit acestuia, Rusia este disperată să obţină măcar o victorie, de orice fel, şi cele mai probabile ţinte sunt oraşul Mariupol şi capitala Kiev.

09:34 - Ministerul rus al Apărării susține că a obținut documente secrete care demonstrează că Ucraina plănuia un atac asupra regiunilor susținute de ruși din Donbas. Reuters subliniază că nu poate verifica veridicitatea documentelor - scrise în limba ucraineană.

09:23 - Orașul Izium din regiunea Harkov este o ruină după bombardamentele rușilor.

09:14 - Forțele ruse nu au reușit să facă progrese semnificative în nordul Kievului, iar forțele ucrainene par să reușească să doboare avioane inamice, potrivit celor mai recente informații ale Ministerului Apărării britanic.

„Luptele sunt în desfășurare, forțele ruse nu reușesc să facă progrese semnificative. Apărarea antiaeriană ucraineană pare să fi avut un succes considerabil împotriva aeronavelor moderne de luptă ale Rusiei”, a precizat ministerul.

09:05 - 11 copii ucraineni grav bolnavi și părinții lor au fost trimiși cu un zbor special în Israel.

08:53 - Controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, vizat de sancţiuni adoptate de Berlin şi Washington după invazia rusă din Ucraina, este "mort" şi nu poate fi "resuscitat", a declarat numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland.

08:38 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat imagini cu vehicule ale rușilor distruse în Cernigău.

Чернігівщина. Територіальна оборона ЗС України продовжує бити російських окупантів.#stoprussia

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 8 martie 2022

08:20 - New York Times nu va avea corespondenți în Rusia pentru prima dată după 100 de ani. Instituțiile independente de presă din Rusia au fost forțate să se închidă după invazia Ucrainei, iar organizațiile străine de știri și-au retras echipele din cauza riscului de arestare.

Fostul șef al biroului NYT Moscova, Neil MacFarquhar, a scris pe rețelele de socializare că Rusia a fost întotdeauna considerată o „țară importantă, cu o poveste importantă”, dar „tocmai a ucis acea lungă tradiție”.

„O zi foarte tristă pentru istoria @nytimes din Moscova. Și-a scos toți corespondenții din țară. Am avut reporteri acolo continuu din 1921, cu una sau două scurte întreruperi din cauza problemelor cu vizele. Nici Stalin, nici Războiul Rece, nimic nu ne-a alungat.”, a spus MacFarquhar.

08:03 - O trupă a armatei ucrainene cântă piesa „Don’t Worry, Be Happy” în fața baricadelor care protejează Teatrul de operă și balet din Odesa.

07:51 - Salvați Copiii estimează că aproximativ 800.000 de copii se numără printre cei care au fugit din Ucraina. Mulți dintre ei călătoresc singuri.

„Părinții recurg la cele mai disperate și sfâșietoare măsuri pentru a-și proteja copiii. Mulți îi trimit cu vecinii și prietenii în alte țări, în timp ce ei rămân pentru a-și proteja casele”, a spus Irina Saghoyan de la ONG.

07:25 - Și gigantul de cosmetice L'Oreal îşi va închide temporar magazinele din Rusia, precum şi site-urile sale de comerţ electronic din ţară, a anunţat compania.

07:12 - Forțele Armate ale Ucrainei anunță că l-au ucis pe comandantul regimentului din Volgograd, locotenent-colonelul Yuri Agarkov.

06:47 - Șeful CIA, William Burns, avertizează că Vladimir Putin este supărat și frustrat, pentru că nu i-a ieșit planul de a pune mâna pe Kiev în două zile.

”Președintele rus Vladimir Putin plănuia să pună mâna pe capitala Ucrainei, Kiev, în două zile. Cred că este supărat și frustrat în acest moment. Este posibil să încerce să distrugă armata ucraineană, fără a ține cont de victimele civile”, a spus Burns.

06:31 - Grupul anglo-olandez Shell a încetat, marţi, să cumpere petrol din Rusia şi a declarat că va întrerupe complet legăturile cu această ţară.

06:16 - În Kiev, Jîtomîr și Vasilkov sună sirenele antiaeriene. Oamenii sunt rugați să meargă la cel mai apropiat adăpost.

06:02 - Forțele de autoapărare ale Japoniei au trimis marți veste antiglonț în Ucraina - o mișcare rară pentru această țară. Regulile stricte care interzic transferul de echipament de apărare din Japonia către țări aflate în conflict au fost actualizate marți. Este prima dată când Japonia trimite veste antiglonț în străinătate.

05:45 - Preţurile petrolului au crescut cu peste 6%, după deciziile Statelor Unite şi Marii Britanii de a interzice importurile din Rusia.

05:39 - După ce Bănca Centrală a Rusiei a anunțat că vânzarea de valute străine va fi suspendată până la 9 septembrie, la Moscova s-au format cozi lungi la bancomate.

05:30 - Compania Coca-Cola a anunţat suspendarea activităţilor pe teritoriul Rusiei, iar grupul concurent PepsiCo a decis limitarea vânzărilor pe piaţa rusă.

05:18 - O listă a personalităților politice ucise sau pe care Kremlinul a încercat să le ucidă a fost adusă la ambasada Rusiei din Washington.

05:07 - 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în regiunea Poltava. Cei evacuaţi au fost în mare parte femei şi copii, precum şi cetăţeni ai Turciei. Presa din Ucraina scrie că una dintre bombele lansate marţi în Sumî a ucis 22 de oameni şi a distrus 26 de case. Iată cum arată acum orașul:

04:50 - Din data de 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până în data de 7 martie 2022, Organizaţia Naţiunilor Unite a înregistrat 1.335 de victime civile în ţară: 474 de morţi şi 861 de răniţi.

04:38 - Premierul ungar Viktor Orban a declarat, marţi că, deşi Ungaria condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei, nu sprijină sancţiunile împotriva Moscovei care privesc interzicerea importurilor ruseşti de energie.

04:30 - La câteva ore după ce s-a adresat parlamentului britanic, Volodimir Zelenski a postat un nou video în social media cu un discurs în care salută faptul că SUA şi Marea Britanie vor interzice importurile de petrol rusesc. Totodată, el le-a mulțumit rușilor care susțin Ucraina şi ies în stradă în fiecare zi .

”Războiul trebuie să se termine. Este necesar să ne aşezăm la masa negocierilor, dar pentru discuţii oneste şi de fond şi în interesul oamenilor, nu pentru o veche ambiţie criminală. Lumea nu crede în viitorul Rusiei, nu vorbeşte despre asta. Nu există un singur cuvânt, nicio singură perspectivă. Ei vorbesc despre noi, ne ajută. Sunt gata să ne ajute cu reconstrucţia după război. Pentru că toată lumea a văzut că, pentru oamenii care se apără atât de eroic, va veni „după război”, a continuat Zelenski.

El a mai spus că 52 de copii au murit în 13 zile de război.

Світ не вірить у майбутнє Росії. Не говорить про нього. Вони говорять про нас, допомагають нам, готуються підтримати...

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 8 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇