A 10 a zi de război: Zelenski cere ”cu disperare” ajutor Americii, rușii încalcă armistițiul și trag în ucrainenii care protestează cu mâinile goale (Video)

A 10 a zi de război: Zelenski cere ”cu disperare” ajutor Americii, rușii încalcă armistițiul și trag în ucrainenii care protestează cu mâinile goale (Video)

Rusia a acceptat încetarea focului pentru câteva ore, sâmbătă, în a 10-a zi de război în Ucraina, în orașele Mariupol și Volnovaha, pentru a permite evacuarea civililor. Totuși, autoritățile locale ucrainene din Mariupol au anunțat că rușii nu au respectat acordul. Bombardamentul asupra orașului a continuat și nu a fost asigurat nici coridorul de evacuare a civililor.

În același timp, proteste masive au avut loc în Melitopol și în Herson, unde locuitorii îi înfruntă cu mâinile goale pe soldaţii ruşi înarmaţi, dar și în Herson, unde oamenii protestează faţă de ocupaţia rusă.

Continuă bombardamente aeriene, care vizează Odesa, Harkov, dar și periferia Kievului. Imagini cu ruinele care rămân în urma bombardamentelor continuă să apară.

Președintele Volodimir Zelenski a luat cuvântul în fața senatorilor americani și a cerut ”cu disperare” aeronave, o zonă de interdicție a zborurilor deasupra țării sale, ajutor armat și embargo pentru petrolul rus.

În fața sancțiunilor tot mai dure ale Occidentului, Putin a decis să atace companiile străine din Rusia, cărora le-a dat trei opțiuni: Să rămână în ţară, să o părăsească integral sau să-şi predea participaţiile managerilor locali până când se vor întoarce.

De asemenea, liderul de la Kremlin a spus că sancţiunile occidentale sunt echivalentul unei declaraţii de război și că țările care vor impune zone de interdicție aeriană în Ucraina vor fi considerate parte a conflictului.

În nordul României, la Siret, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre situația refugiaților ucraineni, despre faptul că NATO și România nu vor fi atrase în acest conflict, dar că țara noastră se pregătește să se apere.

ADVERTISING

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de a 10-a zi de război din Ucraina:

00:55 - Încheiem live-ul și ne gândim cu speranță la cum se vor termina conflictul și criza din regiune, FMI anunțând deja că economia mondială va avea de suferit, iar toată lumea va resimți șocul prețurilor.

00:51 - Giganții Visa și Mastercard au anunțat că și-au suspendat operațiunile în Rusia, în semn de protest față de invazia Ucrainei.

00:33 - Și Canada le-a transmis cetățenilor să părăsească Rusia cât încă mai pot, pentru că numărul zborurilor este tot mai limitat.

00:30 - Organizația Medici fără Frontiere a avertizat că situația umanitară din Mariupol este catrastrofală și că este vital ca cetățenii să fie evacuați.

00:05 - Potrivit Digi 24, în România au ajuns în jur de 220.000 de ucraineni în ultimele 10 zile.

Duminică

23:50 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe cetățeni să nu dea înapoi și să treacă la ofensivă în fața atacurilor rusești.

23:45 - Încheiem seara cu încă o informație tristă - presa externă prezintă cazul unui copil de doar un an și jumătate, care se afla cu părinții în Mariupol în momentul atacului rușilor. Kirill n-a mai putut însă fi salvat de medici...

23:35 - Kievul este pregătit pentru apărare:

23:25 - Oraşul Borodianka, situat la nord-vest de Kiev, este "distrus aproape complet", a declarat Oleksiy Kuleba, şeful administraţiei regionale, citat de CNN.

"Nu există apă şi electricitate acolo, Nu mai este Borodianka. Este aproape complet distrusă. Centrul oraşului este groaznic. Trupele ruseşti controlează oraşul", a declarat Kuleba.

ADVERTISING

23:05 - Sirenele au început să sune și în orașul vestic Liov, nu departe de granița cu Polonia. De asemenea, în Harkov au fost raportate bombardamente.

Cetățeni ai orașului Liov se îmbarcă în autocare și trenuri și pleacă spre Polonia.

22:45 - Armata rusă a pierdut echipamente militare de aproape 3 miliarde de dolari, în cele 10 zile de când a început invazia Ucrainei.

22:00 - ”Nu sunteți inamicul nostru”, le-a transmis președinele american Joe Biden cetățenilor ruși, sâmbătă.

”Nu cred că vreți un război sângeros și devastator împotriva Ucrainei - o țară și un popor cu care împărtășiți legături de familie, istorice și culturale atât de adânci”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

21:55 - În cele 10 zile de când a început războiul, 100.000 de militari ucraineni s-au înrolat.

21:50 - În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a doborât 9 avioane și elicoptere ruse.

21:35 - Hackeri Anonymus susțin că au atacat un server al FSB:

21:20 - Kievul se pregătește pentru încă o noapte grea, iar locuitorii fac tot posibilul pentru a-și apăra orașul:

20:50 - Autoritățile cipriote au anulat permisiunea unor nave ruse de război de a intra în porturil insulei.

20:30 - Alte imagini ale bombardamentelor din Ucraina:

20:00 - Întâlnirea dintre premierul israelian și Vladimir Putin, de la Moscova, s-a încheiat, după aproape 3 ore. Cei doi s-au întâlnit în coordonare și cu ”binecuvântarea” Statelor Unite, potrivit corespondentului CNN la Ierusalim. Naftali Bennett a mers apoi la Berlin, și a avut și o convorbire telefonică cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

ADVERTISING

19:50 - Puma și Prada au devenit cele mai recente branduri care își retrag operațiunile din Rusia. Și IBM s-a retras din Rusia.

19:25 - După atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, se teme că alte ţări vor fi ţinte ale invaziilor dacă un "dictator sângeros" cum este preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este oprit, transmite sâmbătă EFE, potrivit Agerpres.

19:20 - Luni vor fi noi negocieri între Ucraina și Rusia, dar nu se știe încă unde vor avea loc acestea. Va fi a treia rundă de astfel de negocieri.

19:11 - Statele Unite și-au avertizat cetățenii care locuiesc sau călătoresc în Rusia să plece imediat.

19:06 - La Novopskov, în estul Ucrainei, militarii ruși au deschis focul asupra civililor, în timpul unui protest:

18:48 - Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au capturat mai multe orașe și au doborât patru avioane ucrainene SU-27, informează Interfax.

18:45 -  Barak Ravid, reporter Axios, a susține că premierul israelian Naftali Bennett a călătorit în secret la Moscova și că se întâlnește în aceste momente cu Vladimir Putin, transmite The Guardian.

18:20 - Au apărut primele informații după ce președintele Volodimir Zelenski a luat cuvântul în fața senatorilor americani. Potrivit The Guardian, liderul Ucrainei a cerut ”cu disperare” aeronave, o zonă de interdicție a zborurilor deasupra țării sale, ajutor armat, embargo pentru petrolul rus, dar și suspendarea activităților Visa și Mastercard în Rusia.

18:05 - Forțele de ordine ruse au capturat un spital de psihiatrie din orașul Borodianka, în care se află nu mai puțin de 670 de persoane. Orașul este la circa 60 de kilometri de Kiev.

17:45 - Imagini din orașul ucrainean Irpin din vestul Kievului, pentru care urmează o noapte grea:

17:35 - Ministerul moldovean al Apărării a transmis că nu există stare de urgență în Moldova și nici vreun ordin de a mobiliza armata.

17:30 - Primarul din Herson a declarat, citat de CNN, că locuitorii orașului nu mai au arme să se apere în fața forțelor armate ruse.

17:15 - Vladimir Putin acuză Ucraina că a sabotat evacuarea civililor din Mariupol și Volnovaha, operațiuni care au eșuat sâmbătă. Autoritățile ucrainene au transmis anterior că forțele ruse au continuat atacurile, împiedicând civilii să fugă din orașe.

17:05 - Numărul civililor uciși în Ucraina în cele 10 zile de la începutul invaziei a depășit 350, în timp ce peste 700 au fost răniți, potrivit unei misiuni ONU de monitorizare, citată de Reuters. Cifrele reale ar fi însă ”considerabil mai mari”.

16:48 - ”Este de dorit și este destul de probabil să vină forțe NATO mai aproape de flancul estic. Există planuri să vină forțe suplimentare. Noi ne pregătim să ne apărăm. (...) Din motive multe și cunoscute, NATO nu se poate implica într-un conflict dintr-un stat care nu este membru NATO”, a adăugat șeful statului.

16:43 - Klaus Iohannis, aflat în vizită la Vama Siret, în tabăra de refugiați, a făcut declarații: ”Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde (...) NATO nu va fi implicată în acest conflict și nici România nu va fi implicată în acest conflict. (...) Nu avem date care să arate că Moldova ar fi amenințată. (...) Noi nu calculăm acum un scenariu în care România să fie amenințată”, a spus președintele Iohannis.

16:15 - Iată imagini cu un bloc de locuințe din Harkov, bombardat și aflat în flăcări, precum și cu o femeie în civil, de mână cu un copil, în drum spre Gara Centrală din Kiev:

16:00 - Vladimir Putin a mai spus că țările care vor impune zone de interdicție aeriană în Ucraina vor fi considerate parte a conflictului, relatează NDTV: ”Orice mișcare în această direcție va fi considerată de noi ca o participare într-un conflict armat a acelei țări”.

15:35 - Vladimir Putin a declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte "dificilă", relatează EFE. Sancţiunile occidentale sunt echivalentul unei declaraţii de război, Moscova trebuie să apere vorbitorii de rusă din estul Ucrainei, precum şi propriile sale interese şi doreşte ca Ucraina să fie "demilitarizată" şi "denazificată", a mai spus Putin, potrivit Reuters. El a dat asigurări că nu intenţionează să declare legea marţială în Rusia, transmite şi AFP.

14:55 - O aeronavă specială rusă cu personal diplomatic la bord a decolat sâmbătă din Sankt Petesburg şi se îndreaptă spre Washington, este o informaţie venită din partea Ministerului rus de Externe.

14:20 - Compania aeriană rusă Aeroflot anunţă suspendarea zborurilor internaţionale începând cu 8 martie, pe fondul sancţiunilor occidentale. Decizia va intra în vigoare la miezul nopţii (luni, ora 21:00 GMT), iar legăturile interne şi cu Belarus vor fi menţinute, potrivit unui comunicat de presă.

Information for passengers of international flights departing after 8 MarchAeroflot informs about a temporary...

Publicată de Aeroflot Airlines pe Sâmbătă, 5 martie 2022

14:05 - Garda Financiară Italiană a pus sechestru pe vila din Sardinia a oligarhului Alisher Usmanov și pe vila de pe malul Lacului Como a propagandistului Vladimir Solovyov, conform unor surse citate de The Guardian. De asemenea, Inditex a încetat operaţiunile din Rusia şi şi-a închis magazinele.

13:51 - Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a pronunţat pentru implicarea Chinei ca mediator în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează DPA: ''Nu există alternativă. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar ... Şi nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie să fie China, am încredere în asta''. Însă el a recunoscut că nici europenii și nici chinezii nu au propus așa ceva.

13:29 - Imagini din adăpostul antiaerian de la maternitatea din Odesa.

13:27 - În Herson, locuitorii nu îi lasă pe ocupanții ruși să treacă.

12:50 - Oamenii sunt bombardaţi în timp ce încearcă să părăsească Mariupol, deşi Rusia acceptase încetarea focului pentru evacuarea civililor, anunţă viceprimarul oraşului. “La început, oamenii noştri au spus că bombardamentele au încetat pentru scurtă vreme, dar apoi au fost reluate şi (forţele ruse - n.red.) continuă să folosească artilerie grea şi rachete pentru a bombarda Mariupol. Oamenii sunt foarte speriaţi”, a spus Orlov pentru BBC.

De partea cealaltă, Ministerul rus al Apărării a spus că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create şi a acuzat că "naţionalişti" ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters. Ba chiar ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate, în timpul încetării parțiale a focului.

Rușii nu au asigurat încetarea focului nici pe parcursul coridorului agreat Mariupol - Nikolske - Rozivka - Polohî - Orîkhîv - Zaporojie.

12:45 - Ucrainenii părăsesc orașele devenite ruină după bombardamentele rușilor.

12:39 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, crede că Ucraina poate câştiga războiul cu Rusia.

12:11 - De la începerea conflictului din Ucraina, 2.382 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, informează MAI.

12:06 - Un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Heraşcenko, a spus că vor exista şi alte acorduri cu Rusia pentru a stabili coridoare umanitare prin intermediul cărora să fie evacuaţi civilii din comunităţile aflate pe linia frontului, transmite Reuters.

11:54 - Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a spus că, dacă se respectă încetarea focului, până la 9.000 de civili pot pleca din oraş, cu circa 50 de autobuze și mașini personale. Oamenii nu pot fi evacuați cu trenul, deoarece infrastructura feroviară a fost distrusă de trupele ruse.

El a povestit pentru BBC că negocierile au durat toată noaptea și că nu au nicio garanție că încetarea focului ar putea coninua și mâine, deși pentru asta se negociază acum.

11:08 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spune, într-un mesaj pe Twitter, că până acum, 66.224 de oameni s-au întors în Ucraina să lupte împotriva rușilor.

10:48 - Locuitorii din Melitopol îi înfruntă cu mâinile goale pe soldaţii ruşi înarmaţi. Și în Herson oamenii protestează faţă de ocupaţia rusă. Se încearcă dispersarea manifestanţilor cu focuri de armă trase în aer.

10:41 - Un atac cu rachete a avut un impact devastator în Bila Țerkva:

10:20 - Circa 200 de civili urmează să fie evacuați din Mariupol.

Primarul localității a spus că "Mariupol nu reprezintă doar străzi şi case”, "Mariupol înseamnă locuitorii săi", iar "în condiţiile bombardării constante, necruţătoare din partea ocupanţilor, nu există altă opţiune decât să le oferim locuitorilor posibilitatea de a părăsi în siguranţă Mariupol".

10:20 - Preşedintele Klaus Iohannis merge sâmbătă, începând cu ora 16:00, în tabăra mobilă de refugiaţi ucraineni de la Siret, din judeţul Suceava.

09:58 - Spaţiul aerian este "foarte disputat" între Rusia şi Ucraina, unde situaţia este foarte dinamică şi ucrainenii încearcă să apere cerul ţării, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de EFE, potrivit Agerpres. "Forţele aeriene ucrainene continuă să zboare, încă au rachete aeriene defensive şi le folosesc cu destulă eficienţă", a declarat Kirby într-o conferinţă de presă la Departamentul Apărării american.

09:53 - Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunţat deschiderea în oraşul Leopolis, în vestul Ucrainei, a unui centru pentru a asista jurnalişti aflaţi în pericol şi pentru a oferi ajutor mass media ucrainene independente, ca să poată continua să lucreze şi să evite cenzura, transmite EFE.

09:41 - Comunicarea planurilor de atac prin unde radio scurte a ruşilor este bruiată de imnul naţional al Ucrainei.

09:08 - Poliţia de Frontieră anunţă sâmbătă dimineaţă că 28.235 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară vineri, în scădere cu 1,1 % faţă de ziua precedentă.

09:06 - Și Samsung opreşte livrările de produse în Rusia, de la de la smartphone-uri la chip-uri. De asemenea, va dona 6 milioane de dolari pentru eforturile umanitare din Ucraina.

08:54 - Forţele ruse vor înceta focul sâmbătă, la ora locală 10:00, ora Moscovei (09:00 ora noastră), pentru a permite "coridoare umanitare" prin care să fie evacuaţi civili din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de Interfax, transmit Reuters şi AFP.

Încetarea focului se va face între orele 09:00 - 16:00 și evacuarea civililor va începe la ora 11:00. Evacuarea va fi efectuată cu autobuze municipale din trei puncte din oraş şi cu autoturisme particulare, care trebuie să respecte strict o anumită rută prestabilită, a menţionat primăria din Mariupol pe contul său de Telegram.

08:50 - În premieră, Washington Post a decis să elimine semnăturile şi datele din articolele jurnaliştilor săi din Rusia pentru a-i proteja, a anunţat un reporter al ziarului, Paul Farhi, pe contul său de Twitter.

"Ca răspuns la ameninţările lui Putin împotriva reporterilor din Rusia, The Washington Post elimină numele şi datele din articolele produse de reporterii noştri din Rusia. Scopul este siguranţa echipelor noastre”, a spus Farhi.

08:45 - Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineană Kiev şi oraşul Harkov, din est, au anunţat sâmbătă forţele armate ucrainene, informează dpa.

08:12 - O alertă de raid aerian a fost lansată, sâmbătă dimineaţă, în regiunea Kiev, Kharkiv, Chernihiv şi Zhytomyr, potrivit The Kyiv Independent, în timp ce la Sumy au loc lupte pe străzi. Locuitorii sunt rugaţi să nu se deplaseze şi să se adăpostească.

08:07 - În Bucha, în apropiere de Kiev, forțele ruse au atacat o mașină cu civili. Două persoane au murit, între care o tânără de 17 ani și alte patru au fost rănite.

08:02 - Cehia va acorda un ajutor de 200 de euro pe lună fiecărui refugiat din Ucraina.

07:55 - Rusia este pregătită să desfășoare până la 1.000 de mercenari în plus în Ucraina în zilele și săptămânile următoare, a declarat un oficial american pentru CNN. Mercenarii vor ajuta unitățile care au intrat în impas.

06:51 - Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine de când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie, potrivit ONU, dintre care jumătate de milion sunt tineri.

06:11 - Companii din întreaga lume care au investiții în Rusia au fost puse într-o situație dificilă, după ce Moscova le-a prezentat opţiunile: să rămână în ţară, să o părăsească integral sau să-şi predea participaţiile managerilor locali până când se vor întoarce, transmite Reuters.

Mai multe detalii despre ce înseamnă ultimatumul Rusiei.

04:20 - Ministerul de Externe din Singapore a anunţat că va impune sancţiuni şi restricţii Rusiei. Instituţiilor financiare din Singapore li se va interzice încheierea de tranzacţii sau stabilirea de relaţii de afaceri cu mai multe bănci rusești, iar instituţiile financiare trebuie să îngheţe toate activele şi fondurile acestor bănci.

03:02 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat vineri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre obiectivele a ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, transmite dpa. El a spus că Rusia a folosit arme de înaltă precizie pentru a dezactiva infrastructura militară a Ucrainei și a respins acuzațiile că armata rusă a tras în ținte civile.

02:55 - Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înfiinţarea unui coridor umanitar, transmite AFP. "Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş", a spus el.

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct esențial în invazia Ucrainei, deoarece ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.

02:45 - Prim-ministrul britanic Boris Johnson l-a comparat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin cu omologul său sârb Slobodan Milosevic, care a murit într-o celulă înainte de încheierea procesului său în faţa justiţiei internaţionale pentru genocid şi crime de război, transmite AFP.

02:30 - Și Bloomberg a anunţat suspendarea activităţii jurnaliştilor săi în Rusia, după adoptarea unei legi care sancţionează difuzarea "informaţiilor false despre armată" şi invazia acesteia în Ucraina, transmite AFP. Și CNN, BBC şi Canadian Broadcasting Corp au suspendat raportarea din Rusia în urma adoptării acestei legi.

02:02 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Senatului Statelor Unite prin videoconferinţă, a declarat pentru AFP o sursă parlamentară, informează AFP. Intervenţia online a preşedintelui Ucrainei va avea loc pe Zoom, duminică dimineaţa, ora Washingtonului (14:30 GMT), conform informaţiilor furnizate de Reuters.

02:00 - Borodianka, un oraș cheie în drumul rușilor spre Kiev, a fost intens bombardat de ruși în ultimele zile. Imaginile arată ruinele care au rămas în urmă. Așa arată războiul și nimeni nu are cum să câștige din asta.

01:42 - Echipa de jurnaliști a Sky News a fost atacata lângă Kiev. Întâi mașina a fost vizată de un mortier, apoi o ploaie de gloanțe s-a abătut asupra lor. Un jurnalist a fost ranit, altul a primit mai multe gloanțe în vestă.

Momentul în care echipa de jurnaliști este prinsă în ambuscadă.

01:31 - Și Samsung anunță că suspendă comerțul cu telefoane și cipuri în Rusia.

01:25 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că Rusia nu vrea să fragmenteze Ucraina, ci doar să îi garanteze securitatea și să o elibereze de ”ideologia nazistă” și prezența ”infrastructurii NATO”.

01:14 - Italia a confiscat iahturile oligarhilor ruși Alexei Mordașov și Gnnadi Timchenko. Ar fi fost confiscată și o vilă din Toscana a generalului rus, fost deputat, Oleg Savchenko.

00:53 - Există informații, momentan neconfirmate, că Mikhail Poluboiarinov, șeful Aeroflot, cea mai mare companie aviatică a Rusiei, ar fi demisionat și plecat din țară. Ce este confirmat, însă, este că acest lucru l-a făcut deja șeful Podeba, o subsidiară a Aeroflot. Andrei Kalmikov și-a anunțat angajații că demisionează, dar a precizat că rămâne în Rusia.

00:46 - Zelenski a publicat și un mesaj video filmat în reședința sa din Kiev, pentru a combate zvonurile lansate de propaganda rusă că ar fi fugit din țară.

00:35 - Într-un nou discurs susținut vineri la miezul nopții, președintele Volodimir Zelenski a condamnat Occidentul pentru că refuză să închidă cerul Ucrainei pentru ruși.

Zelenski a avertizat că agresiunea rușilor va crește în zilele următoare și refuzul Occidentului echivalează cu unda verde pentru Putin să bombardeze în continuare orașele.

”Știind că noi bombardamente și victime sunt inevitabile, NATO totuși alege să nu închidă cerul Ucrainei. Astăzi, conducerea alianței a dat undă verde pentru continuarea bombardamentelor orașelor și satelor ucrainene”.

Zelenski a adăugat, însă, că NATO este formată din numeroase țări care sunt ”prietenii și partenerii noștri” și au ajutat mult Ucraina din primele zile de război.

00:26 - Presa rusă scrie că ambasadorul Rusiei la ONU Gennadi Gatilov s-a arătat de acord cu propunerea Turciei de a găzdui la Analya o nouă rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Amintim că Vladimir Putin îi spusese mai devreme cancelarului german Olaf Scholz că cea de-a treia rundă ar putea ava loc în acest weekend.

00:18 - Casa Albă a condamnat declarațiile senatorului republican Lindsey Graham, care a cerut ca ”cineva să-l lichideze” pe Vladimir Putin.

00:09 - Emisarul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a spus în fața Consiliului de Securitate că centrala nucleară de la Zaporojie și terenul adiacent ”sunt păzite” de trupele rusești. El a asigurat că centrala funcționează corespunzător și că nivelul radiațiilor este în limite normale.

00:04 - Luptele continua în Harkov. Armata ucraineană anunță că a lansat o contraofensivă și că forțele ruse sunt aproape distruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇