Prima tentativă de armistițiu, un eșec. Rușii au continuat să tragă la Mariupol, dar acuză că au fost atacați

Prima tentativă de armistițiu, un eșec. Rușii au continuat să tragă la Mariupol, dar acuză că au fost atacați

Armistițiul de 7 ore pentru crearea de „coridoare umanitare” în Mariupol și Volnovaha și evacuarea civililor nu a funcționat.

Încetarea focului a fost anunțată, sâmbătă dimineață, de Ministerul Apărării rus. Înțelegerea a fost confirmată ulterior și de primarul din Mariupol, care a spus că au fost negocieri toată noaptea pentru obținerea înțelegerii.

Ministrul Apărării rus, citat de Interfax, a anunțat că trupele ruse vor înceta focul sâmbătă între orele 09:00 - 16:00, pentru a permite formarea de „coridoare umanitare" prin care să fie evacuaţi civili din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha. Evacuarea civililor urma să înceapă la ora 11:00.

ADVERTISING

Primarul din Mariupol, port strategic ucrainean încercuit de forţele ruse şi aliaţii lor, a explicat că evacuarea se va face cu 50 de autobuze municipale, dar și cu autoturisme personale, care trebuiau să respecte strict o rută stabilită - Mariupol - Nikolske - Rozivka - Polohî - Orîkhîv - Zaporojie.

La scurt timp după intrarea în vigoare a armistițiului, autoritățile locale ucrainene din Mariupol au anunțat că rușii nu respectă acordul. Bombardamentul asupra orașului a continuat și nici drumul pe coridorul de evacuare a civililor nu este sigur.

ADVERTISING

Astfel, potrivit primăriei orașului, evacuarea locuitorilor din Mariupol a fost amânată din cauza multiplelor încălcări ale armistiţiului de către Rusia. Primăria a cerut civililor care s-au adunat la punctele de ieşire din oraş să se "întoarcă la adăposturi".

De cealaltă parte, ministerul rus al Apărării a spus că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi a acuzat că "naţionalişti" ucraineni au împiedicat civilii să plece, potrivit agenției de presă RIA, preluată de Reuters. Ba chiar ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate, după ce au creat coridoarele umanitare.

ADVERTISING

Autorităţile ucrainene au declarat că analizează informaţiile potrivit cărora trupele ruseşti se folosesc de încetarea focului pentru a avansa spre Mariupol.

Peste 200.000 de persoane ar putea să părăsească Mariupol, în timpul unei încetări a focului. Estimarea a fost făcută de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk în comentarii pentru portalul local de ştiri Strana, relatează DPA. În ceea ce priveşte oraşul Volnovaha, aflat la aproximativ 80 de kilometri spre nord, ea a presupus că 15.000 de persoane vor pleca. 

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, estimase că în perioada stabilită pentru prima zi de armistițiu, cu autobuze și mașini personale ar fi putut să plece până la 9.000 de civili. Oamenii nu pot fi evacuați cu trenul, deoarece infrastructura feroviară a fost distrusă de trupele ruse.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 10-a zi de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇