Putin i-ar fi făcut o ofertă finală lui Zelenski, dificil de acceptat, dar nu imposibil

Putin i-ar fi făcut o ofertă finală lui Zelenski, dificil de acceptat, dar nu imposibil

Oficialii israelieni spun că Vladimir Putin i-a făcut o ofertă finală lui Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt crizei din Ucraina.

Propunerea a fost considerată „dificil” de acceptat, dar nu „imposibil”, au spus surse citate de Jerusalem Post.

Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelenski înainte de invazie, însă „diferențele dintre tabere nu sunt mari”.

Mai exact, propunerea este ca el să renunțe la regiunea Donbas, să recunoască oficial disidenții pro-ruși din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să își micșoreze armata și să declare neutralitatea ţării.

ADVERTISING

Dacă Zelenski refuză propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri și există o mare probabilitate ca țara sa să-și piardă complet independența, spun sursele citate.

Oficialii israelieni afirmă că Zelenski este sfâșiat. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă și a devenit un Che Guevara perfect. Pe de altă parte, el știe foarte bine care a fost sfârșitul revoluționarului.

Zelenski poate întări independenţa Ucrainei, dacă acceptă oferta lui Putin, dar va trebui să plătească un preţ mare.

ADVERTISING

Declarațiile vin după ce în urmă cu trei zile premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Marți, președintele Volodimir Zelenski a precizat că este pregătit pentru discuții despre solicitarea Kremlinului de a recunoaște Crimeea ca parte a Rusiei și regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca republici independente.

Război în Ucraina. Ziua 14

Zelenski a spus că se poate găsi un comprimis, dar nu acceptă un ultimatum de la Vladimir Putin, ci îl cheamă să vorbească despre asta.

ADVERTISING

„Suntem pregătiți pentru dialog, nu pentru capitulare. Pentru că nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales. Cred că aceste probleme pot fi discutate și putem găsi un compromis cu privire la modul în care aceste teritorii vor continua să trăiască.

Pentru mine este mai important cum vor trăi oamenii din acele teritorii. Dar din partea Kremlinului acesta este un alt ultimatum și noi nu suntem pregătiți pentru ultimatumuri”, a mai afirmat Zelenski.

Până una alta, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, se vor întâlni, joi, în Turcia. Va fi prima întâlnire dintre cei doi, după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇