Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei se întâlnesc pentru prima dată de la declanșarea războiului

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei se întâlnesc pentru prima dată de la declanșarea războiului

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, se vor întâlni, joi, în Turcia. Va fi prima întâlnire dintre cei doi, după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Lavrov va merge la un forum diplomatic internaţional din Antalya, care va avea loc vineri, iar întâlnirea cu Kuleba este planificat să aibă loc acolo, cu o zi înainte, a declarat miercuri dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, citat de BBC.

Discuțiile au fost propuse de ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, care avansase ideea unei întâlniri în format trilateral, la care să participe și el.

ADVERTISING

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au dovedit până acum dificile, fără a se ajunge la un acord concret.

Cea mai recentă rundă de negocieri a avut loc luni, iar la final delegația Ucrainei a declarat că au fost semnalate „mici progrese” în organizarea coridoarelor umanitare, dar fără rezultate „semnificative” în sensul unui acord de pace.

Marți, președintele Volodimir Zelenski a precizat că este pregătit pentru discuții despre solicitarea Kremlinului de a recunoaște Crimeea ca parte a Rusiei și regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca republici independente.

ADVERTISING

Război în Ucraina. Ziua 14

Zelenski a spus că se poate găsi un comprimis, dar nu acceptă un ultimatum de la Vladimir Putin, ci îl cheamă să vorbească despre asta.

„Suntem pregătiți pentru dialog, nu pentru capitulare. Pentru că nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales. Cred că aceste probleme pot fi discutate și putem găsi un compromis cu privire la modul în care aceste teritorii vor continua să trăiască.

Pentru mine este mai important cum vor trăi oamenii din acele teritorii. Dar din partea Kremlinului acesta este un alt ultimatum și noi nu suntem pregătiți pentru ultimatumuri”, a mai afirmat Zelenski.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇