Ziua 26 de război. 150 de copii ucişi, sute de școli, grădinițe și spitale distruse. Zelenski este încrezător că se va ajunge la pace (Foto & Video)

Ziua 26 de război. 150 de copii ucişi, sute de școli, grădinițe și spitale distruse. Zelenski este încrezător că se va ajunge la pace (Foto & Video)

Ucraina a rezistat și în cea de a 26-a zi de război, dar atacurile rușilor asupra civililor au devenit tot mai frecvente și mai atroce. Au fost lovite din nou zone rezidențiale în Kiev, fiind ucise cel puțin 8 persoane.

Ziua a început cu un ultimatum pentru orașul-port Mariupol, respins de Kiev. Încă rușii nu au făcut o nouă mutare, dar deja acolo situația e critică pentru cei aproximativ 300.000 de locuitori care încă sunt în oraș.

La Sumî, în nord-estul Ucrainei, bombele rușilor au lovit un combinat chimic și a avut loc o scurgere semnificativă de amoniac, gaz extrem de toxic pentru oameni. Din fericire, pericolul a fost îndepărtat rapid. La Herson, însă, oamenii s-au răsculat împotriva invadatorilor, dar rușii au tras cu gloanțe și grenade paralizante în ei, existând răniți.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este totuși încrezător că se va ajunge la pace şi a subliniat că pierderile de partea Ucrainei sunt dramatice.

El a mai spus că această perioadă a permis Ucrainei să descopere "adevăraţii parteneri".

Între timp, la Moscova s-a redeschis parţial bursa şi s-au interzis total Facebook și Instagram, dar nu şi WhatsApp.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele celei de-a 26-a zi de război din Ucraina:

00:53 - Preşedintele Volodimir Zelenski insistă asupra necesităţii unei întâlniri, "sub orice formă ar fi", cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a opri războiul din Ucraina.

"Cred că fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin la ce sunt dispuşi ruşii pentru a opri războiul", a declarat Volodimir Zelenski.

00:40 - Forțele ruse au tras în mașinile în care se aflau două familii care urmau să fie evacuate din Mariupol. Doi copii au fost răniți și sunt în stare gravă.

ADVERTISING

00:29 - 8.057 de persoane au fost evacuate, luni, prin coridoarele umanitare, din oraşele şi satele ocupate, a anunțat vicepremierul Irina Vereşciuk.

00:15 - ”A fost o zi grea, plină de evenimente. Dar a fost o altă zi care ne apropie de victorie. Glorie Ucrainei!”, a transmis Zelenski într-un mesaj postat pe Facebook.

Це був день тяжких подій. Тяжких висновків. Але це був ще один день, який наближає нас до нашої перемоги. До миру для нашої держави. Слава Україні!

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 21 martie 2022

00:03 - Un oficial NATO susține că Belarus ar putea ataca Ucraina în curând. “Guvernul din Belarus pregătește un motiv pentru a justifica o ofensivă împotriva Ucrainei și desfășurarea iminentă a armelor nucleare rusești în Belarus”, a declarat oficialul.

23:44 - Toate instalațiile nucleare de la Cernobîl sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație, a informat luni Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

23:17 - Autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor a blocat luni accesul la site-ul canalului francez Euronews.

23:02 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este încrezător că se va ajunge la pace şi a subliniat că pierderile de partea Ucrainei sunt dramatice. El a mai spus că această perioadă a permis Ucrainei să descopere "adevăraţii parteneri".

"Îmi doresc pacea. Am speranţa că în viitor putem găsi pacea. Cred că în viitor lumea se va schimba, că s-a schimbat deja. Politicienii văd că oamenii reacţionează diferit. Astăzi observăm această schimbare de paradigmă către democraţie, unde poporul are puterea şi dacă vrei să fii liderul ţării tale, trebuie să fii liderul poporului tău.

ADVERTISING

Pierderile populaţiei noastre sunt dramatice, istoria nu ne va ierta această pierdere. Generaţiile viitoare nu ne vor ierta aceste pierderi sau pierderea teritoriilor. Oamenii au devenit puterea, iar puterea a devenit poporul. Suntem împreună, ştim cine este prietenul nostru şi cine este duşmanul nostru. Tăcerea diplomatică în care ne aflam uneori s-a încheiat. Astăzi ştim cine este cu noi şi cine ezită. Ştim cine nu este pregătit să fie cu noi. Este important să cunoaştem preţul compromisurilor", a declarat Volodimir Zelenski.

22:48 - Cinci oficiali locali au fost răpiți de trupele ruse în orașul Cernihov.

22:31 - Noua ambasadoare a SUA în Germania a acuzat China că îi ia partea lui Vladimir Putin în conflictul cu Ucraina, în timp ce Beijingul refuză să condamne Rusia după declanşarea ofensivei sale.

22:14 - Orice "compromis" în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, spune preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

22:01 - Aproape 10.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în războiul din Ucraina, potrivit unor rapoarte ale Ministerului Apărării de la Moscova.

21:43 - Grupul bancar BNP Paribas suspendă operațiunile din Rusia.

21:29 - Preşedintele Joe Biden a avertizat, luni, că Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice asupra infrastructurii esenţiale din Statele Unite ca ripostă la sancţiunile masive impuse din cauza intervenţiei militare în Ucraina.

21:17 - Marele maestru rus Serghei Karjakin a fost exclus din competiții timp de șase luni din cauza unor comentarii prin care și-a declarat sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

21:05 - Moscova încheie negocierile privind tratatul de pace cu Tokyo, în contextul restricţiilor unilaterale recent impuse de Japonia împotriva Rusiei pe fondul situaţiei din Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe.

20:42 - Cel puţin 925 de oameni au fost ucişi în Ucraina, iar alţi aproape 1.500 au fost răniţi de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Naţiunile Unite.

20:33 - Patru copii au fost răniți la Zaporojie în timp ce autobuzele în care se aflau au fost lovite de bombardamente, a declarat guvernatorul regiunii. Cei 4 copii au fost duși la spital.

20:15 - Rusia a anunţat că armata sa a bombardat centrul comercial din Kiev, deoarece servea drept depozit pentru rachete şi staţie de reîncărcare a lansatoarelor de rachete de către forţele ucrainene, potrivit lui Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

20:06 - SUA trimit o parte din echipamentele de apărare aeriană de fabricație sovietică, pe care le-a achiziționat în secret cu zeci de ani în urmă, pentru a sprijini armata ucraineană, relatează The Wall Street Journal, citând o sursă din administrația americană.

19:54 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări luni că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupaţia rusă.

19:22 - Rusia foloseşte ”terorismul de stat” în Ucraina şi ”trebuie oprit, pentru că altfel va ataca alte ţări”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său britanic, Ben Wallace, la Londra.

Reznikov a spus că 150 de copii ucraineni au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina. De asemenea, peste 400 de şcoli şi grădiniţe şi mai mult de 110 de spitale au fost distruse, potrivit oficialului ucrainean.

19:08 - Forțele ruse au răpit patru jurnalişti ucraineni, în Melitopol, luni dimineață, a anunțat Uniunea Națională a Jurnaliştilor din Ucraina. Mai mulți soldați înarmați au mers la locuințele acestora, i-au luat și i-au dus într-o locație necunoscută.

Au fost ținuți acolo câteva ore, iar apoi au fost eliberați.

18:50 - Preţul oţelului în Europa a revenit la un nivel ridicat record, pe fondul informaţiilor că Bruxelles-ul pregăteşte interzicerea importurilor din Rusia.

18:38 - Uniunea Europeană îşi va spori ajutorul financiar şi livrările de arme către Ucraina, a declarat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

Ea a atras atenţia în acelaşi timp că NATO trebuie să acţioneze în aşa fel încât războiul declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei să nu se extindă către alte ţări.

18:27 - Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a îndemnat China "să joace un rol important" pentru a găsi o soluţie care să pună capăt conflictului Ucrainei cu Rusia.

18:15 - Ministerul de Externe al Ucrainei a publicat o listă cu toate companiile care continuă să opereze pe teritoriul Rusiei.

17:57 - Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească", deoarece sistemele de monitorizare a radiațiilor nu funcționează.

17:41 - Ministrul german de Externe a spus că UE trebuie să se pregătească pentru primirea a 8 milioane de refugiați ucraineni.

17:20 - Imagini impresionante cu un bărbat care își adună bunurile rămase în apartament după atacul cu rachetă din noaptea trecută de la Kiev.

16:55 - MApN anunță că nu au fost observate mine în apele teritoriale românești din Marea Neagră. Anunțul a fost făcut după ce autoritățile au emis un aviz referitor la „existența pericolului de mine” în zona de nord-vest a mării.

16:41 - Oraşele din nordul Ucrainei, situate la frontiera cu Belarus, iau măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală intervenţie terestră a forţelor militare belaruse, a declarat primarul din Jitomir, Serghei Suhomlin. Acesta susţine că oraşul se apără pe trei linii, fiind constituite puncte de apărare la zeci de kilometri de centrul localităţii.

16:33 - Ambasadorul SUA a fost convocat de Ministerul rus de Externe și i s-a spus că legăturile cu Rusia sunt pe punctul de a fi rupte. Rușii au citat comentariile „inacceptabile" ale președintelui Joe Biden despre Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, Biden l-a numit pe omologul său rus „criminal de război".

16:24 - Preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul, dacă ţiţeiul rusesc va fi respins de occidentali, deşi este puţin probabilă o astfel de decizie, a declarat vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak.

16:15 - Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine că nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării în ceea ce priveşte calitatea aerului, deşi în ţara vecină pericolul poluării este ”iminent” din cauza bombardamentelor.

16:02 - Rusia interzice Facebook și Instagram. Un tribunal rus a ordonat companiei Meta să oprească imediat Facebook și Instagram în Rusia, pe motiv de „activitate extremistă”. Agenția de stat TASS a raportat mai devreme că un tribunal din Moscova a respins o încercare a Meta de a scăpa de acuzațiile de extremism. Meta a cerut mai mult timp pentru a-și pregăti poziția juridică și a pus sub semnul întrebării autoritatea instanței de a-i interzice activitățile la cererea procurorilor.

Decizia nu se va aplica serviciului de mesagerie WhatsApp.

Tribunalul Tverskoi din Moscova a acceptat plângerea intentată de procurorii ruși pentru interzicerea activităților Meta pe teritoriul rus, a anunțat serviciul de presă al instanței într-un comunicat.

Curtea a precizat: Decizia nu se aplică activităților WhatsApp, care nu poate difuza informații în mod public.

15:51 - Un volum cu discursuri ale lui Volodimir Zelenski va fi publicat în Franţa. "Ediţiile Grasset anunţă publicarea exclusivă a unei cărţi a preşedintelui Zelenski, formată dintr-un ansamblu de discursuri alese şi o adresare inedită către francezi. Această carte va constitui prima ediţie mondială a discursurilor sale", a precizat editura într-un comunicat.

"Toate profiturile provenite din vânzarea cărţii vor fi vărsate organismului de susţinere a poporului ucrainean gestionat de ambasada Ucrainei la Paris", a adăugat editura Grasset.

15:49 - Rusia ”nu ia în serios negocierile de pace”, reprezentând doar o modalitate de distragere a atenţiei Occidentului de la război şi de a convinge statele occidentale că nu sunt necesare sancţiuni suplimentare, a declarat consilierul preşedintelui ucrainean, Alexander Rodnyanski, pentru BBC.

15:32 - Comitetul Internațional Buchenwald-Dora anunță că vicepreședintele organizației, Boris Romanchenko, a fost ucis în bombadamentele rușilor. El avea 96 de ani și supraviețuise lagărelor naziste.

15:13 - Ucraina și Rusia s-au angajat astăzi într-o nouă rundă de negocieri de pace. O prima parte a discuțiilor a durat 90 de minute, dar membrii delegației ucrainene au precizat că negocierile vor avea loc pe parcursul întregii zile.

Amintim că anterior purtătorul de cuvânt al Kremlinului anunțase că Rusia nu are de gând să ordone încetarea focului pe parcursul negocierilor, pentru că le-ar da timp ucrainenilor să se regrupeze.

15:10 - Câteva sute de mine plutesc în derivă în Marea Neagră după ce s-au desprins de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, au declarat principala agenție de informații a Rusiei și participanți la piața navală, conform Reuters.

15:07 - Google a pregătit noi moduri în care afacerile pot anunța că oferă servicii pentru refugiați. Orice companie poate acum indica în profilul ei de pe Search sau Maps ce ajutor oferă refugiaților din Ucraina.

15:05 - OMS anunță că sase unități medicale din Ucraina au fost atacate doar duminică. În cele 25 de zile de la începerea invaziei, au fost confirmate 52 de atacuri asupra unor unități medicale.

14:52 - Deputatul ucrainean Irina Vereşciuk susține că Mariupolul este o miză personală pentru Putin, președintele rus fiind frustrat că nu a reușit să-l cucerească în 2014, când a anexat Crimeea.

”E o pedeapsă colectivă pentru refuzul de a accepta tutela Rusiei”, a spus ea.

14:45 - Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere Oliver Varhelyi a anunțat că, oficial, Comisia Europeană a început evaluarea aplicației Ucrainei de aderare la UE.

”Vom lucra cât de repede putem”, a asigurat el.

14:41 - În Herson, oamenii s-au revoltat împotriva invadatorilor, iar rușii au reacționat cu grenade paralizante. Se aud și focuri de armă, dar nu este clar dacă au fost trase în aer sau către oameni.

13:46 - Bursa de la Moscova s-a deschis, parțial, pentru prima oară din 25 februarie.

13:27 - Căpitanul Sviatoslav Palamar a povestit pentru CNN care este situația în Mariupol.

”Bombe cad la fiecare 10 minute. Navele de război ale Rusiei ne bombardează. Ieri, soldații au lovit patru tancuri, mașini blindate și trupe. Avem nevoie de muniție, arme antitanc și apărare aeriană”, a spus ofiţerul, adăugând că el și camarazii săi nu vor preda Mariupolul.

13:02 - Cel mai mare aeroport din Rusia, Sheremetievo, și-a trimis în concediu pe perioadă nedeterminată 40% dintre angajați, adică în jur de 6-7.000 de oameni.

13:00 - Letonia vrea să închidă porturile pentru navele sub pavilion rusesc.

12:37 - Kremlinul avertizează luni că un eventual embargo vizând petrolul rus ar ”lovi pe toată lumea”, în contextul în care Uniunea Europeană examinează, într-o nouă reuniune, eventuale noi sancţiuni vizând Moscova, relatează AFP.

”Un embargo ar avea o influenţă foarte gravă asupra pieţei mondiale a petrolului, o influenţă nefastă pe piaţa energetică în Europa. Însă americanii nu vor pierde nimic, este evident”, apreciază purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

12:09 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut o conferință de presă. El a spus că evenimentul de vineri de pe stadion arată susținerea mare de care se bucură Putin în rândul populației.

Întrebat dacă sărbătorirea anexării Crimeii în acest fel a fost oportună, având în vedere că mor oameni în ”operațiunea specială din Ucraina”, Peskov a replicat că evenimentul ”a reflectat voința oamenilor de a-și arăta susținerea pentru ceea ce se întâmplă”.

El a mai precizat că Rusia nu agreează o încetare a focului pe timpul negocierilor, pentru a nu da răgaz forțelor ucrainene să se regrupeze.

12:03 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut, într-un mesaj video, apel la cetățenii germani. El a pus pe fundal sunetul sirenelor anti-aeriene și a povestit că asta aud ucrainenii în fiecare minut al fiecărei ore, al fiecărei zile.

”Continuăm să luptăm împotriva uneia dintre cele mai puternice armate din lume”, a spus Zelinski, susținând că pe avioanele rușilor scrie ”către Berlin”, semn că aceștia nu se vor opri doar la Ucraina.

El le cere germanilor să facă presiuni asupra politicienilor ca Ucraina să fie primită urgent în UE.

11:52 - Vicepremierul Irina Vereşciuk a anunțat că au fost stabilite 8 coridoare umanitare pentru evacuarea refugiaților, pentru luni. Nu, însă, și pentru Mariupol, unde rușii blochează de câteva zile un transport umanitar ce fusese trimis pentru civilii captivi în orașul asediat.

11:43 - Kievul intră iar în carantină, pentru 36 de ore, începând de luni, de la 20:00 și până miercuri, la ora 07:00, a anunțat primarul Vitali Kliciko. Asta înseamnă că magazinele, farmaciile, benzinăriile și toate instituțiile publice nu vor funcționa și oamenii sunt sfătuiți să nu iasă deloc din case sau adăposturi.

11:15 - Rusia anunță că a lovit cu ”rachete de croazieră de mare precizie” o unitate militară din regiunea Rivne a Ucrainei. Este vorba despre o zonă din nord-vestul țării, care până în prezent nu a fost vizată de atacurile armatei ruse.

Armata ucraineană a confirmat că acolo era un centru de antrenament. Nu sunt raportate victime la acest moment.

10:49 - Încearcă Roman Abramovici să fenteze sancțiunile? Un iaht care se crede că este al lui se afla luni la câțiva kilometri în largul coastei din sud-vestul Turciei, după ce în ultimele zile a ocolit apele Uniunii Europene, potrivit datelor de urmărire a navelor.

Iahtul Solaris, de 140 de metri, care navighează sub pavilion Bermuda, potrivit site-ului de monitorizare Marine Traffic, a părăsit pe 8 martie un șantier naval din Barcelona unde era supus unor reparații.

10:33 - Am relatat mai devreme că ucrainenii au tras asupra unei nave ruse în apele Odesei, însă se pare că și forțele ruse au răspuns și mai multe case au fost avariate. Din fericire, nu există victime.

10:14 - Procuratura generală ucraineană anunță că bilanțul morților urcă la 8, în urma bombardamentelor de noaptea trecută asupra Kievului.

10:00 - Directorul general adjunct al televiziunii ruse de stat Channel One o acuză pe jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la TV faţă de războiul din Ucraina, de trădare. El susține că aceasta a fost în contact înainte cu oficiali ai ambasadei Marii Britanii.

”Să acționezi sub impulsul emoțiilor e una, trădarea este altceva. Și când o persoană își trădează țara și în același timp pe noi toți cei care am lucrat cu ea timp de aproape 20 de ani, o face cu sânge rece, calculat, pentru o suma agreată”, a acuzat el, potrivit Meduza.io.

Acesta a mai acuzat că Ovsiannikova a așteptat întâi să-și primească salariul înainte de a organiza protestul televizat.

09:33 - Atacurile asupra spitalelor şi şcolilor din Ucraina pun în pericol iminent aproximativ şase milioane de copii, a avertizat luni organizaţia umanitară Salvaţi Copiii.

09:26 - Marina ucraineană a bombardat o navă rusă în apele Odesei.

09:19 - Iată cum arată centrul comercial din Kiev, bombardat noaptea trecută de ruși. Până acum autoritățile au anunțat 6 morți.

09:11 - În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 9.582 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,4% faţă de ziua precedentă), anunță Poliția de Frontieră. De la declanşarea crizei, la nivel naţional, au intrat în România 500.747 cetăţeni ucraineni.

08:47 - Autoritățile din Sumî anunță că efectele scurgerii de amoniac sunt reduse. Echipele de specialiști lucrează să disperseze total norul toxic, dar nu există amenințări pentru sănătatea populației. Potrivit primelor informații, nu există victime.

Iată cum arată rezervorul cu 50 de tone de amoniac, după ce a fost bombardat de ruși.

08:32 - Wall Street Journal a publicat luni o analiză despre posibilul Plan B al Rusiei, după ce primul, care presupunea victoria rapidă, a eșuat. Potrivit analiștilor militari citați de publicație, acum rușii fac tot ce pot să mențină orașele deja cucerite și să facă un ”pod terestru” între Crimeea și Donbas, ca să anexeze și acest teritoriu.

Asta înseamnă că bombardarea orașelor va continua pentru multe săptămâni, poate chiar luni. În acest punct e greu de spus dacă armata rusă mai are forța necesară pentru un asalt asupra Kievului.

Ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba dă un ultimatum companiilor Nestle și Danone, care până acum au respins retragerea din Rusia: ”E timpul să vă decideți - sunteți de partea binelui sau de partea răului”.

08:04 - Forțele armate ucrainene au anunțat bilanțul zilei de duminică: au distrus un avion, patru drone și două aeronave de luptă.

07:40 - Liderul local din Zaporojie Oleksandr Staruk a anunțat că rușii au capturat cinci nave în portul Mariupol, care transportau zeci de tone de cereale.

07:26 - Modul în care Ministerul de Externe al Rusiei a ales să își închidă contul de pe Twitter, după ce platforma a fost interzisă în Rusia. Traducerea este ”Nu înfuriați niciodată o navă rusească” și e un răspuns la celebra replică dată de militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor, care, când li s-a transmis de pe mare să se predea, au răspuns ”navă rusească, du-te naibii”.

07:15 - Imagini dramatice de noaptea trecută, de la Kiev, din timpul operațiunilor de salvare. Amintim că rachetele rusești au lovit un centru comercial și mai multe locuințe. Un nou bilanț preliminar anunță 4 morți.

07:09 - Duminică au avut loc noi proteste anti-război în 38 de orașe, printre care Moscova, Sankt-Petersburg, Ekaterinburg, Nijni Novgorod şi Vladivostok.

Cel puţin 937 de persoane au fost arestate, a anunțat ONG-ul OVD-Info.

07:08 - Preşedintele american Joe Biden va efectua o vizită în Polonia, vineri, Polonia, după ce va participa la summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc cu o zi înainte, a anunţat Casa Albă.

07:06 - Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că ţara sa nu va trimite arme şi muniţii pentru a sprijini Rusia în invazia din Ucraina, subliniind că Beijingul "va face totul pentru a descalada criza", relatează BBC.

"Ceea ce face China este să trimită alimente, medicamente, saci de dormit şi lapte praf pentru bebeluşi, nu arme şi muniţii vreunei părţi, iar noi suntem împotriva războiului", a precizat el.

07:04 - Premierul sloven Janez Janša a anunţat că personalul ambasadei evacuat anterior de la Kiev se va întoarce în capitala Ucrainei.

"Lucrăm pentru ca UE să facă acelaşi lucru”, a scris el, adăugând: "Ucraina are nevoie de sprijin diplomatic direct”.

07:02 - Ultimatumul pentru Mariupol a expirat la ora 05:00. Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a declarat că nu poate fi vorba despre predare.

"Deja am informat partea rusă în legătură cu acest lucru", a spus ea, pentru Ukrainska Pravda, conform BBC.

O declarație pe acest subiect a făcut și Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului de Extern al Ucrainei. El a acuzat Rusia că acționează ca în Al Doilea Război Mondial.

"Mai întâi au venit pentru a distruge oraşele, pentru a bombarda spitalele, teatrele, şcolile şi adăposturile, ucigând civili şi copii. Apoi au relocat cu forţa în teritoriul invadatorilor oameni speriaţi şi obosiţi. Un capitol din Al Doilea Război Mondial? Nu, acţiunile armatei ruse astăzi, în Mariupol", a scris Nikolenko pe Twitter. 

07:00 - ONU anunță că din informațiile pe care a putut să le verifice, până pe 19 martie, rușii au ucis peste 900 de civili și au rănit alți 1.500. Bilanțul real, recunoaște ONU, este cel mai probabil mult mai mare.

06:59 - O educatoare din Cernihov a salvat 30 de copii dintr-un orfelinat. Natalia Pesotskaia i-a ținut într-un adăpost timp de aproape o lună, după care a reușit să fugă cu ei în Ivano Frankivsk. Spune că nu a existat niciun coridor umanitar din Cernihov.

06:41 - Consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Andrulakis, care a aterizat duminică la Atena, a comparat oraşul ucrainean asediat de armata rusă cu Guernica sau Alep, informează AFP.

"Mariupol va fi inclus pe lista oraşelor din lume care au fost complet distruse de război, precum Guernica, Stalingrad, Groznâi, Alep...", a declarat pe aeroport Andrulakis.

06:37 - Bogdan Aurescu participă, luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, unde va sublinia că, în contextul actual, Uniunea Europeană trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

06:18 - Autoritățile locale din Sumî anunță că a fost o scurgere semnificativă de amoniac la combinatul chimic Sumîkhimprom. Raza de imapct e de 5 kilometri.

Amoniacul este un gaz incolor, toxic, cu miros înțepător. Este mai ușor decât aerul, așa că se recomandă populației să se adăpostească la parterele locuințelor sau la subsoluri.

06:07 - Au existat informații că la Moscova se pregătește o lovitură de stat, planul elitelor ruse fiind să-l înlocuiască pe Putin cu șeful FSB, pentru ca Occidentul să ridice sancțiunile. Fără a indica o legătură directă cu aceste rapoarte, Casa Albă a anunțat că nici nu se pune problema ridicării sancțiunilor.

05:56 - Mai multe explozii au fost semnalate duminică noaptea în districtul Podil din Kiev, iar cel puţin o persoană a fost ucisă în urma atacurilor armatei ruse, a anunţat primarul Vitali Klitschko.

Au fost lovite mai multe case şi un centru comercial, iar pompierii s-au luptat să stingă un incendiu de amploare ce a izbucnit la mall.

05:40 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a discutat, duminică după-amiază, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre modalităţi suplimentare de ajutare a Ucrainei pe care urmează să le propună la reuniunile Alianţei Nord-Atlantice şi Grupului G7 programate peste câteva zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇