Pericol în Marea Neagră: Mai multe mine plutesc în derivă şi pot exploda UPDATE Reacția Ministerului Apărării

Pericol în Marea Neagră: Mai multe mine plutesc în derivă şi pot exploda <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția Ministerului Apărării

Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim.

După cum au anunţat autorităţile de la Sofia, într-un comunicat de presă, dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”.

Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat pentru EFE că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în circa 10 zile.

Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive.

Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă„, se menţionează în comunicat.

Echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu maximă atenţie şi să informeze imediat autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă.

Minele navale ajung să plutească în derivă, la suprafaţa apei, dacă se rupe cablul cu care sunt ancorate, explică EFE.

ADVERTISING

Reacția Ministerului Apărării

Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după ce a primit avertizarea cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă, a anunțat Ministerul Apărării.

Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens. În situaţia în care se vor constata astfel de situaţii, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate”, a precizat Ministerul Apărării.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 26 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇