A început lupta pentru Odesa. Rachetele rușilor au lovit un cartier de locuințe (Video)

A început lupta pentru Odesa. Rachetele rușilor au lovit un cartier de locuințe (Video)

Autorităţile din Odesa au acuzat forţele ruse că au atacat, luni dimineaţă, clădiri dintr-o zonă rezidenţială de la periferia oraşului.

Este primul atac de acest fel asupra Odesei, oraş port la Marea Neagră, potrivit Reuters.

Consiliul local a precizat că nu au existat victime, dar că atacul a declanşat un incendiu.

De ce Odesa?

Oraşul-port Odesa este următoarea ţintă logică a trupelor ruse, după Mariupol, consideră un fost înalt responsabil din cadrul Comandamentului forţelor comune din Regatul Unit, Richard Barrons.

ADVERTISING

Într-o intervenţie la BBC Radio 4, Barrons a spus că, dacă armata rusă va prelua controlul oraşului Mariupol, din sud-estul ţării, ţinta unor bombardamente intense timp de mai multe săptămâni, aceasta va fi perceput ca un mare succes strategic pentru Rusia.

"Când ruşii vor simţi că au încheiat cu succes această bătălie, creând coridorul terestru dintre Rusia şi Crimeea (peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.red.), vor vedea aceasta ca pe un mare succes strategic", a afirmat fostul responsabil militar britanic.

Barrons consideră că după aceea trupele ruse "se vor îndrepta spre Odesa pentru că din punct de vedere logic acesta ar fi următorul lor obiectiv în sudul (Ucrainei) şi se pare că sunt mai multe nave în Marea Neagră care se îndreaptă în acea direcţie".

Fostul comandant militar britanic avertizează că, dacă forţele ruse ar prelua sub control Odesa, acestea ar izola economia ucraineană de Marea Neagră, transmite EFE.

ADVERTISING

Opt coridoare umanitare

În acelaşi timp, autorităţile ucrainene au anunţat că opt coridoare umanitare sunt pregătite pentru luni, pentru ca civilii să poată fugi de război, relatează DPA.

Coridoarele vor fi folosite pentru ca autocarele să evacueze persoane şi să transporte ajutor, a spus vicepremierul Irina Vereşciuk.

Persoanele evacuate vor fi transferate din apropierea oraşului-port asedia Mariupol spre oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

De asemenea, sunt plănuite evacuări mai apropiate de Kiev dinspre localităţi aflate pe linia frontului de la nord şi est de capitală, conform planului.

Planul cere, de asemenea, evacuări din zona extinsă a localităţilor Ziverodoneţk şi Lisiciansk din regiunea Lugansk spre oraşul Bahmut din regiunea învecinată Doneţk.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 26 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇