Beijingul cenzurează postările unui programator chinez din Odesa. Acesta le arată oamenilor cum invadează rușii Ucraina

Beijingul cenzurează postările unui programator chinez din Odesa. Acesta le arată oamenilor cum invadează rușii Ucraina

China i-a blocat conturile de social media unui cetățean al său care locuiește la Odesa și care relata online cum se desfășoară invazia rușilor în Ucraina.

Wang Jixian (36 de ani) nu și-a propus, de fapt, să devină cel care-i ține pe chinezi la curent cu invazia Ucrainei.

Pe 24 februarie, în prima zi a invaziei, a postat un video pe rețeaua Douyin (echivalentul din China al Tik Tok) prin care își anunța părinții că se simte bine și că tocmai s-a întors de la cumpărături. Parte dintre magazine erau încă deschise, iar Wang era încă optimist.

ADVERTISING

Starea de spirit i s-a schimbat, însă, odată cu trecerea zilelor și pe măsură ce trupele ruse au început să provoace daune majore în Ucraina. Bărbatul își amintește că a fost șocat în momentul în care a intrat din nou pe Douyin și a văzut că o mulțime de utilizatori laudă intervenția rușilor în Ucraina.

A încercat să le arate chinezilor ce se întâmplă în Ucraina

„Eram furios. Și m-am gândit să încep să înregistrez clipuri pentru ei, ca să le arat ce se întâmplă, în realitate, aici”, a explicat Wang Jixian pentru CNN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Filmările lui Wang au devenit virale destul de repede. Iar numărul urmăritorilor săi de pe YouTube și WeChat (o aplicație din China) a crescut de la o zi la alta.

Război în Ucraina. Ziua 24 Vezi desfășurarea evenimentelor

Dar nu toți utilizatorii au apreciat ce făcea cetățeanul chinez stabilit la Odessa.

Spre exemplu, într-un material video, Wang Jixian a încercat să demonteze teoria lui Putin potrivit căreia „ucrainenii procedează ca naziștii”.

Wang și-a arătat la cameră pașaportul eliberat de statul chinez și apoi le-a explicat privitorilor: „Acești luptători ucraineni nu sunt naziști. Sunt programatori, sunt oameni de rând. Frizeri ... ei sunt poporul ucrainean”, a spus Wang Jixian.

ADVERTISING

Critici dure, pe internet: „Ți-ai uitat țara!”

N-a trecut mult și unul dintre privitori i-a transmis prin intermediul unui comentariu lui Wang că nu e demn de pașaportul chinez, de vreme ce își permite să-i contrazică pe liderii statului de la Beijing.

China încearcă să evite subiectul războiului din Ucraina. Susține că încurajează pacea, dar refuză să condamne intervenția lui Vladimir Putin în țara vecină, suverană.

Mai demult, Wang posta imagini în care apărea cântând la pian, într-un spațiu plin cu cărți și picturi.

Însă de la începerea invaziei rușilor, imaginile pe care le postează s-au schimbat. Cele mai multe filmări sunt realizate noaptea, când pe fundal se aud alarme.

”Iar alarme aeriene! Le auziți? Iar vin ticăloșii ăia (cu referire la ruși – n.red.). În rest... fiecare își vede de treaba lui. Vecinul meu tocmai a plecat, din nou, să își plimbe câinele. Asta e Odesa noastră”, a spus Wang în unul dintre materialele video postate.

China i-a interzis accesul la rețelele pe care le administrează

La scurt timp, China a început să îi cenzureze materialele postate și să-i dea jos de pe rețele o mare parte dintre filmări.

Atât de frustrantă a devenit situația pentru Wang, încât pe 7 martie acesta s-a filmat cu gura acoperită cu bandă adezivă, semn că nu este lăsat să comunice liber de către țara sa.

După ce a povestit situația pentru CNN, China i-a blocat lui Wang Jixian accesul la toate rețelele sociale disponibile în țara natală. Așa că programatorul nu își mai poate contacta online familia.

Dar e hotărât să rămână în Odesa până când orașul „va fi atât de distrus încât aici nu vor mai putea trăi oameni”. De asemenea, Wang continuă să posteze filmulețe din Odesa pe canalul său de YouTube.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇