Ziua 24 de război: Ucraina pierde accesul la Marea Azov. Indicii că civili evacuați din orașele asediate sunt duși cu forța în Rusia

Ziua 24 de război: Ucraina pierde accesul la Marea Azov. Indicii că civili evacuați din orașele asediate sunt duși cu forța în Rusia

După o zi în care președintele rus Vladimir Putin a mers pe stadion, în fața a zeci de mii de oameni, să marcheze anexarea Crimeii, în timp ce bombardamentele au continuat în Ucraina, am intrat în ziua 24 de război cu apeluri la pace.

Volodimir Zelenski a cerut noi negocieri cu partea rusă, liderul ucrainean insistând asupra faptului că aceasta este singura metodă pentru încetarea conflictului. Totuși, chiar Erdogan – care s-a oferit să medieze negocierile de pace – a recunoscut că condițiile puse de Putin sunt inacceptabile.

În teatrele de război, situația continuă să fie gravă. Peste noapte, autorităţile din Nikolaev au raportat ”zeci de victime” după bombardamentele şi atacurile aeriene din ziua precedentă. Iar fumul rezultat în urma atacurilor începe să sufoce oamenii care au mai rămas în Kiev. De asemenea, nouă oameni au fost uciși și alți 17 au fost răniți în suburbiile orașului Zaporojie.

Armata rusă a suferit o înfrângere tactică la est de Nicolaev și a fost nevoită să se retragă circa 10 kilometri spre Herson, în timp ce ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au capturat mai mult de 90% din regiunea Donețk, deși informația nu a putut fi verificată.

Luptele din portul Mariupol sunt critice, iar Ministerul ucrainean al Apărării a spus că a pierdut temporar accesul la Marea Azov. Totodată, Rusia susține că a folosit în premieră rachete hipersonice ”Kinjal” pentru a distruge un depozit de armament din Deliatin.

Iar autoritățile din Mariupol cred că soldații ruși mută cu forța în Rusia civilii pe care îi evacuează. Potrivit The Kyiv Independent, se suspectează că civilii sunt duși în tabere unde li se verifică telefoanele și pașapoartele, după care unii dintre ei sunt duși cu forța în orașe îndepăratate ale Rusiei.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din ziua 24 de război din Ucraina:

23:49 - Cel puțin 50 de soldați morți au fost scoși de sub ruinele bazei militare din Mykolaev care a fost lovită de o rachetă vineri. Cel puțin 200 de militari se aflau în unitatea militară când a fost lovită.

23:46 - Papa Francisc i-a vizitat pe copiii ucraineni aflați la Spitalul Vaticanului.

23:41 - Patron este un câine antrenat să detecteze obiecte explozive al pirotehnicienilor din Chernihiv. De la începutul războiului, a ajutat la neutralizarea a 90 de bombe.

23:10 - Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cerut sâmbătă Consiliului Ecumenic al Bisericilor, organizaţie ce reprezintă 580 de milioane de creştini din întreaga lume, să contribuie la organizarea unor ''culoare umanitare veritabile'' în Ucraina, informează AFP.

''Cunoscând experienţa Consiliului Ecumenic al Bisericilor în reglementarea crizelor umanitare, vă solicităm să ajutaţi, în special prin intermediul agenţiilor afiliate, pe Ucraina şi pe ucrainenii care în prezent fug de război'', a cerut Zelenska într-o scrisoare difuzată de preşedinţia ucraineană.

23:07 - Un ofiţer de poliţie ucrainean din Mariupol a avertizat că oraşul-port asediat a fost ”şters de pe faţa pământului” şi a cerut preşedinţilor Joe Biden şi Emmanuel Macron să ofere ţării sale un sistem modern de apărare aeriană, transmite Associated Press. ”Copii, bătrâni mor. Oraşul este distrus şi a fost şters de pe faţa pământului”, a spus el, vorbind în rusă. ”Aţi promis ajutor, daţi-ne acel ajutor! Biden, Macron, sunteţi mari lideri. Fiţi până la capăt”, a mai afirmat el.  

ADVERTISING

Ofițerul a mai spus că Mariupol se confruntă cu soarta oraşului sirian Alep, care a fost distrus în 2016 într-un asediu susţinut de ruşi în timpul revoluţiei din Siria, transformată în război civil.  

22:21 - Drapelul Ucrainei și imagini simbol pentru pace sunt proiectate sâmbătă seara pe fațada Teatrului Național din București. În cadrul evenimentului ENLIGHTENMENT - ArtistsUnitedforPeace, artiștii vizuali internaționali au fost invitați să-și proiecteze lucrările de artă în diferite orașe din toată lumea. Campania Internațională de solidaritate se desfășoară în perioada 19-20 martie, în România, SUA, Mexic, Costa Rica, Marea Britanie, Belgia, Franța, Germania, Portugalia, Republica Cehă, Polonia, Norvegia, Italia, Ungaria, Australia, Japonia, Canada și Thailanda.

iMapp Bucharest, cel mai mare eveniment de New Media Art din România și în top 3 concursuri de video mapping la nivel mondial, organizat de Primăria Capitalei, prin CREART, se alătură inițiativei Enlightenment Solidarity Project - #ArtistsUnitedforPeace, proiectând campania internațională de solidaritate, sâmbătă, 19 martie 2022, pe fațada Teatrului Național „I.L. Caragiale”, în intervalul orar 20:30 – 23:00.

Publicată de Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti pe Sâmbătă, 19 martie 2022

21:27 - Petro Poroshenko, fostul președinte ucrainean, îl invită pe președintele american Joe Biden în Ucraina. „De ce nu, bunul meu prieten și un bun prieten al Ucrainei, Joe Biden, care este liderul lumii, de ce să nu vină săptămâna viitoare (în Ucraina-n.r.) ca un simbol al solidarității”, a declarat Poroshenko pentru CNN, în timp ce purta o vestă militară și era flancat de soldați în Kiev. Președintele american va călători la Bruxelles pantru a participa la summit-ul NATO de pe 24 martie.

21:15 - Autoritățile din Mariupol cred că soldații ruși mută cu forța în Rusia civilii pe care îi evacuează. Potrivit The Kyiv Independent, se suspectează că civilii sunt duși în tabere unde li se verifică telefoanele și pașapoartele, după care unii dintre ei sunt duși cu forța în orașe îndepăratate ale Rusiei.

20:54 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat sâmbătă că aproape 80.000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână pe teritoriul României, 30.000 fiind copii.

ADVERTISING

20:53 - Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, sâmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent. De asemenea, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi.  

20:45 - Raiduri aeriene ruseşti se succedau într-un ritm rapid sâmbătă la Mikolaiv, oraş din sudul Ucrainei unde în ajun zeci de soldaţi au fost ucişi într-o lovitură împotriva unei cazarme a armatei ucrainene, potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Kim, transmite AFP. Ruşii au efectuat lovituri cu rachete contra soldaţilor care dormeau. În cazarma respectivă se aflau în jur de 200 de soldaţi, numărul victimelor fiind estimat între 50 şi 100.

20:43 - Cel puţin 847 de civili au fost ucişi şi 1.399 răniţi în Ucraina de la începerea conflictului până la 18 martie, a anunţat sâmbătă Biroul ONU pentru drepturile omului, informează Reuters. Majoritatea victimelor s-au înregistrat în explozii cauzate de artileria grea şi de sisteme lansatoare de rachete şi în lovituri aeriene. Bilanţul real este cu siguranţă mai ridicat întrucât OHCHR, care dispune de o vastă reţea de monitorizare în Ucraina, nu a putut verifica situaţia din teren în mai multe oraşe lovite grav de forţele ruse.

19:33 - Ucraina a evacuat 190.000 de civili din zonele din prima linie, prin coridoare umanitare, de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk într-un interviu televizat, potrivit Reuters. Coridoarele umanitare din regiunile Kiev şi Lugansk funcţionează, sâmbătă, a precizat Irina Vereşciuk, adăugând că un coridor planificat către oraşul-port din estul asediat Mariupol a fost doar parţial operaţional, trcerea autobuzelor nefiind permisă de trupele ruse. 

19:24 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut sâmbătă Elveţiei să ia măsuri împotriva oligarhilor ruşi, transmite Reuters.

Într-un mesaj adresat miilor de participanţi la un protest anti-război desfăşurat la Berna, Zelenski i-a mulţumit Elveţiei pentru sprijinul acordat după ce armata rusă a început invadarea Ucrainei, în 24 februarie, dar a schimbat tonul atunci când s-a referit la sectorul financiar elveţian.

''Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război. Acest lucru este dureros. Aceasta este şi o luptă împotriva răului, astfel încât conturile lor să fie îngheţate. Şi aceasta ar fi o luptă şi o puteţi face'', a spus şeful statului ucrainean.

Володимир Зеленський звернувся до політиків і громадян Швейцарії.

«Зараз є шанс показати не тільки Росії, а й будь-якому агресору, будь-якій державі-терористу, що війна зруйнує не жертву, а того, хто її почав». Володимир Зеленський звернувся до політиків і громадян Швейцарії.

Publicată de Офіс Президента України pe Sâmbătă, 19 martie 2022

18:39 - Aproximativ 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina din momentul începerii invaziei rusești, anunță UNICEF, potrivit CNN.

18:10 - Preşedinţia ucraineană a lansat un apel Chinei să se alăture ţărilor occidentale în ''a condamna barbaria rusă'' din Ucraina, transmit sâmbătă Reuters şi AFP. ''China poate fi un element important al sistemului de securitate mondial dacă adoptă decizia corectă de a susţine coaliţia ţărilor civilizate şi de a condamna barbaria rusă'', a scris pe Twitter, sâmbătă, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi unul dintre participanţii la negocierile cu Rusia.

17:35 - Rusia a avertizat sâmbătă cu privire la pericolul reprezentat de deriva minelor depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, precizând că minele ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană, relatează FP, citată de Agerpres.

17:20 - Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că cel mai probabil conflictul dintre Rusia şi Ucraina va mai dura câteva săptămâni, pentru că în acest moment nu se observă o încetinire din partea Federaţiei Ruse.

”Conflictul va mai dura. Avem informaţii, evaluăm şi anticipăm lucrurile. Aţi observat cât de mare este precizia cu care ştim şi anticipăm lucrurile. Nu pot spune cât de mult va mai dura, fiindcă depinde de mai mulţi factori, inclusiv de natură economică, presiunea sancţiunilor. Probabil câteva săptămâni vom mai avea de conflict şi ne este teamă şi ne uităm cu mare îngrijorare la victimele omeneşti, la faptul că avem acum 3 milioane şi ceva de refugiaţi ucraineni, probabil că numărul va creşte”, a spus Mircea Geoană.  

17:00 - Sute de oameni protestează, la București, față de invazia Ucrainei. Protestul a început în Piața Victoriei și continuă în fața Amabasadei Rusiei. „Stop războiului”, „Putin, oprește războiul”, „Războiul ne compromite viitorul” sunt scandările care se aud în fața ambasadei.

protest-Ucraina-ambasada
Inquam Photos / Octav Ganea

16:25 - Recep Tayyip Erdogan i-a invitat în Turcia atât pe atât pe Vladimir Putin cât și pe Volodimir Zelenski și s-a oferit să medieze încheierea unei păci între Rusia și Ucraina. Zelenski s-a arătat dispus să vină în Turcia și să negocieze. În schimb, Putin a anunțat că pune o serie de condiții pentru a lua parte la negociere. Solicitări care „nu sunt acceptabile nici pentru Ucraina și nici pentru comunitatea internațională”.

16:07 - Rusia a achitat vineri, cu o întârziere de 2 zile, dobânzi în valoare de 117 milioane de dolari la obligațiuni de stat pe care le-a emis. Dacă n-ar fi reușit să plătească, țara condusă de Vladimir Putin intra în incapacitate de plată (a mai pățit-o de două ori, în 1918 și 1988). A reușit să achite datoriile cu bani din conturile blocate de sancțiunile internaționale.

15:42 - Ministerul rus al Apărării susține că a lansat atacuri cu sistemul de rachete „Bastion” asupra regiunii Odesa din Ucraina, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Iar parte dintre atacuri și-au atins ținta.

Mai exact, ministerul - citat de CNN - susține că a distrus mai multe centre de informații și sisteme de comunicații din localitățile Veliky Dalnyk și Velikodolinskoe.

15:01 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut o „greşeală catastrofală" atunci când a invadat Ucraina, a declarat, sâmbătă, premierul britanic Boris Johnson. Acesta a pus la îndoială motivul pentru care Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, respingând ideea că aceasta a fost cauzat de preocupările legate de aderarea ţării la NATO.

„I-a fost frică de Ucraina, pentru că în Ucraina au o presă liberă. Iar în Ucraina au avut alegeri libere şi cu fiecare an Ucraina a progresat, nu întotdeauna uşor, spre libertate şi democraţie şi pieţe deschise, se temea de exemplul ucrainean şi se temea de reproşul implicit la adresa lui”, a spus Johnson, citat de The Guardian.

14:37 - Cooperarea dintre Rusia și China va deveni mai puternică în actualul context, a declarat sâmbătă ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de Interfax și Reuters. Declarația vine după ce președinții american și chinez Joe Biden și Xi Jinping au avut vineri o convorbire telefonică privind războiul din Ucraina.

13:59 - Actorul Leonardo DiCaprio, cunoscut militant pentru pace şi mediu, a publicat pe contul său de Instagram fotografii emoţionante cu victime ale războiului din Ucraina, aducând un omagiu organizaţiilor umanitare. Una dintre imagini este cu voluntari din România.

13:54 - Cel puţin 80 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături la Nikolaev, unde a fost atacată o bază militară, relatează BBC, care îl citează pe jurnalistul belgian Robin Ramaekers.

13:20 - Polonia a propus Uniunii Europene ca blocul comunitar să impună o interdicţie totală asupra comerţului său cu Rusia, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateus Morawiecki, pledând pentru sancţiuni mai severe împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

13:15 - Imaginea zilei vine de pe Stația Spațială - cei trei astronauți ruși care au mers până acolo (Sergey Korsakov, Oleg Artemyev și Denis Matveyev) erau îmbrăcați predominant în galben și albastru, culorile steagului Ucrainei.

astronauti-in-culorile-ucrainei-770x540-1
Foto: Captură YouTube

Întrebat dacă aceste costume au vreo semnificație, Oleg Artemyev a evitat un răspuns clar: „A fost rândul nostru să alegem culoarea costumelor. Și cum se acumulase o mulțime de material galben pe care trebuia să-l folosim, am ales această culoare”.

12:48 - Statul major ucrainean susţine că peste 14.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei.

12:16 - Ucraina speră că va putea deschide sâmbătă 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, inclusiv în Mariupol, unde sunt captivi peste 300.000 de oameni.

12:14 - Nouă oameni au fost uciși și alți 17 răniți vineri în suburbiile orașului Zaporojie, au anunțat sâmbătă autoritățile locale citate de Reuters.

12:12 - Ministrul britanic de Externe Liz Truss a declarat, sâmbătă, că se teme că negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia sunt doar o "perdea de fum” folosită de Kremlin înaintea unei noi ofensive.

11:48 - Președintele american Joe Biden va discuta despre rolul Chinei în conflictul din Ucraina atunci când se va întâlni cu liderii NATO și din G7, săptămâna viitoare, la Bruxelles, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

11:41 - 528 de copii din Ucraina au ajuns neînsoțiți în România, dintre care 225 sunt în continuare în centrele din țara noastră, anunță organizația Salvați Copiii, care are și un program de asistență umanitară pentru sprijinirea lor.

11:33 - Site-ul Bellingcat a realizat o hartă a crimelor de război comise de trupele rusești pe teritoriul Ucrainei.

11:24 - Așa arată orașul Harkov după încă o noapte de bombardamente.

11:03 - Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu situația critică din orașul Cernihiv după atacuri.

10:59 - Luptele continuă în centrul orașului Mariupol, noi imagini cu rămășițele construcțiilor fiind publicate de presa din Ucraina. Evacuarea civililor nu este posibilă la acest moment din cauza atacurilor artileriei, în jur de 300.000 de oameni fiind captivi în acest port strategic. Dacă Mariupol va capitula, Rusia va obține astfel controlul asupra unui cordior de-a lungul coastei de sud spre zonele separatiste din est.

10:23 - Orașul Zaporijjea, din sud-estul Ucrainei, impune stare de asediu. Restricțiile de circulație intră în vigoare începând de azi, de la ora locală 16.00, și sunt în vigoare până luni, la ora locală 06:00.

10:21 - Compania germană Bosch va suspenda producția la fabricile sale din Rusia, în contextul unor acuzații care au apărut în spațiul public, potrivit cărora produsele sale ar putea fi folosite în scopuri militare.

10:18 - Trei cosmonauţi ruşi au decolat, vineri, la bordul unei rachete Soiuz către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), în contextul tensiunilor extreme dintre Rusia şi Occident legate de conflictul din Ucraina.

10:00 - De la declanşarea acestei crize şi până la data de 18 martie, ora 24.00, au intrat în România în total 480.466 cetăţeni ucraineni, anunță Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. 

09:52 - "Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov", indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat. Ministerul nu precizează în text dacă forţele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.

09:45 - Ministerul rus al Apărării a anunţat că a folosit, vineri, rachete hipersonice ”Kinjal” pentru a distruge un depozit de armament din Deliatin, în vestul Ucrainei. Aceasta nu poate fi detectată de radar din cauza vitezei, ceea ce face ca sistemele de apărare antirachetă precum cele folosite de ucraineni să fie prea lente. Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept "super-arma" de care dispune Vladimir Putin.

09:20 - Administrația de la Kiev își sfătuiește locuitorii să nu deschidă geamurile și să nu părăsească locuințele decât dacă e strict necesar. Fumul care plutește în oraș conține un număr foarte ridicat de particule nocive.

09:01 - În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că Rusia a fost forţată să-şi schimbe abordarea operaţională şi că acum urmăreşte o strategie de uzură. "Este probabil să implice utilizarea fără discernământ a armelor, care va avea ca rezultat creşterea victimelor civile, distrugerea infrastructurii ucrainene şi intensificarea crizei umanitare”, avertizează ministerul de la Londra.

08:15 - Din adăpostul ei de la Harkov, Vera Lytovchenko a făcut senzaţie pe reţelele de socializare după ce a publicat un videoclip în care cânta la vioara sa "pentru a uita de război, chiar dacă doar pentru câteva minute".

08.03 - În ultimele ore, armata Ucrainei a reușit să distrugă 2 avioane, 3 elicoptere, 3 drone și 4 rachete de croazieră ale rușilor, transmite Nexta TV, care citează un raport oficial. De asemenea, Statul Major a anunţat că un locotenent rus a fost ucis la Cernobaievka, acesta fiind locotenent Andrei Mordvişev, comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud al Forţelor Armate Ruse.

07:31 - Este mult fum în Kiev, iar concentrația particulelor poluante este de aproape 20 de ori mai mare decât limita maximă recomandată pentru a respira corespunzător. Capitala Ucrainei este încercuită de forțele armatei ruse și se află sub asediu de câteva zile bune.

07:24 - Ieri, 7 din 9 coridoare umanitare au reușit să se organizeze și au fost lăsate să-și facă treaba, astfel că 9.000 de civili au fost evacuați din teatrele de război, potrivit datelor centralizate de Nexta TV.

07:13 - Institutul pentru Studiul Războiului din SUA anunţă, în raportul de vineri, că ruşii încearcă să să stabilească un regim administrativ şi poliţienesc strict în teritoriile ocupate. În același timp, ucrainenii au oprit înaintarea armatei ruse la Harkov, astfel că atacatorii au fost nevoiți să se retragă circa 10 kilometri spre Herson. Totodată, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au capturat mai mult de 90% din regiunea Donețk, dar informația nu a putut fi verificată.

07:09 - Mai multe asociaţii organizează, sâmbătă, în Bucureşti, o acţiune de solidaritate cu Ucraina, alăturându-se, astfel, mai multor capitale ale lumii unde au avut loc manifestări silimare. Participanţii vor protesta faţă de invazia rusă şi vor cere încetarea imediată a focului şi a crimelor împotriva umanităţii.

07:07 - Bloomberg transmite că Uniunea Europeană ia în calcul posibilitatea de a folosi bunurile oligarhilor ruși sancționați pentru a finanța eforturile de reconstrucție din Ucraina.

06:30 - ”Președintele Joe Biden a fost foarte clar în ceea ce privește faptul că nu vom avea trupe angajate în conflictul militar pe care Rusia îl are în Ucraina, deci impunerea unei zone de restricție aeriene (no fly zone - engl.) iese din discuție”, a transmis Lloyd Austin, șeful Pentagonului.

06:12 - În Polonia se organizează azi și mâine o acțiune de blocare a camioanelor care transportă bunuri în Rusia. Oamenii sunt așteptați la granița cu Belarus.

05:06 - Zelenski a transmis într-un mesaj video că miniştrii elaborează un program pentru sprjinirea celor care şi-au părăsit locuinţele sau care şi le-au pierdut în urma războiului.

Acest program prevede:

  • cei dislocaţi vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă în zonele în care locuiesc în prezent, astfel încât aceştia să aibă din ce trăi;
  • furnizarea de adăpost celor dislocaţi şi organizarea eforturilor de a reconstrui locuinţele distruse, după terminarea războiului;
  • sprijin pentru familiile care adăpostesc oameni care au plecat din teritoriile ocupate sau care au plecat din zone unde au loc confruntări.

"Acestora le vor fi rambursate costurile cu utilităţile rezultate în urma găzduirii celor care şi-au părăsit casele", a precizat președintele ucrainean.

04:36 - Rusia a cerut vineri ca Google, divizie a grupului Alphabet, să înceteze să distribuie ceea ce a numit ameninţări împotriva cetăţenilor ruşi pe platforma sa YouTube, o solicitare care ar putea prevesti o blocare totală a serviciului pe teritoriul Rusiei, transmite Reuters.

02:03 - Volodimir Zelenski a transmis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un nou mesaj în care a făcut referire la negocierile pentru încetarea focului.  Liderul ucrainean a spus că discuţiile despre pace sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a reduce pierderile generate de propriile greşeli.  

”E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a transmis Zelenski, apreciind că, în caz contrar, pierderile Rusiei vor fi foarte mari.  

01:35 - Viktor Tereshchenko, primarul comunităţii Velykoburlutska din regiunea de nord-est a Ucrainei, Harkov, a fost eliberat, potrivit unui mesaj video al şeful Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleg Syniehubov.  Acesta se află în spital, în stare stabilă.

01:23 - Foştii preşedinţi americani George W. Bush şi Bill Clinton au vizitat o biserică ucraineană din Chicago pentru a ”arăta solidaritate cu poporul Ucrainei”. Cei doi au postat un clip cu momentul pe conturile lor de Twitter.

01:13 - Autorităţile din Nikolaev au raportat, vineri, ”zeci de victime” după bombardamentele şi atacurile aeriene din timpul zilei, potrivit The Kiev Independent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇