Invazia Rusiei din Ucraina seamănă discordie între fii şi mame aflaţi fiecare de cealaltă parte a graniţei.
În jur de jumătate dintre ucraineni, adică peste 20 de milioane de oameni, au rude în Rusia, conform unui sondaj din 2011, citat de The Guardian. Cu toate că sunt martori direcţi ai ororilor războiului pornit în Ucraina de Vladimir Putin, mulţi dintre ei nu reuşesc să îşi convingă familia de peste graniţă că Rusia le-a invadat ţara.
Alexander Serdyuk, un rus de 34 de ani care s-a mutat în Ucraina în urmă cu zece ani, vede cum războiul se apropie de locuinţa lui din Liov. Aflată la 2.400 de kilometri depărtare, mama lui din Rusia refuză să creadă că este adevărat.
“Nu pot să vorbesc cu ea. Nu mă înţelege. Spune că sunt doar nazişti care se omoară între ei şi că noi suntem responsabil pentru ce se întâmplă. Pur şi simplu, nu mă crede. Obişnuiam să vorbim tot timpul, dar acum nu mai are rost”, a spus Serdyuk pentru jurnaliştii britanici.
Nataşa Henova, 35 de ani, a fost nevoită să-şi părăsească locuinţa de lângă Harkov, împreună cu soţul şi copiii. Atunci când şi-a anunţat verişoara din Rusia, aceasta i-a spus că ucrainenii sunt minţiţi şi că e numai vina americanilor.
“I-am zis ‘Bine, dar de ce ne atacă ruşii dacă este vorba despre America? ‘ A răspuns că ucrainenii au fost atât de cruzi cu locuitorii din Donbas. A spus că soldaţii ucraineni trebuie să se predea. M-a invitat chiar să vin în Rusia să stau cu ea”, povesteşte Henova.
În paralel cu războiul convenţional se duce un război informaţional, care se intensifică pe zi ce trece de ambele părţi ale graniţei şi care pune la încercare legături familiale vechi de zeci, poate chiar sute de ani dintre ucraineni şi ruşi.
Dacă oamenii din Ucraina văd cu ochii lor ce se întâmplă, cei din Rusia nu ştiu decât ce le spune televiziunea de stat, iar atunci când primesc de la rudele lor adăpostite în buncăre mesaje şi chiar clipuri cu ce se întâmplă în Ucraina, mulţi dintre ei le consideră false.
Părinţii şi bunicii Nataliei Ivanivna sunt ruşi. La începutul lunii, femeia a fugit din Harkov şi s-a refugiat într-un sat din vestul Ucrainei. Când a luat legătura cu rudele sale din Rusia, acestea au întrebat-o: “Cine bombardează: armata noastră sau a voastră?”.
Nu este vorba doar de ignoranţă, ci şi de frică, crede Ivanivna. “Cred că le este frică de regimul lui Putin, aşa cum le-a fost frică de regimul lui Stalin. Acum nu-mi mai răspund. Nu sunt supărată pe ei, doar în pare rău pentru ei”, a spus Ivanivna.
C.S.