Slovacia primește rachete Patriot din Germania și Țările de Jos. Va dona vechile S-300 Ucrainei?

Slovacia primește rachete Patriot din Germania și Țările de Jos. Va dona vechile S-300 Ucrainei?

Guvernul Ţărilor de Jos a anunţat vineri că va trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Slovacia, în cadrul măsurilor NATO de consolidare a apărării antiaeriene în Europa de Est, relatează Reuters.

„Agravarea situaţiei în materie de securitate în Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina face necesară această contribuţie”, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-un comunicat.

De asemenea, Germania va furniza două sisteme Patriot Slovaciei, se menţionează în acelaşi text.

ADVERTISING

Slovacia se declarase joi dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor, potrivit Reuters.

„Am discutat cu SUA, cu Ucraina şi cu alţi aliaţi asupra posibilităţii de a desfăşura, trimite sau livra sisteme S-300 ucrainenilor şi suntem dispuşi să o facem”, a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, într-o conferinţă de presă comună cu Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Bratislava.

Ucraina a solicitat naţiunilor occidentale să o ajute în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente de apărare antiaeriană pentru a putea face faţă ofensivei ruse care a intrat în cea de-a patra săptămână.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇