Pentagonul spune răspicat, încă o dată, că va apăra teritoriul NATO, după atacul de azi din apropierea Poloniei (Video)

Pentagonul spune răspicat, încă o dată, că va apăra teritoriul NATO, după atacul de azi din apropierea Poloniei (Video)

Departamentul american al Apărării a răspuns la tirurile de rachete ruseşti din apropierea graniţei cu Polonia reiterând că Washingtonul şi aliaţii săi vor apăra teritoriul NATO în cazul unui atac, transmite DPA.

Publicitate

''Un atac armat împotriva unuia este considerat un atac armat împotriva tuturor'', a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby (foto), pentru postul american de radio ABC, referindu-se la acordurile NATO de sprijin militar reciproc.

Acesta este de asemenea motivul pentru care forţele americane şi alte forţe NATO îşi sporesc prezenţa la graniţa estică a Alianţei, a spus el.

Cu câteva ore mai devreme, Rusia a lovit o zonă de antrenament militar printr-un atac cu rachete nu departe de oraşul ucrainean Liov, ucigând cel puţin 35 de persoane şi rănind zeci. Locul atacului se află în apropiere de graniţa cu Polonia, membră a NATO.

Publicitate

Război în Ucraina, Ziua 18 - Vezi desfășurarea evenimentelor

''Am spus foarte clar Rusiei că teritoriul NATO va fi apărat, nu doar de Statele Unite, ci şi de aliaţii noştri'', a declarat Kirby.

El a precizat că există o linie de comunicare cu Ministerul rus al Apărării pentru a evita un conflict direct.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a subliniat de asemenea, duminică, pentru NBC, că SUA vor apăra ''fiecare centimetru'' din teritoriul NATO. Cu toate acestea, armata americană nu va interveni direct în Ucraina pentru a evita o confruntare cu Rusia, a precizat el.

Despre protecția oferită de NATO statelor membre a vorbit vineri, la București, și vicepreședintele SUA, Kamala Harris.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇