Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, s-a aflat vineri la Bucureşti, într-o vizită ce a venit ca un semnal puternic de susținere pentru România, în contextul războiului din Ucraina și amenințării pe care Rusia le proferează.
Oficialul american s-a întâlnit cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă, iar în declarațiile susținute la Palatul Cotroceni a subliniat, încă o dată, că NATO este hotărâtă să apere fiecare centimetru din teritoriile statelor membre, în cazul în care Rusia și-ar extinde agresiunea și în afara Ucrainei.
Kamala Harris a fost primită cu onoruri la Palatul Cotroceni și a purtat convorbiri oficiale cu președintele României, în timpul cărora au fost abordate subiecte precum războiul din Ucraina, ajutorul umanitar oferit refugiaților, securitatea în zona Mării Negre sau creșterea cheltuielilor pentru apărare.
Vicepreședintele SUA s-a arătat impresionată de generozitatea și curajul românilor, relevate prin modul călduros în care i-am primit pe refugiații ucraineni și le-am oferit ajutorul.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații din cadrul vizitei Kamalei Harris în România:
16:44 - Declarațiile s-au încheiat. Vicepreședintele SUA se îndreaptă spre Aeroportul Otopeni de unde va părăsi România.
16:00 - Cu o jumătate de oră întârziere, Kamala Harris și Klaus Iohannis au ieșit la declarația comună.
Klaus Iohannis:
- Mă bucur să primesc vicepreședintele SUA.
- Mulțumesc pentru prezență.
- Vizita reflectă profunzimea și soliditatea parteneriatului strategic.
- Am transmis aprecierea României pentru eforturile și leadershipul Administrației de la Washington.
- Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt, atât în privința sprijinului acordat Ucrainei, cât și în privința sancțiunilor la adresa Rusiei.
- Vicepreședintele a reconfirmat art. 5, care garantează că orice agresiune asupra unui stat NATO va primi un raspuns ferm.
- NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea oricărui membru, inclusiv a României.
- Nu vom ceda niciun mm în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.
- Fiecare cetățean al României poate să fie liniștit.
- Am discutat despre necesitatea creșterii prezenței militare în România pe termen lung,
- România înțelege că securitatea începe acasă.
- Am crescut cheltuielile pentru apărarea militară, fapt apreciat de SUA.
- Am evaluat implicațiile agresiunii din Ucraina.
- Am stabilit să cooperăm pentru consolidarea măsurilor de apărare și descurajare pe flancul estic.
- Este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO pe teritoriul României.
- Am discutat despre coordonarea privind provocările, îndeosebi pe plan umanitar.
- Am decis operaționalizarea HUB-ului de la Suceava.
- Am invitat SUA să sprijine activitatea acestui centru.
- Am discutat despre sprijinul pe care trebuie să îl acordăm R. Moldova, situația ei e unică, datorită numărului foarte mare de refugiați.
- Am analizat perspectivele securității energetice. Această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de trecere la independența față de gazul rusesc.
- Un aspect fundamental este menținerea și consolidarea relației transatlantice, prin cooperarea cu UE și G7.
- Aniversăm 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic. Am discutat să continuăm aprofundarea tuturor dimensiunilor lui, de la cea economică, până la cooperarea științifică.
- Am discutat despre Visa Waiver, sperăm să avem rezultate.
- Sunt sigur că discuțiile vor fi urmate de măsuri concrete și decizii adecvate.
Kamala Harris:
- Mulțumesc pentru invitație.
- Mulțumesc poporului român din partea SUA. România a fost extraordinară prin generozitatea și curajul arătat. Am văzut cum ați primit refugiații.
- Am discutat să reîntărim parteneriatul nostru.
- Mulțumim pentru leadershipul președintelui.
- Angajamentul SUA față de art. 5 este absolut ferm.
- Suntem gata să acționăm. Un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor.
- Vom apăra fiecare cm din teritoriul NATO.
- Întăresc astăzi acest angajament.
- Mulțumesc poporului român. Puterea alianței noastre este mai mare decât oricând.
- Facem tot ce trebuie să facem, ca răspuns la războiul lui Putin.
- Am trimis recent batalionul de 1.000 de militari, acum sunt 2.000 de militari gata să apere flancul estic al Alianței.
- Mulțumesc domnule președinte pentru rolul de lider în flancul estic al NATO, pentru modernizarea armatei și creșterea resurselor.
- În ceea ce privește ajutorul pentru poporul ucrainean, în SUA am stabilit 13,6 mld de dolari ajutor.
- Sunt emoționată de informațiile primite privind refugiații din Ucraina și problemele lor. Suntem alături de România și vom face tot ce e necesar pentru a exista resurse în asistența umanitară.
- Se va aproba un pachet de 4 mld dedolari pentru asistență umanitară.
- Mulțumim președintelui și poporului român pentru că ați primit zeci de mii de refugiați cu atâta înțelegere.
- Relația noastră e puternică, durează si va continua în anii care urmează.
- Vă mulțumesc pentru tot ce faceți.
ÎNTREBĂRI:
SUA au de gând să suplimenteze trupele în România și au informații că se va extinde războiul spre România?
Kamala Harris: SUA sunt angajate în prietenia cu România. Avem trupe în România, cele mai recente - forțele batalionului Striker. Situația e dinamică, evaluăm situația tot timpul. În privința comportamentului lui Putin nu pot specula, dar noi suntem foarte fermi - un atac împotriva unei țări este unul împotriva tuturor.
Klaus Iohannis: Nu avem date care să indice că România ar fi țintită printr-o operațiune. Dar acest război declanșat împotriva Ucrainei a produs un rezultat - unitatea NATO și hotărârea lor de a se apăra împreună.
Crește criza umanitară, care este ieșirea din această situație?
Kamala Harris: De la început, SUA au încercat să se angajeze în activitate diplomatică, dinamic. Putin nu a arătat nicio intenție să se implice în răspunsuri diplomatice. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare, agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomația este calea pentru rezolvarea problemelor. Trebuie să existe consecințe serioase pentru ceea ce face Rusia. Am aplicat sancțiuni importante, moneda rusă a căzut. E o dovadă că măsurile luate sunt împotriva acțiunilor Rusiei.
Klaus Iohannis: Sancțiunile au fost discutate cu partenerii. Am vorbit și astăzi, suntem ferm hotărâți să aplicăm art. 5, dacă va fi nevoie, dar și alte sancțiuni.
Rusia a comis crime de război în Ucraina, de exemplu la Mariupol?
Kamala Harris: Orice atac intenționat asupra unor civili este o crimă.
Klaus Iohannis: Imaginile sunt șocante. Acțiunile trebuie documentate și să se stabilească la nivel internațional ce s-a întâmplat și cine se face vinovat. Este cutremurător.
Aveți nevoie de mai mult ajutor militar în Marea Neagră? Cât vor mai crește inflația, prețurile la benzină?
Kamala Harris: Discutăm, suntem tot timpul în comunicare privind vulnerabilitățile zonei. Toți cei din flancul estic sunt vulnerabili, de aceea am întărit flancul estic. Este dureros să te uiți la acțiunile lui Putin, din cauza cărora suferă oameni nevinovați în Ucraina. Ei nu vor decât să trăiască în țara lor, să stea la ei acasă, să-și vorbească limba, să se ducă la biserica lor, să își crească copiii. Am discutat despre maternitatea bombardată. Suntem într-o situație cu totul deosebită, nu suntem în Ucraina, dar suntem martorii ororilor care se întâmplă acolo. Trebuie să fim alături de prieteni, să fim loiali. Este greu și costă, nu e ușor, dar pe asta se bazează prietenia, pe valori comune.
Klaus Iohannis: Rusia și-a început atacul din sud, din zona Mării Negre. E un scenariu asupra căruia noi am avertizat. România are circa 650 km de graniță cu Ucraina. Suntem îngrijorați, de aceea lucrăm pentru a consolida flancul de est. El trebuie echilibrat, pentru a apăra întreaga alianță. Aliații trebuie să materializeze o forță destul de puternică, care să funcționeze pentru zădărnicirea și descurajarea oricăror acte. SUA joacă un rol foarte important. Noi ne bucurăm de parteneriatul strategic.
15:52 - În Sala Unirii, de la Palatul Cotroceni, sunt prezenți și președinții Parlamentului, membri ai Guvernului și ai corpului diplomatic.
15:40 - Cei doi oficiali continuă discuțiile în spatele ușilor închise. Declarațiile mai întârzie.
15:10 - La ora 15:30, vicepreședintele SUA și președintele României vor sustine declarații de presă comune.
14:15 - Se fac fotografiile oficiale. Vicepreședintele SUA semnează în Cartea de Onoare. Premierul Nicolae Ciucă stă alături de președintele Iohannis.
14:05 - Președintele României și vicepreședintele SUA discută cordial, în prezența delegațiilor, apoi intră în palat pentru convorbirile oficiale.
14:02 - Se intonează imnul SUA și imnul României.
14:01 - Kamala Harris este întâmpinată de președintele Iohannis, cu garda de onoare.
13:53 - Vicepreședintele SUA este așteptat la Cotroceni.
13:38 - Maşina care o poartă pe Kamala Harris a plecat de la Otopeni, pe DN1, spre Bucureşti.
Vizita Kamalei Harris în România dă traficul peste cap. MAI: Evitați DN1
13:30 - Kamala Harris a coborât din avion şi a fost întâmpinată la sol de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu un buchet de flori.
13:20 - Avionul Air Force 2 care o aduce în România pe Kamala Harris a aterizat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".
Klaus Iohannis şi Kamala Harris vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.
Întrevederea celor doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice.
Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral.