Cine este Kamala Harris: Un procuror bătăios şi o femeie care a provocat multe premiere în SUA

Cine este Kamala Harris: Un procuror bătăios şi o femeie care a provocat multe premiere în SUA

Kamala Harris a fost adesea prima femeie care a ocupat anumite funcții. Iar acum a devenit vicepreședinte al Statelor Unite. Un portret.

Calculul politic pe care l-a urmat noul președinte Joe Biden odată cu numirea Kamalei Harris în funcția de vicepreședinte este ușor de explicat. Mai puțin simplu este să înțelegem care sunt convingerile acesteia. 

În cel mult 25 de ani, americanii albi nu vor mai fi majoritari. Tot mai mulți alegători își au rădăcinile nu în Europa, ci în Asia sau Africa. Prin alegerea lui Harris, Biden, ”bătrânul alb din Delaware”, ține să transmită că a înțeles semnele vremurilor. 

Mama lui Harris, cercetătoarea în domeniul cancerului de sân Shyamala Gopalan, a emigrat în America din India în 1960. Tatăl ei, Donald J. Harris, profesor în economie, a venit în Statele Unite din Jamaica. 

Când avea șapte ani, părinții ei s-au despărțit. Kamala și sora ei Maya au crescut împreună cu mama lor. Inițial la Montreal, în Canada, unde cercetătoarea se afla în scop de serviciu. Ulterior, locul de naștere al Kamalei Harris (Oakland, California) a redevenit epicentrul familiei.

ADVERTISING

Excluziune socială

Harris face adesea trimitere la rădăcinile sale de familie, vorbind despre experiențele negative personale pe care le-a trăit în California în anii 1970 din pricina culorii pielii sale.

La fel de puternic a marcat-o și spiritul de luptă al mamei, care era activă în mișcarea pentru drepturile civile din campusul Universității din Berkeley. 

”Mama noastră ne-a format femei puternice”, scrie Harris în autobiografia ei - ”The Truths We Hold”.

”Mama ne-a învățat să nu stăm pe margine și să ne plângem, ci să facem ceva”, povestește Harris. 

Acest îndemn a fost pus în practică de Kamala Harris, care a studiat științe politice și economie la Universitatea Howard din Washington, apoi dreptul la San Francisco.

În 1990, după trecerea examenului de admitere în profesie, și-a început cariera ca procuror și și-a clădit rapid reputația de femeie bătăioasă, dotată cu o minte ascuțită.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În autobiografia publicată recent, Kamala Harris descrie modul în care a transformat experiențele nefaste pricinuite de discriminare în ambiția de a fi prima. În 2003, politiciana democrată a devenit prima femeie aleasă în funcția de procuror la San Francisco. 

În 2010, Harris a candidat pentru postul vacant de procuror general din California, impunându-se în fața a șase contracandidați. În Statele Unite, acest post este o combinație între funcția de procuror general și cea de secretar al justiției. 

Învestită la 3 ianuarie 2011, Kamala Harris a fost și în acest caz o deschizătoare de drumuri, ca prima deținătoare feminină, de culoare, a acestei funcții.

Idei controversate

Ideile sale au generat, uneori, controverse. Pe de o parte, Harris se pronunță împotriva pedepsei cu moartea. Pe de altă parte, și-a pus în cap aripa de stânga din propriul partid, când a votat în favoarea unei pedepse de până la un an de închisoare pentru părinții ai căror copii chiulesc în mod repetat de la școală. 

ADVERTISING

La începutul anului 2015, Harris și-a anunțat candidatura pentru Senat, fiind susținută la scară largă de colegii de partid, între alții de către președintele american de atunci, Barack Obama – a cărui candidatură la președinție Harris o susținuse. Și vicepreședintele Joe Biden se pronunța la acea vreme în favoarea ei. 

Kamala Harris a devenit a doua afro-americană care s-a alăturat Senatului SUA în ianuarie 2017.

Kamala Harris este căsătorită cu avocatul evreu Douglas Emhoff din 2014, acesta aducând doi copii în căsnicie. Ea însăși nu are copii. Din nou și din nou, Harris a fost vehiculată ca posibil candidat la președinția Statelor Unite ale Americii din partea Partidului Democrat. 

În 2019, când și-a anunțat în cele din urmă candidatura, Harris a fost inițial considerată favorită în fața concurenților Joe Biden, Bernie Sanders și Elizabeth Warren. Însă pe parcursul anului cota ei de popularitate s-a diminuat și a renunțat la candidatură în decembrie 2019 pe fondul cifrelor slabe din sondaje. 

Deși s-a ciocnit de mai multe ori cu Joe Biden în campania pentru desemnarea candidaturii, acesta a numit-o vicepreședinte. 

Probabil prima femeie președinte

Funcția de vicepreședinte are adesea strict rolul strategic de a antrena voturile pe care candidatul la președinție nu le-a putut obține. În cazul Kamalei Harris, alegerea în această funcție are o însemnătate aparte. 

Kamala Harris a depus jurământul și devine prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite

La 78 de ani, Joe Biden este cel mai bătrân președinte din istoria Statelor Unite. Este, deci, foarte posibil ca el să nu-și poată exercita funcția până la sfârșitul mandatului de patru ani.

În această situație, Kamala Harris ar deveni președinte fără a fi nevoie de alegeri anticipate. Cu alte cuvinte, ar fi din nou prima. De astă dată, prima femeie care preia frâiele Casei Albe. 

Ines Pohl, șefa biroului DW de la Washington

Citește mai multe informații despre învestirea lui Joe Biden:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇