Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European Frans Timmermans (foto) şi Înaltul Reprezentant Josep Borrell au salutat, într-o declaraţie comună, decizia preşedintelui american Joe Biden de a iniţia procedura de revenire a SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Pe de altă parte, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut lui Joe Biden să propună o „nouă contribuţie naţională” ambiţioasă pentru următorii zece ani în lupta împotriva încălzirii globale.
„Uniunea Europeană salută decizia preşedintelui Biden ca Statele Unite să adere din nou la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Aşteptăm cu nerăbdare să avem din nou Statele Unite alături de noi în eforturile globale de combatere a crizei climatice.
Criza climatică este provocarea definitorie a timpului nostru şi poate fi abordată doar unindu-ne toate forţele. Acţiunea în domeniul climei este responsabilitatea noastră globală colectivă", potrivit declaraţiei comune publicate pe site-ul Comisiei Europene.
Înalţii oficiali europeni au mai arătat că un moment crucial pentru creşterea ambiţiei globale îl va reprezenta Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow din noiembrie, evidenţiind faptul că vor folosi viitoarele reuniuni G7 şi G20 pentru a construi în această direcţie, informează Reuters.
"Suntem convinşi că, dacă toate ţările se vor alătura unei curse globale către zero emisii, întreaga planetă va câştiga", se arată în încheierea declaraţiei.
ONU cere mai mult
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să propună o "nouă contribuţie naţională" ambiţioasă pentru următorii zece ani în lupta împotriva încălzirii globale, salutând totodată reangajarea americană în relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.
"Aşteptăm cu nerăbdare leadership-ul Statelor Unite pentru a accelera eforturile globale" în vederea obţinerii neutralităţii carbonului "prin propunerea în special a unei noi contribuţii naţionale cu obiective ambiţioase pentru 2030", a subliniat secretarul general al ONU într-un comunicat, salutând "cu căldură" anunţul Casei Albe privind revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Combaterea încălzirii globale presupune "un drum foarte lung de parcurs", notează Antonio Guterres.
"Criza climatică continuă să se înrăutăţească şi timpul se scurge pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius şi pentru a construi societăţi mai rezistente la schimbările climatice, care să ajute la protejarea celor mai vulnerabili", avertizează Guterres.
ONU salută și revenirea SUA în OMS
Într-un comunicat separat, Antonio Guterres a salutat, de asemenea, reangajarea SUA în relaţia cu OMS.
Susţinerea OMS este absolut esenţială pentru eforturile lumii în vederea unui răspuns mai bine coordonat la COVID-19", a subliniat secretarul general al ONU, care a criticat timp de un an lipsa unei cooperări internaţionale susţinute în vederea combaterii pandemiei.
"A sosit timpul pentru unitate şi pentru comunitatea internaţională să lucreze împreună, solidar, pentru a opri acest virus şi consecinţele sale devastatoare", a adăugat Guterres.
Potrivit acestuia, revenirea SUA poate contribui la garantarea "unui acces echitabil la vaccinuri pentru toate ţările".
Preşedintele american Joe Biden a semnat miercuri, la doar câteva ore după preluarea funcţiei, un ordin executiv vizând revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, conform promisiunii făcute în timpul campaniei electorale. Fostul preşedinte Trump a notificat ONU asupra intenţiei SUA de a părăsi acordul în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020.