Ziua 23. Putin sărbătorește, în timp ce 10 milioane de oameni din Ucraina fug de război (Foto & Video)

Ziua 23. Putin sărbătorește, în timp ce 10 milioane de oameni din Ucraina fug de război (Foto & Video)

A 23-a zi de război a adus momente greu de privit împreună. În timp ce în Ucraina bombele rusești provoacă moarte și distrugere, la Moscova Putin s-a dus pe stadion, unde a organizat un eveniment cu zeci de mii de oameni pentru a sărbători anexarea Crimeii.

A vorbit și despre „operațiunea din Ucraina”, susținând în uralele mulțimii că scopul rușilor e să elibereze cetățenii și să-i salveze de la suferință și genocid. Ba chiar a și citat din Biblie: „Nu există dragoste mai mare decât să-și dea cineva viaţa pentru prietenii săi”.

În total, aproape 10 milioane de locuitori ai Ucrainei și-au lăsat casele și au fugit din calea războiului.

În timpul acestui spectacol de la Moscova, Joe Biden purta o conversație cu omologul său din China, Xi Jinping. Liderul de la Beijing s-a arătat împotriva ostilităților militare și a subliniat că „pacea și securitatea sunt cele mai de preț valori ale comunității internaționale”.

Tot vineri, preşedintele Volodimir Zelenski și poporul ucrainean au fost propuși pentru premiul Nobel pentru Pace, iar Laura Codruța Kovesi a devenit primul oficial UE care a mers în Ucraina de când a început războiul.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din ziua 23 de război din Ucraina:

23:49 - ONU şi organizațiile partenere din Ucraina au reușit să trimită, vineri, primul convoi cu ajutor umanitar urgent pentru Sumî, una dintre zonele cele mai afectate de război. Sunt 130 de tone de ajutor esenţial, care includ materiale sanitare, apă şi alimente, care vor ajuta aproximativ 35.000 de oameni.

23:15 - Au apărut noi imagini în care armata ucraineană distruge tancuri rusești, cu ajutorul armelor moderne antitanc primite, în Donețk.

23:00 - Presa din Ucraina difuzează imagini cu un convoi cu ajutoare din Lituania, cu precizarea că lituanienii își donează inclusiv SUV-urile, pentru a fi utilizate de forțele de apărare ucrainene.

22:44 - Rusia ar intenționa să aducă în Ucraina trupe de la baza militară 102 din Armenia, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kiev Independent .

ADVERTISING

22:07 - SUA consemnează la sol 100 de avioane care au zburat recent în Rusia, inclusiv un avion al miliardarului Roman Abramovici. Acestea nu vor mai putea fi primite, alimentate sau reparate nicăieri în lume.

22:00 - Cel puţin trei rachete de croazieră ruseşti au fost interceptate de apărarea antiaeriană la Viniţa, în centrul Ucrainei, anunţă autoritățile ucrainene. Rușii încearcă de mai multe zile să distrugă aeroportul și turnul de televiziune din localitate.

21:32 - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, spune într-un interviu acordat CNN că trupele ruse „nu au progresat atât de repede pe cât și-ar fi dorit” în Ucraina, adăugând că mai mult „s-au luptat cu logistica”.

Austin a declarat că nu a văzut dovezi de „bună folosire a inteligenței tactice” sau „integrarea capacității aeriene cu manevrele de la sol”.

„Sunt o serie de lucruri pe care ne-am fi așteptat să le vedem și pe care pur și simplu nu le-am văzut”, a spus Austin.

„Multe dintre presupunerile lor nu s-au dovedit a fi adevărate, când au intrat în această luptă.”

El a adăugat: „Cred că (rușii) și-au imaginat că se vor mișca rapid și vor ocupa foarte repede Capitala. Nu au reușit să facă asta”, a precizat șeful Pentagonului.

21:00 - Bombardamentul de miercuri asupra teatrului din Mariupol a făcut cel puţin un rănit grav, dar niciun mort, a anunţat vineri consiliul municipal, în primul bilanţ oficial.

20:47 - Fostul premier britanic David Cameron este în drum spre Polonia. El conduce un camion cu ajutoare donate de comunitatea din West Oxfordshire pentru refugiații din Ucraina.

„Conduc chiar acum spre Polonia cu doi colegi de la (fundația caritabilă) Chippy Larder, pentru a face o livrare către Crucea Roșie. Va fi un drum lung, dar vă voi ține la curent pe parcurs”, a transmis el pe Twitter.

ADVERTISING

El este prim-ministrul care a convocat referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE, soldat în cele din urmă cu Brexit.

20:33 - Zelenski și apărătorii ucraineni, pe coperta Der Spiegel de mâine, care titrează: „Neînvinșii”.

20:22 - Poziția Ucrainei a rămas neschimbată în ciuda declarațiilor rușilor, care ar fi doar încercări „de a provoca tensiuni în mass-media”, spune negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenksi.

„Pozițiile noastre sunt neschimbate”, a scris el pe Twitter. „Încetarea focului, retragerea trupelor și garanții puternice de securitate cu formule concrete”, acestea sunt cerințele Ucrainei, a punctat el.

19:56 - ONU anunță că 6,5 milioane de locuitori ai Ucrainei sunt strămutați la nivel național din cauza războiului, pe lângă cei 3,3 milioane care au fugit în străinătate. În total, aproape 10 milioane de oameni din Ucraina au fugit din calea războiului.

19:47 - Luptele au ajuns în centrul orașului ucrainean asediat Mariupol. Primarul Vadim Boichenko a declarat pentru BBC: „Da, au fost foarte activi astăzi. Luptele cu tancuri și mitraliere continuă. Toată lumea se ascunde în buncăre”.

Peste 80% din clădirile de locuit din Mariupol sunt fie deteriorate, fie distruse, a adăugat el, iar 30% dintre ele nu pot fi restaurate.

Nu a mai rămas centrul orașului. Nu există o bucățică de pământ în oraș care să nu aibă semne de război”, spune primarul.

19:15 - Putin a vorbit din nou la telefon cu Macron și i-ar fi spus că armata rusă face tot posibilul să nu țintească civili. În această convorbire, ”s-a atras atenţia asupra numeroaselor crime de război comise zilnic de către forţele de securtate şi naţionaliştii ucraineni”, subliniază într-un comunicat Kremlinul.

ADVERTISING

19:00 - Presa din Ucraina difuzează noi imagini cu echipamente militare ale armatei ruse distruse în luptă, de această dată undeva lângă Trostianets, în regiunea Sumî:

18:45 - Cel puţin 816 civili au fost ucişi în Ucraina, iar alţi peste 1.300 au fost răniţi de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, conform celui mai recent bilanţ oficial anunţat de ONU. Numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare.

18:30 - Tenismenul elveţian Roger Federer va dona 500.000 de dolari pentru copiii refugiați din Ucraina, prin intermediul fundaţiei sale, pentru ca aceştia să îşi poată continua educaţia.

18:00 - Rușii ar fi răpit un jurnalist ucrainean, potrivit publicației locale Hromadske. Este vorba despre jurnalista Victoria Roshchyna, care se afla în drum spre Mariupol, dar nu a mai putut fi contactată de 6 zile, iar colegii spun că a fost prinsă de FSB.

17:42 - După modelul Italiei, care a anunțat că va reconstrui teatrul din Mariupol, Grecia spune va ajuta Ucraina să reclădească maternitatea din orașul devastat de bombardamentele armatei ruse. În Mariupol trăia o comunitate greacă importantă.

„Grecia este pregătită să reconstruiască maternitatea din Mariupol, centrul minorității grecești din Ucraina, oraș drag inimii noastre și simbol al barbarității războiului”, transmite premierul Kyriakos Mitsotakis.

17:18 - Lituania a restricționat exportul de euro în numerar către Belarus și Rusia. Cei care călătoresc în aceste țări din Lituania nu au voie să aibă la ei mai mult de 60 de euro de persoană.

17:10 - O sursă anonimă a declarat agenției ruse RIA News că YouTube ar putea fi blocat în Rusia „până la sfârșitul săptămânii viitoare, poate chiar astăzi”.

17:00 - Regizorul și producătorul american Steven Spielberg împreună cu soția sa, actrița Kate Capshaw, au donat un milion de dolari pentru ajutor umanitar în Ucraina. Suma a fost împărțită mai multor organizații.

16:44 - Apar primele detalii de la discuțiile dintre Joe Biden și Xi Jinping. Președintele chinez i-a spus omologului american că „nu sunt în interesul nimănui conflictele între țări” și că relațiile interstatale „nu pot ajunge în faza ostilităților militare”.

„Pacea și securitatea sunt cele mai de preț valori ale comunității internaționale”, ar mai fi spus Xi, potrivit presei chineze de stat.

Încă nu există și declarații de la partea americană.

16:12 - Pe stadionul de la Moscova au continuat discursurile triumfaliste.

„Noi am descoperit Antarctica, am inventat tratamentul pentru antrax și coronavirus. Nu putem fi îngenunchiați. Ei încearcă să să ne șteargă din istorie națiunea, ca și cum ar fi un cont pe o rețea de socializare, doar pentru că vorbim rusă”, spune jurnalista propagandei ruse Tina Kandelaki.

15:46 - ANAF anunță că a blocat trei conturi ale reprezentanței Aeroflot în România, companie deţinută de Guvernul rus în proporţie de 57,34%.

15:23 - Vladimir Putin s-a dus pe stadionul din Moscova unde e organizat concertul pentru celebrarea a 8 ani de la anexarea Crimeii.

Putin a vorbit de despre „luptele eroice din Ucraina”.

„Rusia nu a mai fost atât de unită de mult timp. (…) Scopul operațiunii din Ucraina este să salvăm oamenii de la genocid”, a spus Putin.

El a citat și din Biblie, din Evanghelia după Ioan: „Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viaţa pentru prietenii săi”.

15:11 - Laura Codruța Kovesi se află în Ucraina. E primul oficial al UE care merge în Ucraina de când a început războiul.

Головний прокурор ЄС Лаура Кевеші прибула підтримати нас до України. Вона - перша з офіційних осіб Євросоюзу, які...

Publicată de Ірина Венедіктова pe Vineri, 18 martie 2022

14:51 - Greenpeace România și alte 11 organizații civile organizează sâmbătă un protest comun de susținere pentru Ucraina. Protestul va avea loc de la ora 16:00 în Piața Victoriei, iar la ora 18:00 participanții vor pleca în marș către Ambasada Rusiei.

14:49 - Stadionul Luzhniki din Moscova este plin ochi pentru concertul de aniversarea a 8 ani de la anexarea Crimeii. Reuters scrie că autoritățile i-ar fi obligat pe funcționarii publici să fie prezenți.

14:37 - Cântăreața Cher anunță că vrea să primească refugiați în casa ei.

14:28 - Autoritățile de la Kiev anunță că 222 de persoane au fost ucise în capitală de la începutul războiul, dintre care 60 de civili, inclusiv copii.

Alte 889 de persoane au fost rănite, din care 241 civili (inclusiv 18 copii).

55 de clădiri au fost distruse, dintre care 36 de blocuri, 6 școli și 4 grădinițe.

14:17 - Oficialii ucraineni îl contrazic pe cancelarul german Olaf Scholz, care a spus că acesta este ”războiul lui Putin” și că ”el și doar el e responsabil”.

Consilierul prezidențial Mikhail Podoliak a replicat că sondajele arată că 71% dintre ruși susțin „operațiunea militară în Ucraina” și că Scholz doar încearcă să-și justifice lipsa deciziilor.

Și ministrul de Externe Dmitro Kuleba l-a contrazis pe cancelar: ”Sunt oameni care aruncă bombe asupra orașelor ucrainene, trag în refugiați, organizează acțiuni sub stindardul Z, îl susțin pe Putin la alegeri. Ca și în anii 1930, ei sunt responsabili, chiar dacă sunt otrăviți de propagandă”.

14:10 - Zelenski a anunțat că Comisia Europeană va emite în câteva luni un punct de vedere cu privire la candidatura Ucrainei la UE.

14:04 - 130 de persoane au fost scoase în viață până acum de sub dărâmăturile teatrului din Mariupol, dar încă 1.300 sunt încă blocate în subsol, au anunțat autoritățile ucrainene.

13:47 - Roskomnadzor acuză conducerea YouTube de ”acțiuni teroriste” care ”amenință viața cetățenilor ruși”, prin faptul că permite materiale care fac apel la sabotarea rețelei de comunicații din Rusia și Belarus.

13:13 - 10 diplomați ruși au fost declarați persona non grata în Bulgaria. Li s-a ordonat să plece din țară în 72 de ore.

12:51 - În piața centrală din Liov au fost puse 109 cărucioare, unul pentru fiecare copil ucrainean care a murit până acum sub bombardamentele rușilor.

12:22 - Organizația Human Rights Watch a documentat bombardamentele forțelor ruse asupra Harkovului și anunță că doar în primele 11 zile ale invaziei aici au fost uciși 450.

Organizația atrage atenția că bombardarea zonelor cu o densitate mare a populației e o încălcare a dreptului internațional și pot constitui o crimă de război.

12:17 - Într-o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz, Vladimir Putin a spus că propunerile Ucrainei în negocierile pentru pace sunt ”nerealiste”.

12:14 - Rusia a coborât pe poziția 80 în topul celor mai fericite țări din lume. În topul de anul trecut era pe locul 60 din aproximativ 150 de țări.

12:11 - ”Nu anticipăm riscuri la adresa țărilor aliate. Federația SUA are astăzi blocate în Ucraina 75% din totalul forțelor sale”, spune Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO. El spune că din păcate semnele sunt că ”acest conflict va mai dura”.

11:59 - Nicușor Dan anunță că organizează sâmbătă, 19 martie, un spectacol de lumini și proiecții cu imagini simbol pentru pace pe fațada Teatrului Național. Spectacolul are loc în intervalul 20:30 - 23:00.

spectacol-lumini-bucuresti

11:53 - La Moscova a fost organizat un concert pentru aniversarea anexării Crimeii. Orice simbol care amintește de Vest a fost strict interzis.

11:46 - Cel puțin doi oameni au fost uciși și alți 6 răniți după ce rușii au bombardat o zonă rezidențială din Kramatorsk, Donețk.

11:38 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a amenințat din nou că transporturile străine de arme în Ucraina sunt ținte pentru ruși. Lavrov a acuzat că americanii vor să controleze întreaga lume, astfel încât ei să poată lua toate deciziile importante, dar a spus că ”sunt numeroase țări care nu doresc să primească ordine de la Unchiul Sam”.

Oficialul a susținut că „sancțiunile ne vor face mai puternici” și „că am pierdut orice speranță că ne putem baza pe vest”.

11:20 - Primarul Kievului Vitali Klitschko s-a dus la locul unde resturile rachetei rusești interceptate au lovit zona rezidențială din Podilski. Edilul a anunțat că sunt 19 răniți, inclusiv copii, și o persoană a murit.

Au fost avariate 6 clădiri rezidențiale, o școală și o grădiniță.

11:00 - Polonia a anunțat că numărul refugiaților care i-au tecut granița a ajuns în această dimineață la 2 milioane.

10:57 - Duma de stat din Rusia vrea să înăsprească pedeapsa pentru trădare. Acum, cei acuzați de trădare pot primi între 12 și 20 de ani de închisoare. Parlamentarii ruși vor să fie condamnare pe viață.

10:25 - Un depozit de armament din Mikolaiv a fost bombardat de ruși. Nu există informații dacă sunt sau nu victime.

10:11 - Licența Russia Today a fost revocată în Marea Britanie, cu efect imediat.

10:02 - Cel puțin o persoana a murit și 4 au fost răniți după un incendiu care a izbucnit la un bloc din Kiev bombardat de ruși în această dimineață.

09:58 - Ucrainenii din Polonia vor putea converti grivna în zloţi polonezi de la mijlocul săptămânii viitoare, ca parte a unui program anunțat de Banca Naţională a Poloniei.

Multe case de schimb valutar şi bănci au fost până acum reticente să accepte moneda ucraineană, având în vedere supraoferta rezultată după ce aproape 2 milioane de refugiați au intrat în Polonia.

09:43 - Autoritățile de la Kiev anunță că o zonă rezidențială din districtul Podolski este bombardată de ruși.

09:31 - Noua Zeelandă neagă că ar fi primit în țară 300 de ruși, cum a apărut în presă, și anunță că a pus pe lista neagră Promsvyazbank. Și Japonia a întărit sancțiunile, punând alți 15 indivizi pe lista neagră.

09:25 - Fum gros la Liov, unde rușii au bombardat fabrica de reperații de avioane.

09:11 - Edilul din Liov, Andri Sadovi, a scris pe Facebook că rachetele rusești au lovit o fabrică de reparații de avioane. Mai multe rachete au căzut în zona care este aproape de aeroport. Dar în fabrică nu se muncea, aşa că nu au fost raportate victime deocamdată.

09:04 - Poliţia de Frontieră anunţă că 13.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România joi, în scădere 14,9 % faţă de ziua precedentă.

08:55 - Iată de ce este atât de important oraşul Liov, lovit azi de ruşi.

08:39 - Potrivit unui oficial separatist din Donețk, Rusia a stabilit o zonă de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas. TASS relatează că zona de excludere a zborurilor din sudul țării a fost extinsă până pe 26 martie, citând o sursă din Ministerul Transporturilor.

08:28 - Armata ucraineană a lansat operaţiuni de eliminare a forţelor ruseşti de la periferia Kievului. Şeful administraţiei militare regionale din Kiev, Oleksandr Pavliuk, a numit situaţia dificilă, dar „controlabilă”, menţionând că este greu să facă vreo predicţie.

08:06 - Armata ucraineană a prezentat raportul operațional zilnic, susținând că forțele sale au distrus 14 ținte aeriene rusești joi: 7 avioane, un elicopter, 3 drone UAV și 3 rachete cu aripi.

„În anumite teritorii ocupate temporar, ocupanții ruși încearcă să-și creeze o imagine pozitivă prin distribuirea de produse alimentare către populația civilă”, a adăugat Ministerul ucrainean al Apărării.

07:45 - Mai mulți oficiali vestici susțin că asaltul rușilor asupra Kievului este sub semnul întrebării. Oficialii vestici au îndoieli în ceea ce privește intențiile rușilor de a cuceri capitala Ucrainei, în condițiile în care ofensiva militară este blocată. Anterior, capturarea orașului Kiev a fost prezentată drept principalul obiectiv al forțelor din Rusia. Totuși, o coloană de tancuri se află în preajma orașului de peste două săptămâni și întâmpină o rezistență acerbă din partea trupelor ucrainene.

07:38 - Preţurile petrolului au urcat joi cu aproximativ 7%, continuând o serie de fluctuaţii mari. Ţiţeiul Brent a ajuns 105,89 dolari pe baril.

07:33 - Sunt confirmate contraatacuri ale ucrainenilor asupra pozițiilor armatei ruse, ce pare într-adevăr să aibă dificultăți de aprovizionare în încercarea sa de a încercui Kievul.

Statul Major al Ucrainei crede că rușii folosesc bombardamente fără precizie împotriva zonelor rezidențiale, pentru că nu mai au rachete ghidate Kalibr și Iskander. Evident e vorba de rachetele alocate pentru atacarea Ucrainei, nu de numărul total de rachete ale Rusiei.

Potrivit Pentagonului, în primele trei săptămâni de război, Rusia a lansat aproape o mie de rachete asupra teritoriului Ucrainei.

07:15 - Cel puțin trei explozii s-au auzit, vineri în zori, în orașul Liov, din vestul Ucrainei. Localnicii spun că vizată e zona aeroportului. Fum gros se vede ridicându-se din apropiere.

07:04 - Președintele Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

06:52 - Forţele ruse se zbat să menţină ofensiva în Ucraina, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului britanic al Apărării.

Ruşii nu au putut să-şi aprovizioneze eficient trupele din prima linie cu "bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil". "Contraatacurile neîncetate ale Ucrainei forţează Rusia să redirecţioneze trupe numeroase, pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare. Acest lucru limitează drastic potenţialul ofensiv al Rusiei", arată sursa citată.

06:45 - Peste 320.000 de ucraineni s-au întors din străinătate pentru a-și ajuta țara să lupte, de când Rusia a pornit invazia, potrivit Poliției de Frontieră.

06:39 - Australia a anunţat noi sancţiuni împotriva a 11 bănci şi entităţi guvernamentale ruseşti. Lista de astăzi include Fondul Naţional de Sănătate al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe, dar îi vizează şi pe oligarhii Viktor Vekselberg şi Oleg Deripaska, şeful companiei de aluminiu Rusal, care deţine 20% din compania australiană Queensland Alumina.

06:30 - Iată o un moment inedit surprins în mijlocul haosului războiului. Un militar ucrainean cântă la vioară colegilor săi soldați, în timp ce steagul ucrainean atârnă în fundal.

06:21 - Invazia Rusiei în Ucraina a mărit cererea din Europa pentru rachete şi drone americane, transmite Reuters.

Germania, care se apropie de un acord pentru 35 de avioane de luptă F-35 Lockheed Martin, a întrebat despre sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice. Polonia doreşte să achiziţioneze urgent sisteme sofisticate de drone Reaper. De asemenea, sosesc solicitări din alte ţări din Europa de Est, inclusiv rachete antiaeriene Stinger şi rachete antitanc Javelin.

06:13 - Statele Unite au avertizat China că s-ar expune la represalii, dacă "ar sprijini agresiunea rusă" împotriva Ucrainei, un semnal dat cu câteva ore înainte de discuţia telefonică dintre Joe Biden şi Xi Jinping.

05:53 - Preşedintele Volodimir Zelenski și poporul ucrainean au fost propuși să fie luați în considerare la premiul Nobel pentru Pace. Rămâne de văzut dacă Comitetul va redeschide lista, având în vedere că nominalizările au fost închise pe 31 ianuarie.

5:44 - The Guardian publică o hartă care arată situaţia din teren a forţelor ruse în prezent.

În prima zi a invaziei, ruşii au ajuns în orașele aflate la nord-vest de Kiev, dar de atunci s-au blocat, nereușind să progreseze de la Irpin și Bucha, chiar în afara capitalei. Progresul a fost, de asemenea, blocat în partea de est a orașului, iar oficialii occidentali încep să se întrebe dacă Rusia dorește să spargă blocada.

Forțele ruse au făcut, de asemenea, avansuri semnificative în sudul țării, impun deja o blocadă navală dinspre Marea Neagră și, potrivit unor analiști ai think tank-ului Royal United Services Institute, încep să amenințe principala formațiune a armatei regulate a Ucrainei, care luptă în regiunea Donbas, din est.

Harta-Ucraina

05:39 - Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost eliberat ieri din captivitate, a fost decorat personal de Zelenski pentru curaj.

05:22 - Rebelii pro-ruşi din regiunea separatistă Lugansk afirmă că au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne, anunţă CNN.

În înregistrări video postate pe canalul oficial al Miliţiei Populare din RP Lugansk, un soldat în uniformă afirmă: "Ne aflăm lângă administraţia oraşului Rubijne. Steagul Republicii Populare Lugansk flutură acum acolo. Aceasta înseamnă, pentru locuitori, că dacă războiul încă nu s-a încheiat, atunci este în stadiul final".

05:13 - Canada anunţă un nou program de imigrare pentru a permite să li se ofere ucrainenilor care fug de război un permis de şedere temporară de până la trei ani.

04:55 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că există informaţii conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că "asta nu îi va ajuta".

"Îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a transmis el.

Наш Маріуполь, Харків, Чернігів, Київська область, Ізюм і всі наші міста-герої. Яким складно. Ми робимо все і робимо всі. Армія, поліція, ДСНС, гуманітарні конвої, церква... Увесь наш народ. Ми вас не залишимо. А їм не пробачимо. Ви будете вільні. Як усі ми на нашій землі.

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 17 martie 2022

04:38 - Mariupol este lovit în fiecare zi de 50 până la 100 de proiectile de artilerie.

"Oraşul se află sub blocadă de 16 zile şi peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri de bombardamentele continue ale forţelor de ocupaţie ruse", se arată într-o declaraţie a consiliului local.

Astfel, "aproximativ 80% dintre locuinţe au fost lovite, din care aproape 30% nu mai pot fi restaurate".

03:32 - Viktor Tereşcenko, primarul din Velikoburluţka, localitate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a fost capturat de forţele ruse, potrivit unui mesaj video al lui Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Regionale din Harkov.

"Viktor Nikolaevici a fost răpit pur şi simplu de la locul său de muncă şi dus la secţia locală de poliţie. Ei l-au reţinut şi nu vor să îl elibereze", a spus Sinegubov.

02:48 - Rusia a transmis Bulgariei, înaintea vizitei secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, să evite furnizarea de armament Ucrainei, avertizând că vor fi afectate în mod durabil relaţiile bilaterale dintre Sofia şi Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇