Putin l-a sunat pe Erdogan şi i-a spus ce vrea în Ucraina

Putin l-a sunat pe Erdogan şi i-a spus ce vrea în Ucraina

Turcia s-a poziționat cu mare grijă pentru a fi intermediarul dintre Rusia și Ucraina în război, iar acest lucru pare să aibă un rost. Joi după-amiază, președintele Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

Consilierul principal și purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a dat detalii pentru BBC.

Kalin este unul dintre oficialii turci care ascultaseră apelul telefonic.

Condiţiile puse de Putin se împart în două categorii. Primele patru solicitări nu sunt, potrivit consilierului Kalin, prea greu de îndeplinit pentru Ucraina.

ADVERTISING

Principala doleanţă este ca Ucraina să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski pare deja resemnat că ţara lui nu va fi acceptată de alianţă.

Există și alte cerințe în această categorie care par să fie în mare parte elemente de salvare a imaginii pentru Moscova. Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a se asigura că nu este o amenințare pentru Rusia. Ar mai trebui să existe protecție pentru vorbitorii de limbă rusă în Ucraina.

Şi se vorbeşte din nou despre de-nazificare. Acest lucru este profund ofensator pentru Zelenski, care este el însuși evreu cu rude care au murit în Holocaust, dar turcii spun că solicitarea va fi destul de ușor de acceptat. Poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima.

ADVERTISING

A doua categorie de condţii puse de Putin sunt mai dificile.

De exemplu, Putin a spus că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și președintele Zelenski înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Zelenski a spus deja că este pregătit să se întâlnească cu președintele rus și să negocieze cu el personal.

Despre această a doua categorie de cerinţe consilierul Kalin a fost mai vag, spunând doar că este vorba despre statutul Donbas și statutul Crimeii.

Deși Kalin nu a intrat în detalii, se presupune că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să renunțe la teritoriul din estul Ucrainei şi să accepte în mod oficial faptul că Crimeea (anexată ilegal în 2014) aparține într-adevăr acum Rusiei.

ADVERTISING

Aceste concesii ar fi foarte greu de făcut de către Ucraina, scrie BBC.

Cu toate acestea, este un fapt împlinit apartenenţa Crimeii, deși Rusia nu are dreptul legal de a deține acest teritoriu și, de fapt, a semnat un tratat internațional, după căderea comunismului, dar înainte de venirea la putere a lui Vladimir Putin, acceptând că Crimeea face parte din Ucraina.

Solicitările președintelui Putin nu sunt atât de dure

În concluzie, solicitările președintelui Putin nu sunt atât de dure pe cât se temeau unii oameni și nu par să merite toată violența, vărsarea de sânge și distrugerea pe care Rusia le-a făcut în Ucraina, comentează BBC.

Având în vedere controlul său puternic asupra presei ruse, nu ar trebui să fie prea greu pentru Putin și acoliții săi să prezinte toate acestea ca pe o victorie majoră.

Pentru Ucraina, totuși, există îngrijorări serioase. Dacă detaliile fine ale acordului de pace nu sunt stabilite cu mare grijă, președintele Putin sau succesorii săi le pot folosi întotdeauna drept scuză pentru a invada din nou ţara vecină.

Negocierea unui acord de pace ar putea dura mult timp, chiar dacă o încetare a focului oprește vărsarea de sânge. Ucraina a suferit îngrozitor în ultimele câteva săptămâni, iar reconstrucția orașelor pe care Rusia le-a distrus va dura mult timp.

Cum se simte Vladimir Putin?

Au existat sugestii cum că Vladimir Putin ar fi bolnav sau poate chiar dezechilibrat mental. Consilierul Kalin a fost întrebat de BBC dacă a observat ceva ciudat la preşedintele Rusiei în timpul apelului telefonic? Deloc, a fost replica turcului. Putin a fost clar și concis în tot ceea ce a spus.

Cu toate acestea, chiar dacă reușește să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o victorie glorioasă asupra neonazismului, poziția lui Putin acasă este slăbită. Din ce în ce mai mulți ruşi își vor da seama că a avut o strategie proastă în Ucraina, iar poveștile soldaților care au fost uciși sau capturați se răspândesc deja rapid în ţară.

Război în Ucraina. Ziua 23 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇