Rusia cere neutralitatea Ucrainei, pe modelul Suediei și Austriei, la negocierile pentru încetarea focului. Reacţia Kievului

Rusia cere neutralitatea Ucrainei, pe modelul Suediei și Austriei, la negocierile pentru încetarea focului. Reacţia Kievului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că se discută transformarea Ucrainei într-un stat neutru, cu un statut comparabil cu Austria și Suedia, ca o variantă de compromis, în cadrul negocierilor de pace.

„Aceasta este o opțiune care se discută acum și care poate fi considerată un compromis”, a declarat Peskov, citat de The Guardian.

Negociatorul-șef al Rusiei în discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, spune că Ucraina își va putea păstra armata, dar nu va avea voie să găzduiască baze sau trupe străine.

ADVERTISING

UPDATE: Ucraina a respins ideea unui model al „neutralităţii suedeze sau austriece” propus de Moscova și cere Rusiei „garanţii de securitate absolute”.

Ucraina se află în prezent în stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât ucrainean”, transmite negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

La începutul zilei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara pentru site-ul de știri rusesc RBC că unele părți ale unui posibil acord de pace cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite, după ce Kievul ar fi fost de acord să discute despre neutralitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Statutul neutru este acum discutat serios, împreună cu garanțiile de securitate”, a spus Lavrov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut ieri că ţara sa nu va deveni membru NATO, ceea ce va fi văzut ca o concesie semnificativă față de Rusia.

Și premierul britanic Boris Johnson a subliniat, miercuri, acest aspect: „Toți am spus mereu și i-am zis foarte clar și lui Putin că Ucraina nu se va alătura NATO în curând”.

Negocierile se poartă în timp ce Rusia continuă bombardamentele, dar trupele de la sol nu mai pot înainta, iar Ucraina a trecut la contraofensivă.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 21 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇