Ziua 21. Verdict la Haga, Zelinski a făcut istorie în Congresul SUA, Putin e numit criminal de război. Condamnată și izolată, Rusia bombardează cu furie civilii (Foto & Video)

Ziua 21. Verdict la Haga, Zelinski a făcut istorie în Congresul SUA, Putin e numit criminal de război. Condamnată și izolată, Rusia bombardează cu furie civilii (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au purtat și miercuri sub ploaia de rachete lansate de armata rusă. Totuși, se pare că se fac progrese și discuțiile sunt pe un acord în 15 puncte.

Rusia ar urma să înceteze focul și să-și retragă trupele, dacă Ucraina abandonează, în schimb, orice plan de aderare la NATO și se angajează să nu permită Alianței să aibă soldați sau baze militare pe teritoriul său. Totuși, Ucraina vrea la schimb și garanții de securitate de la SUA, Marea Britanie sau Turcia, că, în caz că va mai fi vreodată atacată, o vor ajuta imediat. E lesne de înțeles de ce încă nu există un consens, dar totuși vorbim de progrese.

Între timp Tribunalul Internațional de la Haga a dat verdictul, cerând stoparea imediată a invaziei. Doar China a votat împotrivă, alături de Rusia.

Însă nu doar că Rusia nu a oprit războiul, dar parcă a bombardat cu și mai multă furie. Rușii au continuat campania de răpiri ale oficialilor ucraineni din zonele cucerite, în timp ce armata lui Zelenski a pornit la contraatac, pe mai mult fronturi, unde trupele ruse s-au împotmolit, rămase fără resursele necesare înaintării. În Mariupol au fost bombardate masiv adăposturile, unde se ascundeau civili, în majoritate femei și copii.

Președintele Ucrainei a ținut un discurs istoric în Congresul SUA, îmbrăcat cu un tricou kaki cu mânecă scurtă. A fost aplaudat în picioare de cei prezenți. Consiliul Europei a exclus oficial Rusia, iar aliații lui Putin au văzut în asta un prilej bun de a propune un referendum pentru reinstaurarea pedepsei cu moartea.

La finalul zilei, Joe Biden l-a numit pe Putin criminal de război, stârnind o replică dură din partea Kremlinului.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din cea de-a 21-a zi de război din Ucraina:

01:40 - Închidem liveul zilei 21 de război reluând filmul prezentat de Volodimir Zelenski astăzi în Congresul SUA. Un film dur, care prezintă doar o parte din ororile petrecute în cele trei săptămâni de bombardamente.

01:27 - Zelenski a făcut un nou apel public către soldații ruși să depună armele și să se întoarcă în Rusia.

”Invadatori, mergeți acasă! Încă există o astfel de oportunitate pentru fiecare soldat adus pe teritoriul țării noastre. Pentru oricine nu a murit încă, nu a fost rănit sau luat prizonier. În Ucraina armata rusă a suferit astfel de pierderi pe care nu le-a avut în Siria, Cecenia sau Afganistan.

Dacă războiul vostru împotriva poporului ucrainean continuă, mamele din Rusia vor pierde mai mulți copii decât în războaiele din Cecenia și Afganistan la un loc. De ce să se întâmple asta? Orice soldat rus depune armele are șansa să trăiască”, a transmis Zelenski.

01:01 - Autoritățile transmit date înfiorătoare din Mariupol, unde peste 2.400 de oameni au murit în bombardamente. Doar 11.000 de oameni au putut fi evacuați miercuri, iar 400.000 încă sunt captivi în orașul înconjurat de ruși și bombardat continuu. Nu mai există alimentare cu energie electrică sau gaz și nici apă potabilă de 13 zile, iar temperaturile pe timp de noapte ajung la -5 grade Celsius.

00:39 - Alarmele anti-aeriene au sunat de 4 ori în ultimele două ore în Kiev. Armata ucraineană a anunțat că a doborât un avion SU-25 al forțelor ruse.

00:21 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că încă un general rus a fost ucis în Ucraina. Ar fi al patrulea general rus care a murit de la invadarea Ucrainei, notează BBC.

ADVERTISING

Zelenski nu a precizat numele generalului, însă un consilier guvernamental a afirmat că ar fi vorba de general-maior Oleg Mitiaev. Acesta a fost ucis de Batalionul Azov.

Dacă se confirmă moartea lui Mitiaev, ar însemna că o cincime din totalul de aproximativ 20 de generali ruşi care conduc ofensiva Rusiei în Ucraina au murit în luptă.

00:06 - Garda financiară italiană (Guardia di Finanza) a pus miercuri sub sechestru un complex rezidenţial din insula Sardinia, aflat în proprietatea fostului ministru şi bancher rus Petr Olegovich Aven, inclus pe lista oligarhilor sancţionaţi de Uniunea Europeană (UE) după invazia Ucrainei de către Rusia.

00:05 - Sky News prezintă imagini din satelit din urmă cu 2 zile, care arată că în fața teatrului din Mariupol, bombardat azi de ruși, era scris, în rusă, cuvântul ”copii”. Practic, armata rusă a fost avertizată că acolo e un adăpost pentru copii și, cu toat acestea, a bombardat clădirea.

00:01 - La New York, 400 de veste anti-glonț ce fuseseră donate unui ONG care strângea ajutoare pentru Ucraina au fost furate.

23:58 - Primarul din Melitopol a fost eliberat la schimb pentru 9 prizonieri ruși de război, a anunțat șefa biroului de presă a Administrației Prezidențiale din Ucraina, Daria Zarovna.

”Pentru el, Rusia a primit 9 dintre soldații capturați, născuți în 2002-2003. Sunt niște copii”, a declarat ea.

23:51 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a făcut bilanțul celor trei săptămâni de război. El a spus că situaţia rămâne dificilă, mai ales în sud şi est, dar armata ucraineană rezistă şi în unele zone a trecut la contraatac.

ADVERTISING

”Inamicul continuă să comită crime de război împotriva civililor”, afirmă Reznikov, anunânţând că fiecare cetăţean ucrainean va fi răzbunat. Ministrul a transmis ucrainenilor că vor mai fi multe provocări, dar Rusia va pierde războiul.

23:33 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunţă, miercuri seară, că a fost informată de către Autoritatea de reglementare din Ucraina că centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut conexiunea la cea de-a treia linie electrică, în condiţii care nu au fost încă stabilite. Mai sunt funcţionale două linii electrice şi nu există probleme de siguranţă, transmite Agenţia, precizând că la Cernobîl centrala este conectată la reţea.

23:16 - Locuitorii din mai multe orașe din Belarus au spus că au auzit sunete puternice, asemănătoare exploziilor. Este vorba de orașe de la granița cu Ucraina. Inițial, Meduza.io a scris că este vorba de orașele Baranovichi, Gantsevichi, Stolin, Kletsk și Luninets.

Apoi, l-a citat pe primarul orașului Sarny, din regiunea Rivne, Ruslan Serpeninov, care a scris pe Facebook că ”rachetele au ajuns în Sarny”, adăugând că nu sunt informații că ar fi victime.

Însă serviciul de presă al Ministerului bielorus pentru Situații de Urgență a spus că ”încă nu suntem bombardați, liniștiți-vă”.

Nu este încă foarte clar ce s-a întâmplat, dar unele informații spun că ar fi vorba de exerciții de artilerie ale armatei lui Lukașenko.

22:48 - Familia regală din Belgia va oferi cazare pentru trei familii de refugiați.

22:34 - Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că nu a văzut niciodată atât de multe atacuri asupra spitalelor ca acum, în Ucraina.

”Sistemul de sănătate a devenit o ţintă (…). Devine parte din strategia şi tacticile războiului. Acest lucru este total inacceptabil, este împotriva dreptului internaţional umanitar. Suntem abia la început (…) şi nu am văzut niciodată atâtea atacuri asupra sistemului de sănătate nicăieri în lume”, a declarat directorul executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii al OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă.

22:27 - În Franţa a fost deschisă o anchetă cu privire la o posibilă crimă de război după uciderea, luni, în Ucraina, a jurnalistului franco-irlandez Pierre Zakrzewski, a declarat miercuri procuratura antiteroristă (Pnat), competentă în materie de crime împotriva umanităţii, la solicitarea AFP.

22:16 - Școlile din Kiev vor reveni la cururi online, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării.

22:10 - Slovacia anunță ca e de acord să trimită Ucrainei rachete S-300, dar doar dacă NATO va plăti pentru ele.

22:04 - Autoritățile spaniole au reținut miercuri un iaht uriaș, numit „Crescent", despre care se crede că îi aparține lui Igor Sechin, oligarh rus apropiat al lui Putin.

Iahtul de 135 de metri lungime, descris de publicațiile de specialitate ca fiind unul dintre cele mai mari din lume, a ajuns în Spania din Italia în noiembrie 2021, potrivit site-ului de monitorizare Marine Traffic, citat de Reuters.

22:00 - Biden l-a numit azi criminal de război pe Putin. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis o reacție oficială.

”Considerăm inacceptabilă și de neiertat o asemenea retorică a șefului de stat, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în lume”, a spus Peskov.

21:31 - Imaginile de dinainte de bombardament arată cât de mulți copii se aflau adăpostiți în teatrul de la Mariupol, bombardat de ruși. Încă nu e cunoscut numărul victimelor.

21:16 - Curtea Europeană a Drepturlor Omului (CEDO), braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE), din care Moscova tocmai a fost exclusă în mod oficial, anunţă miercuri că suspendă ”examinarea tuturor plângerilor” depuse împotriva Rusiei.

21:14 - După papa Francisc, Patriarhia de la Moscova anunță că Kiril a discutat miercuri și cu şeful Bisericii Angliei, arhiepiscopul Canterbury Justin Welby.

Kiril a ”expus în detaliu poziţia” Moscovei şi a evocat ”aspecte umanitare”, precizează biserica rusă.

21:12 - Agenţia de rating Fitch a scăzut ratingurile pe termen lung pentru 31 de bănci din Rusia, printre care Raiffeisenbank, Credit Bank of Moscow, Expobank JSC, Gazprombank, dar şi altele, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul agenţiei de rating.

21:02 - Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a condamnat vehement, miercuri după-amiază, atacurile "devastatoare" ale armatei ruse asupra zonelor civile din Ucraina şi a anunţat asistenţă suplimentară de 800 de milioane de dolari destinată poporului ucrainean.

21:00 - După imaginile înfiorătoare de la Mariupol, unde rușii au bombardat adăposturile unde se ascundeau femei și copii, Rusia a negat că ar fi responsabilă. În schimb, a acuzat armata ucraineană că a tras asupra unor civili care erau evacuați din Harkov către Rusia. Patru persoane ar fi fost ucise, susțin rușii.

Marea Britanie a început livrarea către Ucraina de sisteme portabile de apărare anti-aeriană Starstreak, care sunt eficiente în atacurile împotriva avioanelor și elicopterelor care zboară la joasă altitudine.

20:27 - Marina Ovsyannikova, jurnalista care a protestat în direct față de războiul din Ucraina, va demisiona de la televiziunea de stat rusă Channel One, a anunțat avocatul său, care a mai precizat că jurnalista se află la Moscova și nu intenționează să fugă din Rusia.

20:21 - O televiziune locală din Vladimir, Rusia, a transmis că în regiune au avut loc 3 înmormântări ale unor soldați ruși care au murit în ”operațiunea specială” din Ucraina.

20:18 - Vladimir Putin a lăudat acțiunile militarilor ceceni din Ucraina.

20:15 - Primarul din Melitopol, primul edil ucrainean răpit de ruși pentru că nu a vrut să colaboreze cu invadatorii, a fost eliberat. Forțele de ocupație au pus însă alt primar în locul său, pe Galina Danilchenko, care are orientări pro-ruse.

20:11 - ONU dă un nou bilanț provizoriu al victimelor din Ucraina: 726 de civili au fost uciși, inclusiv 52 de copii, și alți 1.174 au fost răniți, între care 63 de copii. Ca de fiecare dată, ONU precizează că sunt doar cazurile pe care le-a putut verifica, dar că bilanțul real e cu siguranță mult mai mare.

20:07 - La Cernobîl, cei 210 angajați care asigură siguranța centralei dezafectate sunt ținuți ostatci de 3 săptămâni.

20:04 - Rușii au bombardat și piscina publică Neptun din Mariupol, unde se adăposteau femei și copii.

20:02 - Rusia a bombardat teatrul din orașul ucrainean Mariupol, spune viceprimarul orașului, Serhiy Orlov. În clădirea folosită pe post de adăpost erau între 1.000 și 1.200 de oameni. Primarul spune că acesta era ultimul refugiu al civililor și că nu știe la acest moment despre câte victime este vorba.

Primarul spune că partea centrală a clădirii teatrului s-a prăbușit și intrarea în adăpost a fost blocată de dărâmături.

19:53 - La doar câteva ore de când Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, Partidul Liberal Democrat din Rusia a propus inițierea unui referendum referitor la reintroducerea pedepsei cu moartea.

PLD e condus de Vladimir Zhirinovski, unul dintre principalii susținători ai lui Putin.

În motivare, inițiatorii spun că pedepasa capitală e aplicată ”peste tot în afara Uniunii Europene: în SUA, China, India, Japonia, Egipt și alte 47 de state”.

”Aceasta este o chestiune sensibilă și Partidul Liberal Democratic poate iniția acest referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea pentru cele mai grave infracțiuni. De exemplu, corupție la scară mare, violarea copiilor, crime comise în moduri sofisticate, terorism etc. Cetățenii ruși sunt suficient de maturi să ia o decizie atât de importantă ca aceasta”, consideră inițiatorii.

19:26 - La Dulibi, întreg satul s-a adunat astăzi să-l conducă pe ultimul drum pe soldatul ucrainean Kirilo Vishivanîi, după ce, cu doar câteva zile în urmă, îl înmormântaseră pe fratele său.

19:07 - Informațiile publicate anterior de Financial Times potrivit cărora negocierile au avansat și s-a ajuns la un acord în 15 puncte nu sunt tocmai exacte.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a explicat pe scurt, într-un mesaj pe Twitter, că acordul în cauză reprezintă cererile Rusiei.

”Draftul publicat de FT reprezintă poziția Rusiei, nimic mai mult. Ucraina are propriile cereri. Singurul lucru pe care îl putem confirma acum este că cerem oprirea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate de la mai multe țări”, a scris reprezentantul Administrației Prezidențiale ucrainene.

18:02 - Olga Smirnova, una dintre balerinele vedetă ale Teatrului Bolşoi, a părăsit prestigioasa trupă pentru a se alătura Dutch National Ballet, la Amsterdam, devenind prima dansatoare rusă care face acest pas de la debutul invaziei Ucrainei, potrivit Le Figaro.

”Trebuie să fiu sinceră şi să spun că sunt împotriva războiului cu tot sufletul. (…) Nu am crezut niciodată că mi-ar putea fi ruşine de Rusia (…) dar astăzi simt că există un înainte şi un după”, scrisese prim-balerina în vârstă de 30 de ani pe Telegram la începutul lunii.

18:01 - Alianţa Nord-Atlantică nu se va implica militar nici la nivel aerian, nici terestru în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, a declarat miercuri după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării.

17:59 - Patriarhul Kirill al Rusiei și Papa Francisc au discutat, miercuri, despre conflictul din Ucraina. Detaliile au fost făcute publice la acest moment doar de Patriarhia Moscovei.

”Părțile au subliniat importanța excepțională a procesului de negociere în curs de desfășurare, exprimându-și speranța că se va ajunge cât mai curând posibil la o pace echitabilă. O atenție deosebită a fost acordată aspectelor umanitare ale crizei actuale și acțiunilor Bisericii Ortodoxe Ruse și ale Bisericii Romano-Catolice pentru a depăși consecințele acesteia”, arată Patriarhia rusă.

17:51 - Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis miercuri, într-o şedinţă extraordinară, excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, după 26 de ani de apartenenţă.

Marţi seară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei. Cu câteva ore înainte, Rusia informase că se retrage din Consiliul Europei şi că denunţă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Despre consecințele acestei decizii am relatat AICI - Rusia s-a retras din Consiliul Europei. Cea mai gravă consecință ar fi reintroducerea pedepsei cu moartea

17:43 - Tribunalul Internațional de la Haga a cerut oprirea imediată a invaziei Ucrainei. O încălcare a acestei hotărâri înseamnă pentru Rusia să încalce dreptul internațional, fapt ce ar duce la o izolare și mai mare a țării conduse de Vladimir Putin.

17:18 - Financial Times scrie că au fost făcute progrese semnificative în cadrul negocierilor de pace. Delegațiile din Rusia și Ucraina discută un acord în 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor ruse. Ucraina s-ar angaja, în schimb, să abandoneze orice plan de aderare la NATO și să nu permită Alianței să aibă soldați sau baze militare pe teritoriul său.

17:14 - Ediția în rusă a BBC a decis să emită în continuare în Rusia, în ciuda legilor care au întărit cenzura și i-au pus în pericol pe jurnaliști. Acum Roskomnadzor a decis să blocheze siteul BBC Rusia.

16:54 - Vladimir Putin continuă să afirme că Ucraina ar fi urmat să obțină arme de distrugere în masă, pe care le-ar fi folosit împotriva Rusiei. Asta le-a spus președintele rus cetățenilor, pentru a justifica invadarea țării vecine.

„În viitorul previzibil, era posibil ca regimul pro-nazist de la Kiev să fi pus mâna pe arme de distrugere în masă, iar ținta sa, desigur, ar fi fost Rusia”, a spus Putin, miercuri, în cadrul unui discurs televizat.

„În spatele discuțiilor ipocrite și acțiunilor de astăzi ale așa-zisului Occident unit se află obiective geopolitice ostile”, a adăugat el. „Ei nu vor o Rusie puternică și suverană”, a declarat Putin.

„Statutul de neutralitate al Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea ei sunt chestiuni de principiu pentru țara noastră și viitorul ei – eram pregătiți și suntem gata să discutăm în cadrul negocierilor”, a mai spus Vladimir Putin.

În cadrul discursului televizat adresat miniștrilor, Vladimir Putin a recunoscut că sancțiunile occidentale afectează puternic economia Rusiei, dar spune că țara va rezista loviturii.

16:23 - Procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga Karim Khan a sosit în Ucraina, pentru a începe în mod oficial ancheta privind crimele de război comise de armata rusă. Președintele Zelenski a vorbit a stat de vorbă cu el și i-a mulțumit.

15:50 - Ucraina s-a conectat la sistemul energetic al Uniunii Europene, anunță președintele Zelenski, la scurt timp după discursul său din Congresul SUA.

„Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice Europene. Unificarea sistemelor energetice al Ucrainei și UE a fost finalizată. Acum curentul electric ucrainean circulă în UE și invers. Mulțumesc membrilor UE, personal Ursulei von der Leyen (și lui) Kadri Simson (comisarul european pentru energie) și tuturor, datorită cărora acum avem un singur sistem energetic!”, a transmis Zelenski.

15:17 - Președintele Zelenski l-a parafrazat pe Martin Luther King, în Congresul SUA, adaptând celebra replică „I have a dream” la vremurile actuale: „I have a need”, o referire directă la nevoia urgentă de a primi ajutor militar din partea SUA și de a obține închiderea spațiului aerian al Ucrainei pentru aviația rusă.

„În acest moment se decide destinul țării noastre, destinul poporului nostru”, a declarat Volodimir Zelenski în Congresul SUA.

Președintele ucrainean spune că invadarea Ucrainei de către Rusia înseamnă mai mult decât atacarea unei țări, aici este vorba de atacarea democrației, a libertății și a liberului arbitru.

El le-a cerut americanilor să-l asculte și să-l ajute. „Avem nevoie de voi chiar acum”.

Președintele ucrainean a întrebat retoric dacă este „prea mult să le ceri” aliaților NATO, inclusiv SUA, să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Dacă este prea mult, atunci Ucraina are nevoie și de mult mai multe sisteme antiaeriene occidentale, pentru a se apăra.

Zelenski le-a mai spus americanilor să-și amintească atacul de la Pearl Harbor și atacurile din 11 septembrie 2001.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este ceva ce „nu a văzut Europa în 80 de ani”, a spus el.

Președintele Ucrainei a prezentant în Congresul SUA și niște imagini cu distrugerile provocate de ruși, pe care le puteți urmări în continuare. Atenție, imagini șocante!

15:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează Congresului SUA:

Zelenski Congres SUA

14:44 - Ucraina respinge ideea unui model al „neutralităţii suedeze sau austriece” propus de Moscova, și cere Rusiei „garanţii de securitate absolute”.

„Ucraina se află în prezent în stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât ucrainean”, transmite negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

14:30 - Prim-miniștrii Poloniei, Cehi și Sloveniei s-au întors din Ucraina, miercuri, după ce au călătorit marți la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Zelenski și poporul ucrainean.

A fost prima vizită la Kiev a unor lideri străini de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

13:59 - Primarul și viceprimarul din Skadovsk, un oraș-port din regiunea Herson, ar fi fost răpiți de armata rusă, a informat presa locală.

„Invadatorii ruși continuă să răpească lideri locali aleși democratic în Ucraina. Primarul orașului Skadovsk, Oleksandr Yakovlev, și adjunctul său, Yuri Palyukh, au fost răpiți astăzi. Statele și organizațiile internaționale trebuie să ceară Rusiei să elibereze imediat toți oficialii ucraineni răpiți!”, a reacționat ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.

13:57 - Imagini cu echipamente militare rusești ascunse pe străzi lăturalnice și prin curțile oamenilor, acum abandonate, într-un orășel de lângă Kiev:

13:36 - Trupele ruse au tras în civilii ucraineni care stăteau la coadă la pâine în Chernihiv, iar cel puțin 10 oameni au fost uciși, transmite presa locală.

13:23 - Un set de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, care ar oferi Ucrainei protecție în cazul unui atac viitor, se află „pe masa negocierilor” la discuțiile dintre Kiev și Moscova, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Ar fi vorba despre „un acord rigid cu un număr de state garant, care își asumă obligații legale clare, pentru a preveni în mod activ atacurile asupra Ucrainei”, a explicat Podoliak, care face parte din echipa de negocieri a Ucrainei în discuțiile cu Rusia.

13:00 - Utilizatorii Apple App Store din Rusia au pierdut accesul la circa 7.000 de aplicații mobile, de când a început războiul, iar aproape 6.000 de aplicații nu mai merg în Belarus.

12:56 - Compania rusească AvtoVAZ își trimite angajații în șomaj tehnic pentru 20 de zile, pe motiv că aceștia nu mai au de lucru din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare.

Constructorul auto rus AvtoVAZ, la care Renault deţine un pachet de 68% din acţiuni, este producătorul automobilelor marca Lada.

12:54 - Imagini cu o școală bombardată din orașul Mariupol:

12:50 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că se discută transformarea Ucrainei într-un stat neutru, cu un statut comparabil cu Austria și Suedia, ca variantă de compromis.

Negociatorul-șef al Rusiei în discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, spune că Ucraina își va putea păstra armata, dar nu va avea voie să găzduiască baze sau trupe străine.

12:45 - Aeroportul Internațional Șeremetievo din Moscova și-a închis cea de-a treia pistă lansată în 2019, a suspendat proiectele de investiții și a redus semnificativ toate cheltuielile. Și terminalele E și D ale aeroportului sunt închise temporar.

12:39 - Forțele armate ale Ucrainei desfășoară contraatacuri la scară mică pe mai multe fronturi, iar trupele ruse nu au reușit să câștige teren din cauza lipsei de resurse, a declarat miercuri consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici.

„Situația în principalele puncte fierbinți nu s-a schimbat și nu are nicio șansă să se schimbe, deoarece Rusia și-a epuizat resursele”, a spus el într-un briefing video.

Arestovici a mai spus că Rusia continuă să lanseze rachete asupra țintelor ucrainene, aproximativ două treimi din lovind clădiri și infrastructură civile.

12:20 - Fiul viceguvernatorului districtului autonom Neneț din Federația Rusă a fost ucis în Ucraina. El era comandantul adjunct al companiei de recunoaștere a regimentului 137 din Divizia 106 parașutiști Gărzile Tula, una dintre cele patru divizii ale trupelor aeropurtate ruse.

12:15 - Biserica Anglicană amenință gigantul energetic francez TotalEnergies cu retragerea participației sale în companie, în urma refuzului firmei de a încheia afacerile cu Rusia.

Fondul de pensii al bisericii e gata să-și retragă banii investiți în TotalEnergies, dacă nu întrerupe orice legătură cu regimul lui Putin, care a invadat Ucraina.

12:00 - Cel mai nou bilanț al pierderilor suferite de ruși în Ucraina, din 24 februarie până în 16 martie, contabilizate de autoritățile de la Kiev:

  • militari - peste 13.800
  • tancuri - 430
  • transportoare blindate - 1.375
  • sisteme de artilerie - 190
  • lansatoare de rachete - 70
  • sisteme antiaeriene - 43
  • avioane - 84
  • elicoptere - 108
  • vehicule - 819
  • nave - 3
  • cisterne de combustibil - 60
  • drone - 11

11:34 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că unele părți din acordul negociat cu Ucraina sunt pe punctul de a fi agreate, printre care se analizează „serios” neutralitatea Ucrainei, dar mai sunt probleme la alte capitole, cum ar fi utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat și el unele progrese privind negocierile de pace, după runda de discuții de marți. El spunea că „pozițiile din negocieri sună deja mai realiste”.

10:56 - Singurul reporter străin de război care merge cu trupele armatei ruse (embeded) și transmite din Ucraina este un chinez pe nume Lu Yuguang. Accesul său extraordinar a născut întrebări despre amploarea cooperării dintre Moscova și Beijing, scrie The Guardian.

Până acum nici măcar jurnaliști din Rusia nu au fost văzuți pe frontul din Ucraina, deoarece regimul de la Moscova încearcă să țină desfășurarea războiului departe de ochii populației și prezintă punctual doar materiale de propagandă.

10:49 - Germania aduce în estul Europei, în spațiul aerian al NATO, un avion de realimentare în zbor poziționat până acum deasupra Iordaniei, care le permitea avioanelor militare aliate din Orientul Mijlociu să fie reîncărcate cu combustibil fără să mai aterizeze.

Întărirea flancului estic al NATO: Retragem temporar (avionul cisternă) A400M pentru realimentarea deasupra Iordaniei și îl desfășurăm acolo unde este acum mai multă nevoie - în spațiul aerian NATO. În acest fel, întărim puterea de rezistență a aliaților noștri”, transmite Statului Major al Armatei Germaniei.

Avioanele de vânătoare, mai ales dacă sunt înarmate complet, au o autonomie relativ mică de zbor și au nevoie de realimentare la câteva ore.

10:33 - Forțele armate ale Ucrainei lansează contraofensive împotriva forțelor ruse „în mai multe zone operaționale”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

„Ce se întâmplă acum: 1. Contraofensiva armatei Ucrainei în mai multe zone operaționale. Acest lucru schimbă radical dispunerea forțelor. 2. Jurnaliştii ruşi încep să demisioneze de la canalele TV. 3. Liderii Federației Ruse încearcă să găsească aliați ai căror soldați vor fi gata să moară în câmpurile Ucrainei”, transmite Podoliak .

10:27 - Țările de Jos și alte țări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă aceste livrări ar putea deveni ținta atacurilor rusești, a declarat miercuri ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

10:00 - Postul german ZDF a difuzat imagini filmate în Ucraina cu drona, în care se vede cum armata rusă împușcă un civil, un șofer oprit în trafic, apropae de Kiev. Bărbatul ieșise din mașină și ridicase mâinile sus.

09:42 - Poliţia de Frontieră anunţă că 15.212 cetăţeni ucraineni au intrat în România marţi, în creştere cu 10,5 % faţă de ziua precedentă.

09:28 - Un bloc din Kiev a fost grav avariat în urma bombardamentelor de noaptea trecută. Două persoane au fost rănite și 35 au fost evacuate.

09:15 - Armata ucraineană a distrus un grup de elicoptere militare ruseşti pe Aeroportul Internaţional Herson, conform unor noi imagini din satelit de la Planet Labs. În imaginile din satelit se observă un mare nor de fum negru ridicându-se din perimetrul aeroportului, iar numeroase elicoptere sunt în flăcări.

09:04 - NATO urmează să le spună miercuri comandanţilor săi militari să elaboreze planuri pentru noi modalităţi de descurajare a Rusiei în urma invaziei Moscovei în Ucraina. Este vorba inclusiv despre mai multe trupe şi sisteme de apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali şi diplomaţi.

08:51 - Cum arată orașul Harkov după încă o noapte de bombardamente:

08:25 - O explozie a avut loc la gara din Zaporojie. Nu se știe dacă exist victime.

08:11 - Mai multe persoane au participat, în Venezuela, la o manifestaţie de susţinere a Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin în cazul invaziei din Ucraina. Potrivit Nexta, manifestanţii de la Caracas s-au aşezat în forma literei Z.

07:50 - Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a transmis condoleanțe familiilor jurnaliștilor uciși în Ucraina.

07:29 - Preşedintele Zelenski se va adresa online Congresului reunit al SUA, azi, la ora 13:00 GMT (15:00, ora României).

07:12 - Cu toate că forțele ruse au lansat luni și marți numeroase atacuri, nu au întreprins nicio acțiune mai amplă împotriva Kievului în ultimele 24 de ore, arată cea mai recentă analiză a Institutului de Studii a Războiului din SUA.

În Mariupol, rușii continuă să atace orașul dinspre est și vest.

06:58 - Guvernul SUA va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 186 de milioane de dolari pentru refugiaţii care au fugit de războiul din Ucraina.

06:43 - România susţine ferm aderarea Ucrainei la UE şi la NATO, atunci când vor fi îndeplinite toate condiţiile, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, într-un interviu la CNN.

06:26 - Rusia a lansat 950 de rachete de la începutul invaziei din Ucraina, anunţă Pentagonul, care a subliniat că trupele terestre ruseşti nu au înaintat în ultimele zile.

06:21 - Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa azi verdictul în procedura lansată de oficialii de la Kiev, care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să oprească imediat invazia Ucrainei.

06:05 - Zelenski a declarat într-o înregistrare video difuzată miercuri dimineaţa că poziţiile Ucrainei şi Rusiei la negocierile de pace sună mai realist, dar că este nevoie de mai mult timp.

"Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei", a afirmat preşedintele Zelenski.

Звернення Володимира Зеленського за підсумками 20 днів війни.

«Запрошую усіх друзів України відвідати Київ. Тут може бути небезпечно, бо наше небо ще не закрите від російських ракет і літаків. Рішення про посилення нашого арсеналу в повітрі ще не ухвалене. Ми не отримали літаків. Але погляди всіх людей світу зараз спрямовані саме на нашу столицю, на українців. Тож кожен, хто з нами, отримає вдячність. Не тільки нашу, а й інших народів». Звернення Володимира Зеленського за підсумками 20 днів війни.

Publicată de Офіс Президента України pe Marţi, 15 martie 2022

05:58 - Preţurile petrolului au înregistrat din nou pierderi puternice, coborând cu peste 6%.

05:44 - A patra rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia a fost dificilă, anunţă, marţi seară, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Acesta a transmis că ”există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis, iar discuţiile vor fi reluate miercuri.

05:32 - Sirenele antiaeriene răsună în mai multe oraşe ale Ucrainei, între care şi capitala Kiev, în a 21-a zi a invaziei ruse. Potrivit The Kyiv Independent, sirenele răsună la Kiev, Liov, Odesa, Ivano-Frankivsk sau Dnepr. Atunci când sună sirenele, locuitorii trebuie să-şi caute adăpost.

05:12 - Olena Zelenska, soţia preşedintelui Ucrainei, a declarat, pentru ABC News, că se teme pentru soţul ei, Volodimir Zelenski, dar a subliniat că ştie cât de puternic şi rezistent este acesta.

04:53 - Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că va exista o Ucraină independentă "mult mai mult decât va fi un Vladimir Putin". "Într-un fel sau altul, Ucraina va fi acolo şi la un moment dat Putin nu”, a spus Blinken.

04:40 - Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat.

04:15 - Cancelarul german Olaf Scholz a continuat să excludă o intervenţie militară a NATO în războiul din Ucraina.

"Sunt de acord cu preşedintele american Joe Biden, cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cu ceilalţi aliaţi că nu trebuie să existe un conflict armat între NATO şi Rusia. Nimeni nu îşi poate dori asta", a spus cancelarul Scholz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇