Tribunalul de la Haga ordonă Rusiei să oprească imediat invazia Ucrainei. Doar China a votat împotrivă, alături de Rusia UPDATE

Tribunalul de la Haga ordonă Rusiei să oprească imediat invazia Ucrainei. Doar China a votat împotrivă, alături de Rusia <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, cea mai înaltă instanţă ONU, a dat miercuri verdictul în procesul intentat Rusiei de Ucraina. Decizia este foarte clară: Rusia trebuie să oprească imediat operaţiunile militare în Ucraina.

”Federaţia rusă este necesar să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a anunţat preșdintele instanței de la Haga, judecătoarea Joan Donoghue.

Prin decizie, CIJ impune Rusiei și să garanteze că toate forţele ruse sau aliate încetează de îndată operaţiunea militară.

ADVERTISING

Verdictul a fost dat cu 13 voturi pentru și două împotrivă. Cele două voturi împotrivă au fost ale Rusiei și Chinei, potrivit Euronews.

Deciziile Tribunalului de la Haga sunt obligatorii pentru toate țările membre ONU. Nu există mecanisme de a obliga Rusia să pună în aplicare decizia, dar o încălcare a acestei hotărâri ar duce la o izolare și mai mare a țării conduse de Vladimir Putin.

Separat de această speță este în derulare o anchetă pentru crime de război comise de ruși în Ucraina.

Ucraina a depus o plângere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, acuzând Moscova de teroare și de faptul că adevăratele ținte ale soldaților ruși sunt civilii, inclusiv copiii.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 21 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Într-un mesaj pe Twitter Zelenski a salutat decizia Tribunalului de la Haga.

”Ucraina a obţinut victoria totală în cauza împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei. Ordinul e bazat pe legile dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Dacă ignoră ordinul va fi chiar și mai izolată”, a scris Zelenski.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇