Zelenski a ținut un discurs istoric în Congresul SUA și i-a cerut lui Biden ajutorul: A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii

Zelenski a ținut un discurs istoric în Congresul SUA și i-a cerut lui Biden ajutorul: A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat miercuri Congresului SUA, pentru a cere ajutorul americanilor.

Zelenski l-a parafrazat pe Martin Luther King, în Congresul SUA, adaptând celebra replică „I have a dream” la vremurile actuale: „I have a need”, o referire directă la nevoia urgentă de a primi ajutor militar din partea SUA și de a obține închiderea spațiului aerian al Ucrainei pentru aviația rusă.

„În acest moment, se decide destinul țării noastre, destinul poporului nostru”, a declarat Volodimir Zelenski, în Congresul SUA.

ADVERTISING

Președintele ucrainean spune că invadarea Ucrainei de către Rusia înseamnă mai mult decât atacarea unei țări, aici este vorba de atacarea democrației, a libertății și a liberului arbitru.

El le-a cerut americanilor să-l asculte și să-l ajute. „Avem nevoie de voi chiar acum”.

„Dacă nu este prea mult”, Zelenski a cerut din nou SUA și NATO să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pentru a opri bombardamentele ruse, care ucid civili în fiecare zi.

”Dacă este prea mult”, atunci Ucraina are nevoie și de mult mai multe sisteme antiaeriene occidentale, pentru a se apăra.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Președintele Ucrainei a declarat dramatic că, deși nu are nici 45 de ani, nu mai are rost să mai trăiască, „dacă nu putem opri moartea”.

Zelenski le-a mai spus americanilor să-și amintească atacul de la Pearl Harbor (al Japoniei, care a băgat SUA în Al Doilea Război Mondial) și atentatele din 11 septembrie 2001.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este ceva ce „nu a văzut Europa în 80 de ani”, a adăugat el.

Apoi, s-a adresat audienței în limba engleză: „În calitate de lider al națiunii, mă adresez președintelui Biden. Sunteți liderul națiunii. Vă doresc să fiți liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii. Mulțumesc", a încheiat Zelenski.

ADVERTISING

Apoi, în ucraineană, termină spunând „Glorie Ucrainei”, în aplauzele și ovațiile sutelor de parlamentari adunați în Capitoliul SUA.

Președintele Ucrainei a prezentat în Congresul SUA și niște imagini cu distrugerile provocate de ruși, la finalul discursului său.

Război în Ucraina, Ziua 21 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇