Negocierile de pace între Ucraina și Rusia: Ce știm de acordul în 15 puncte și cât de mari sunt progresele

Negocierile de pace între Ucraina și Rusia: Ce știm de acordul în 15 puncte și cât de mari sunt progresele

În negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina au fost făcute progrese considerabile și se discută pe un acord în 15 puncte.

Informaţia a fost publicată de Financial Times, citând cinci surse apropiate negocierilor.

Discuţiile pe acest acord au început de luni și el prevede ca Rusia să înceteze focul și să-și retragă trupele, dacă Ucraina renunță la ambițiile de aderare la NATO și se angajează că nu va găzdui pe teritoriul său nicio bază militară sau soldați ai Alianței. În schimb, ar solicita protecția unor aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia.

După apariția articolului, un consilier al preşedintelui Zelenski, Mihail Podolyak, a avut o reacție publică în care a vrut să clarifice că ce a publicat Financial Times este poziția rusă și că documentul este încă în lucru, nu s-a bătut palma pe nimic.

ADVERTISING

”Draftul publicat de FT reprezintă poziția Rusiei, nimic mai mult. Ucraina are propriile cereri. Singurul lucru pe care îl putem confirma acum este că cerem oprirea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate de la mai multe țări”, a scris reprezentantul Administrației Prezidențiale ucrainene pe Twitter.

Așadar, ce s-a întâmplat mai exact și unde suntem cu negocierile de pace? Ce este clar este că acordul în 15 puncte există. Au fost fixate cele 15 teme, printre care încetarea focului, retragerea trupelor, neutralitatea, securitatea, statutul regiunilor cucerite de ruși, minorități etc.

ADVERTISING

Cele două părți vin fiecare cu viziunea și pretențiile proprii în legătură cu aceste teme, negocierile fiind încă în curs.

De exemplu, deși Rusia cere Ucrainei să stea departe de NATO, e greu de crezut că va accepta garanțiile de securitate pe care Kievul le dorește de la aliați. Asta ar presupune semnarea de tratate de securitate cu state precum SUA, Marea Britanie sau Turcia, care oricum sunt membre NATO.

Război în Ucraina, Ziua 22 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Pe de altă parte, Rusia avea un tratat de securitate cu Ucraina din 1994 și nu a împiedicat-o nici să anexeze Crimeea, nici să o invadeze acum.

ADVERTISING

Și Financial Times precizează că ucrainenii sunt sceptici că Putin își dorește cu adevărat succesul negocierilor. În plus, consideră că rezistența dovedită în cele trei săptămâni de război îi îndreptățește la condiții mult mai bune decât ce oferă acum rușii.

”Există posibilitatea ca acest acord să fie o păcăleală, o iluzie. Mint despre orice - Crimeea, masarea de trupe la graniță, isteria cauzată de invazie. Trebuie să punem presiune pe ei până când nu vor mai avea de ales”, a spus una dintre sursele ucrainene citate de FT.

De la Kremlin, Putin a declarat, miercuri, că va merge până la capăt în Ucraina. Însă o sursă rusă apropiată negocierilor le-a spus jurnaliștilor FT că acesta este un acord care le-ar permite atât ucraienilor, cât și rușilor să declare victoria.

”Fiecare tabără are nevoie de victorie ca să le-o vândă cetățenilor. Putin poate să spună că a vrut să oprească Ucraina să intre în NATO și să primească baze militare străine și rachete pe teritoriul său. Dacă obținem asta, poate să spună că a reușit”, a declarat sursa rusă.

Potrivit surselor, o mare problemă în discuții rămâne și aceea că Rusia cere ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeii și independența Donbas.

Podolyak a vorbit, de asemenea, cu FT și a spus răspicat că orice acord va trebui să pornească de la retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, inclusiv cel cucerit de la începutul invaziei.

El a mai spus că Ucraina propune Europei propriul model de securitate, pentru că cel al NATO s-a dovedit ineficient și ”Alianța s-a dat rapid deoparte de îndată ce a început un război serios în Europa”.

”Propunem un model ucrainan de garanții de securitate, care va presupune participarea imediată a unui număr de țări alături de Ucraina, în cazul în care cineva mai atentează vreodată la teritoriile sale”, a explicat consilierul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇