Și negocierile din Turcia au eșuat: Kuleba acuză că Rusia vrea capitulare, nu armistițiu, Lavrov susține că țara sa nu a atacat Ucraina

Și negocierile din Turcia au eșuat: Kuleba acuză că Rusia vrea capitulare, nu armistițiu, Lavrov susține că țara sa nu a atacat Ucraina

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, s-au întâlnit azi în Turcia pentru noi discuții, în încercarea de a pune capăt războiului.

Însă și negocierile de azi, la fel ca și cele de până acum din Belarus, s-au încheiat fără niciun rezultat. În conferințele de presă susținute de cei doi miniștrii după întâlnire, au transmis mesaje diametral opuse.

Kuleba a declarat că nu s-au înregistrat progrese pentru încetarea confruntărilor militare în Ucraina, scrie The Guardian.

ADVERTISING

"Am evocat problema unui acord de încetare a focului, dar nu am înregistrat deloc progrese în acest sens”, a spus ministrul ucrainean de Externe.

El a precizat că cea mai gravă situație este la Mariupol, dar Lavrov nu s-a angajat în privinţa deschiderii unui coridor umanitar acolo.

Război în Ucraina. Ziua 15 - vezi desfășurarea evenimentelor

Mai mult, Dmitro Kuleba spune că Rusia își va continua ofensiva până când Kievul se va preda, ceea ce nu se va întâmpla.

”Am venit aici în primul rând din raţiuni umanitare, pentru evacuarea civililor. Lavrov nu a vrut să promită nimic în acest sens.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore. Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul”, a mai afirmat Kuleba.

El a adăugat că a decis împreună cu Serghei Lavrov să continue discuţiile în acest format.

Lavrov spune că Rusia nu a atacat Ucraina

La rândul său, Lavrov a declarat că Rusia nu plănuieşte să atace alte ţări și, mai mult, nu a atacat nici Ucraina.

"Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina", a declarat Lavrov răspunzând unei întrebări.

ADVERTISING

El a precizat că Rusia a intervenit militar în Ucraina pentru că nu au existat variante alternative și consideră că cei care furnizează arme ucrainenilor sunt responsabili de propriile acțiuni.

"Cei care furnizează armament Ucrainei sunt responsabili de propriile acţiuni. Noi nu am atacat Ucraina. A fost creată o situaţie care a generat o ameninţare la adresa Moscovei, noi am lansat apeluri, dar nu ne-a ascultat nimeni”, a spus Lavrov.

Acesta a mai declarat că Rusia va încerca să nu mai fie niciodată dependentă de Occident.

Mai exact, spune Lavrov, ”Rusia va ieși din criză cu o viziune reîmprospătată asupra lumii și fără iluzii despre Occident”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇