Maskirovka lui Putin și armele chimice, amenințarea sinistră din a 15-a zi de război în Ucraina

Maskirovka lui Putin și armele chimice, amenințarea sinistră din a 15-a zi de război în Ucraina

Rușii au continuat să bombardeze inclusiv blocuri și spitale din Ucraina, în cea de-a cincisprezecea zi a invaziei. Numărul morților este în creștere, printre ei fiind și mulți copii. Numai în Mariupol, după nouă zile de asediu, rușii au lăsat în urmă peste 1.200 de civili morți.

Preşedintele Zelenski spune că acţiunile ruşilor în Ucraina reprezintă un genocid şi trebuie să se pună presiune suplimentară asupra Rusiei, pentru încetarea focului și încheierea războiului.

Miniștrii de Externe ai celor două țări, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, s-au întâlnit joi în Turcia pentru discuții, dar nu s-a ajuns nici de această dată la un consens.

Ministrul Apărării din Ucraina pare optimist și le transmite rușilor că e gata să le accepte capitularea, iar soldaților trimiși de Putin la război le spune să plece cât mai au timp.

Pe tot parcursul zilei s-a vorbit despre arme chimice. Rușii spun că le are și le va folosi Ucraina, în vreme ce SUA, Marea Britanie și Guvernul de la Kiev se tem că va fi exact invers.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a 15-a zi de război din Ucraina:

23:54 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a descris invazia Rusiei drept un „război terorist.” Potrivit lui Reznikov, trupele ruse au ucis mai mulți civili ucraineni decât soldați.

23:45 - Auzim tot mai des despre Ucraina și arme chimice sau biologice, iar autoritățile de la Kiev încep să se îngrijoreze.

„Obsesia maniacală cu care diverși oficiali ruși își exprimă fanteziile privind arme sau pericole biologice sau chimice inexistente în Ucraina este profund îngrijorătoare și poate indica, de fapt, că Rusia pregătește o altă operațiune oribilă cu steag fals. Acest mesaj este pentru consemnare”, transmite ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

23:21 - „Se comit crime împotriva populaţiei civile. Bărbaţii au fost ucişi, femeile au fost violate şi mai mult de 50 de copii din aceste zone au murit pur şi simplu”, spune vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina, într-un interviu acordat postului Digi24.

ADVERTISING

Putin ar trebui oprit la fel ca Hitler. Crimele de război din Ucraina sunt pur şi simplu copiate după ceea ce s-a întâmplat şi a fost făcut în Germania nazistă”, a mai spus ea.

23:00 - Americanii nu vor trimite rachete Patriot în Ucraina, pentru că atunci ar fi nevoiți să trimită și trupe care să le păzească și eventual să intre în luptă cu rușii pentru a le apăra, ceea ce președintele Biden a spus deja că este exclus să se întâmple. Dar au trimis baterii Patriot în Polonia, țară membră NATO, unde se află cel puțin 10.000 de militari americani.

22:30 - Interpol transmite că verifică modul în care Rusia utilizează sistemele organizației, dar nu-i taie accesul.

22:00 - Rusia își folosește mai multe forțe pentru a încercui orașe-cheie din Ucraina, încetinind avansul în toată țara, relatează Reuters, citând serviciile de informații din Marea Britanie.

Comentând starea invaziei Rusiei, Ministerul Apărării al Regatului Unit a postat pe Twitter:

„Datorită rezistenței ucrainene puternice, forțele ruse angajează un număr crescut de forțe desfășurate pentru a încercui orașe-cheie. Acest lucru va reduce numărul de forțe disponibile pentru a-și continua avansul și va încetini și mai mult progresul Rusiei.”

21:24 - Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că va deschide coridoare umanitare pentru ca civilii să fie evacuați din Ucraina în Rusia în fiecare zi, la ora 10 dimineața, ora Moscovei.

21:12 - Peste 400.000 de civili au fost evacuați din Ucraina în ultimele zile, majoritatea din zonele de luptă active, a declarat joi ministrul de interne, Denys Monastyrsky, la televiziunea națională. „Au fost evacuați în primul rând din zonele în care se desfășoară lupte”, a spus el.

ADVERTISING

21:00 - Maternitatea bombardată miercuri de ruși este cea de a treia distrusă în timpul invaziei în Ucraina, a declarat un oficial ONU. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul aerian, susține președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

20:35 - Rusia a interzis până la 31 august exporturile de cereale către Uniunea Economică Eurasiatică (EEU), a anunțat Ministerul rus al Economiei. Și exporturile de zahăr către țări terțe vor fi blocate, dar e posibil să existe excepții pentru unele țări.

20:22 - Directorul CIA, William Burns, a fost întrebat de comisia de informații a Senatului SUA despre posibilitatea utilizării de către Rusia a armelor chimice, posibil într-un atac sub steag fals.

„Acesta este ceva, după cum toți știți foarte bine, care face parte din inventarul Rusiei. Au folosit acele arme împotriva propriilor cetățeni. Au încurajat cel puțin utilizarea în Siria și în alte părți. Deci este ceva ce luăm foarte în serios”, a transmis șeful CIA.

20:00 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, se teme că rușii vor folosi arme chimice în Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în Siria.

„Lucrurile pe care le auziți despre armele chimice sunt scoase direct din manualul lor. Încep să spună că există arme chimice care au fost depozitate de adversarii lor sau de americani. Și așa că atunci când ei înșiși desfășoară arme chimice, după cum mă tem că ar putea, au un fel de maskirovka, o poveste falsă, gata pregătită. Și ați văzut în Siria. Ați văzut chiar și în Marea Britanie (cazul Skripal - n.red.).”, spune Boris Johnson.

Întrebat dacă Rusia va folosi arme chimice în Ucraina, el a răspuns: „Remarc doar că asta fac deja. Mi-e teamă că este un guvern cinic, barbar”, a spus premierul britanic, citat de The Guardian.

ADVERTISING

19:36 - Unul dintre apărătorii Harkovului, din prima linie, a făcut declarații pentru un reporter BBC aflat pe teren, care l-a întrebat cum luptă armata rusă: „Luptă ca niște animale proaste. Se luptă ca în 1941 – nu au manevrabilitate, doar vin în față și atât. Au mulți oameni, multe tancuri, foarte multe vehicule, dar ne luptăm pentru pământul nostru și ne apărăm familiile. Nu contează cum luptă ei, pentru că noi luptăm ca leii și ei nu vor câștiga”.

19:28 - Niciun civil nu a reușit să plece azi din orașul ucrainean asediat Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk.

În regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, peste 12.000 de civili au fost evacuați cu mașina sau autobuzul, a anunțat serviciul de stat pentru urgențe într-un comunicat.

19:00 - „Bună seara, din Ucraina. Președintele, conducerea țării, membrii guvernului, toți lucrează la locul lor. Știm cât de trist este pentru Rusia. Recomand fiecărui soldat rus să urmărească o navă rusă până nu este prea târziu. Apropo, Ucraina va accepta capitularea Rusiei cu înțelegere”, transmite Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina.

18:30 - Peste 60 de spitale din Ucraina au fost avariate de forțele ruse și cinci lucrători medicali au fost uciși de când Rusia și-a lansat invazia, a declarat ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko.

18:00 - Fostul cancelar german Gerhard Schroeder se întâlnește astăzi la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru discuții privind încheierea războiului din Ucraina, relatează Politico, citând surse familiare cu chestiunea.

”Ucraina a vrut să vadă dacă Schroeder ar putea construi o punte de dialog cu Putin”, a declarat sursa citată.

Schroeder, care a ocupat funcția de cancelar german din 1998 până în 2005, a fost ținta unor critici acerbe în țară și în străinătate, pentru refuzul de a rupe legăturile cu companiile rusești în care este implicat, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

El face parte din consiliul de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft și este președintele comitetului de acționari al companiei care se ocupă de construirea conductei Nord Stream 2.

17:30 - Situația este disperată în Mariupol, oraș asediat și bombardat de armata rusă, unde oamenii nu mai au de mâncare, nu au acces la utilități și la medicamente. Autoritățile locale spun că locuitorii au început să se atace unii pe alții pentru hrană și combustibil. Toate magazinele și farmaciile din oraș au fost deja devastate și jefuite, în cele 9 zile de asediu.

17:15 - Viceprimarul orașului Mariupol spune că nu știe exact câți oameni au fost uciși în total în oraș, dar cea mai recent bilanț arată că ar fi vorba desăre 1.207 victime.

Acestea sunt „doar cadavrele pe care le-am adunat de pe străzi”, a spus Serghei Orlov pentru BBC.

17:02 - Ministerul rus al Energiei a declarat joi că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, anunță Sky News.

Ukrenergo, operatorul ucrainean al centralei, anunțase anterior spune că nu are nevoie de Belarus pentru a repara linia electrică, ci doar să îi fie permis accesul de către ruși.

”Rușii trebuie să oprească focul și să permită echipelor noastre să intervină. Avem totul pregătit pentru a repara imediat liniile electrice. Trebuie doar să opriți focul și să permiteți echipajelor noastre să repare”, declara un reprezentant al companiei.

17:00 - Banca pentru Reglementări Internaționale - care servește efectiv drept banca centrală a băncilor centrale - a suspendat banca centrală a Rusiei ca urmare a invaziei din Ucraina.

"Banca pentru Reglementări Internaționale urmează sancțiunile internaționale împotriva Băncii Centrale a Rusiei, după caz, și nu va fi o cale de eludare a sancțiunilor", a declarat joi un purtător de cuvânt al BRI pentru CNN, într-o declarație. "Accesul Băncii Centrale a Rusiei la toate serviciile BRI, la întâlniri și la alte activități ale BRI, a fost suspendat".

Înființată în 1930, BRI este deținută de 63 de bănci centrale, printre care Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană. BRI precizează pe site-ul său că misiunea sa este de a sprijini politica monetară a băncilor centrale și stabilitatea financiară prin cooperare internațională și de a "acționa ca o bancă pentru băncile centrale".

16:44 - Comisia Europeană a recomandat Consiliului să deschidă negocieri pentru un acord privind statutul dintre Frontex și Republica Moldova, ce ar urma să permită agenției Frontex să sprijine polițiștii de frontieră moldoveni în gestionarea eficace a situației actuale de la frontiera cu Ucraina.

Peste 250.000 de persoane au fugit din calea războiului din Ucraina, căutând siguranță în Moldova.

16:35 - Surse citate de Politico susțin că fostul cancelar german Gerhard Schröder s-ar afla azi la Moscova, urmând să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin, parte a eforturilor europene de mediere a păcii.

16:27 - Secretarul de stat al Vaticanului Pietro Parolin și-a exprimat consternarea față de bombardarea de către Rusia a unei maternități din Mariupol, considerându-le inacceptabile, a relatat joi Vatican News.

16:23 - Moldova trebuie să se pregătească pentru întregul spectru de amenințări din partea Rusiei, a spus vicepremierul Nicu Popescu într-un interviu pentru Sky News.

16:00 - În noua sa adresă, Zelenski a avut și un mesaj pentru Putin: ”Cetăţenii ruşi te vor urî pentru că i-ai minţit în mod constant timp de mulţi ani. Când vor simţi consecinţele minciunilor tale, le vor simţi în portofelele lor, în oportunităţile lor în scădere, în viitorul furat al copiilor ruşi. Războiul nu este niciodată izolat. Întotdeauna dăunează victimei, dar şi agresorului. Doar agresorul înţelege asta mai târziu, dar întotdeauna înţelege şi suferă”.

15:44 - China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane, a declarat, joi, un oficial al autorităţii aviatice ruse, citat de agenţiile de presă ruse, după ce Boeing şi Airbus au oprit furnizarea de componente, conform Reuters.

15:09 - ”După război, vom reconstrui totul foarte repede și foarte bine. Fiecare oraș care a fost afectat va beneficia de un program special de dezvoltare. Vom avea cei mai buni arhitecți, cele mai bune companii, cele mai bune proiecte pentru fiecare oraș”, promite Zelenski.

15:00 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că jumătate din populația totală a capitalei a părăsit orașul în timp ce forțele ruse avansează.

14:54 - Ucrainenii sunt decişi să lupte pentru a-şi apăra ţara care a devenit ţinta războiului lui Putin, dar este nevoie ca europenii să acţioneze cât timp nu este prea târziu. Acesta este principalul mesaj transmis de o delegaţie a Parlamentului ucrainean, care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mai multor grupuri politice din Parlamentul European.

14:42 - Premierul spaniol Pedro Sanchez a calificat joi drept "crime de război" bombardarea de spitale de către forţele ruse în Ucraina.

14:31 - Oamenii care au persoane dragi în Mariupol încearcă cu disperare să le contacteze. Dmitro Gurin, un deputat ucrainean care a crescut la Mariupol și ai cărui părinți sunt acolo, spune că a reușit ultima oară să vorbească cu vecinii lor în urmă cu patru zile.

„Am vorbit timp de 30 de secunde. Au spus că părinții mei trăiesc, locuiesc la subsolul blocului lor. Nu au lumină, apă și toaletă”, a spus el.

14:19 - Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, un armistiţiu ”imediat” în Ucraina.

14:12 - Orașul Mariupol este în continuare bombardat. Un consilier prezidențial a declarat că Rusia blochează în mod deliberat evacuarea civililor deoarece nu a reușit să pună mâna pe oraș.

13:47 - Ucraina investighează 38 de cazuri de presupusă trădare împotriva unor oficiali locali și a unor polițiști, acuzați că au ajutat Rusia, a anunțat Biroul de Investigații al Ucrainei.

În orașele Mariupol și Herson au fost deschise proceduri penale împotriva mai multor polițiști. Aceștia ar fi încălcat legea marțială și au trecut de partea rușilor.

13:39 - Primarul orașului Jîtomîr a declarat că un bloc, o centrală electrică și două spitale au fost bombardate. Nu se știe dacă sunt victime.

13:26 - Colonelul rus Andrei Zakharov, comandantul unui regiment de tancuri, a fost ucis în districtul Brovarî din regiunea Kiev, anunță Ucraina. Zakharov a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Curajului în 2016.

13:17 - Kremlinul a transmis că va cere informaţii armatei sale după ce Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat o maternitate în oraşul ucrainean asediat Mariupol.

13:03 - Un convoi cu ajutoare care încerca să ajungă la Mariupol a fost nevoit să se întoarcă din cauza bombardamentelor.

12:47 - Londra avertizează militari britanici plecaţi să lupte în Ucraina că se expun unor ”probleme uriaşe”.

12:29 - Civilii din Ucraina pot să deschidă focul asupra soldaţilor identificabili ca forţe ostile, conform unei noi legi care a intrat în vigoare în această săptămână, relatează media ucrainene.

12:14 - Întâlnirea dintre miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei s-au încheiat fără progrese. Într-o conferință de presă ulterioară, Dmytro Kuleba a spus că Serghei Lavrov nu s-a angajat să facă un coridor umanitar în Mariupol, unde situația este cea mai dificilă.

La rândul său, Lavrov a declarat că Rusia nu plănuieşte să atace alte ţări. "Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina", a declarat Lavrov răspunzând unei întrebări.

Mai multe detalii AICI

11:55 - Președintele Alexander Lukașenko a cerur specialiștilor din Belarus să asigure alimentarea cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl.

11:47 - Peste 2,3 milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina, spune ONU.

11:29 - Marea Britanie a înghețat activele a șapte oameni de afaceri ruși, inclusiv Roman Abramovici, Igor Sechin, Oleg Deripaska și Dmitri Lebedev.

Abramovici este proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Deripaska are pachete de acțiuni la En+ Group, Sechin este directorul executiv al Rosneft, iar Lebedev este președintele consiliului de administrație al Bank Rossiya.

11:23 - Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a plecat spre Turcia pentru a discuta situația de la centrala nucleară de la Cernobîl cu miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei.

11:17 - Rusia nu va mai participa la activităţile Consiliului Europei, care sunt subminate de statele occidentale, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Moscova.

11:11 - Producătorul american de încălțăminte Crocs suspendă vânzările în Rusia.

10:59 - Guvernul ucrainean va crea rezerve de alimente suficient de mari pentru a hrăni populaţia şi forţele armate în timpul invaziei ruse, a declarat premierul Denis Şmigal.

10:52 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, spune că atacul asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol este „inuman” și „nejustificat”.

10:43 - Întâlnirea dintre miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov, şi Dmytro Kuleba, a început. Este prima întâlnire dintre cei doi, după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

10:35 - Google restricționează magazinul de aplicații Google Play în Rusia. Doar aplicațiile gratuite vor fi disponibile pentru descărcare.

10:24 - Trei persoane, inclusiv un copil, au fost au murit în umra bombardamentului asupra maternității din Mariupol, a declarat viceprimarul orașului, Serghei Orlov.

Se pare că cel puțin alte 17 persoane au fost rănite, inclusiv femei însărcinate. Este al treilea spital distrus de ruși în Mariupol, spune Orlov.

10:15 - Avioanele ruseşti au bombardat noaptea trecută mai multe cartiere rezidenţiale din suburbiile oraşului Sumî, în nord-estul Ucrainei, a spus responsabilul administraţiei militare municipale Dimitro Jiviţki.

09:58 - Ucraina a deschis azi dimineață șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Aitoritățile spun că există informații potrivit cărora rușii au ocupat anumite părți ale orașului Mariupol.

09:50 - Patru persoane au fost ucise - dintre care doi copii - după ce o clădire rezidențială din apropierea orașului Harkov a fost bombardată în timpul de forțele ruse, potrivit BBC.

09:37 - Președintele Lituaniei spune că nu înțelege pentru ce luptă militarii rusi. „Mă uit la acești militari și nu văd motivația. Pentru ce luptă? Pentru Putin? Cine este Putin pentru ei?"

09:20 - Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a avertizat că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina.

09:09 - Rusia a transmis joi că acuzaţia Ucrainei că a bombardat un spital de copii din oraşul Mariupol este ştire falsă, deoarece clădirea este o fostă maternitate care fusese preluată de mult timp de trupe.

08:48 - În Brovarsky, forțele armate ale Ucrainei au respins un atac al rușilor.

08:30 - Nestle, Philip Morris şi Imperial Brands s-au alăturat unei liste de companii multinaţionale care se retrag din Rusia.

08:17 - Într-o piaţă din Kiev, o orchestră a cântat imnul naţional în timp ce forţele armate ruse înaintează către oraş. Orchestra Simfonică Clasică din Kiev a cântat şi „Oda Bucuriei” de Beethoven, imnul Uniunii Europene.

Zeci de persoane s-au adunat pentru a vedea orchestra în celebra Piaţă Maidan, unii fluturând steaguri ucrainene. Ei au aplaudat când imnul naţional s-a încheiat iar o femeie a strigat: „Pentru Ucraina!”.

An hour ago in Kiev at Maidan in a middle of raging war - Anthem of Europe by Ukraine Symphony Orchestra - Well Done Maestro Herman Makarenko ????????????????????????????????????#StandWithUkrain #NOflyZoneUA

Publicată de Zviad Skhvitaridze pe Miercuri, 9 martie 2022

08:05 - Armata ucraineană a declarat joi dimineaţa că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict. Statul major ucrainean a anunţat că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve.

07:46 - Gigantul american Amazon spune că a luat o serie de măsuri împotriva Rusiei şi Belarusului, printre care încetarea livrărilor de produse şi a difuzării serviciului Prime Video.

07:33 - Estimarea SUA pentru numărul de soldaţi ruşi ucişi în primele două săptămâni de război este de aproximativ 5.000 până la 6.000.

07:19 - Ministerul român al Apărării neagă afirmațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene.

”Afirmația este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, spune ministerul.

Cu privire la afirmațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Miercuri, 9 martie 2022

07:08 - De la începutul războiului, Rusia a tras 710 de rachete în Ucraina, spune o sursă a Departamentului de Apărare al SUA.

06:55 - Și Carlsberg, al treilea producător de bere din lume, a declarat că va înceta să mai vândă marca sa emblematică de bere, va suspenda orice publicitate în Rusia şi va dona profituri din afacerea sa de pe teritoriul rusesc, unde compania a oprit deja investiţiile.

06:39 - Compania japoneză Nintendo suspendă livrările produselor sale către Rusia.

06:32 - Milioane de oameni în vârstă şi persoane cu handicap, care nu pot părăsi Ucraina, sunt în mare pericol şi au nevoie de protecţie, avertizează Disasters Emergency Committee (DEC), o coaliţie de asociaţii umanitare britanice.

06:18 - "Wali", un informatician franco-canadian, considerat cel mai bun lunetist din lume, a sosit în Ucraina, pentru a lupta contra forţelor ruse. Între 2009 şi 2011, şi-a câştigat porecla "Wali" în timpul petrecut în Afganistan ca parte a unităţii de elită JTF-2. El a reuşit un record de ucidere de la distanţă, de la aproape 3.5 km.

06:11 - Miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov, şi Dmytro Kuleba, au ajuns în Turcia, unde azi vor avea o întâlnire organizată de Administraţia de la Ankara în efortul de oprire a confruntărilor militare ruso-ucrainene.

06:03 - Din cauza sancțiunilor occidentale, „mândria industriei auto ruse”, Lada, este nevoită să-și oprească producția. Compania este dependentă de piese și componente din țările occidentale.

05:56 - Ben Grant, în vârstă de 30 de ani, fiul deputatei britanice Helen Grant, a plecat în Ucraina pentru a lupta împotriva ruşilor. Alături de el au plecat în Ucraina încă şase foşti soldaţi din armata britanică.

05:43 - Un bloc a luat foc în Rohan, regiunea Harkov, în urma bombardamentelor.

05:35 - Atacurile ruse din cursul nopţii din oraşul Ohtîrka, din nord-estul regiunii Sumî, s-au soldat cu moartea unui băiat de 13 ani şi a două femei, potrivit oficialilor regionali ucraineni.

05:26 - ONU este șocată de atacul Rusiei asupra unui spital de copii din Mariupol. Secretarul general al ONU a declarat că atacul este îngrozitor și că civilii plătesc cel mai mare preț pentru un război care nu are nimic de-a face cu ei.

05:08 - Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, care se confruntă cu "o criză umanitară şi economică foarte gravă".

04:47 - Compania japoneză de electronice Sony a anunţat că a suspendat toate livrările de console PlayStation şi jocuri video către Rusia. Sony a reamintit, de asemenea, că va face o donaţie de 2 milioane de dolari către Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi organizaţiei Salvaţi Copiii pentru a sprijini victimele acestui război.

04:30 - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că acţiunile ruşilor în Ucraina reprezintă genocid şi a menţionat că trebuie să se pună presiune asupra Rusiei ca să negocieze pentru terminarea războiului.

“Oraşe distruse. Ce au făcut la Volnovaha, Harkiv, Izium, Ohtîrka, Cernihiv, Borodianka, Hostomel, Jitomir şi alte oraşe ucrainene, care nu au reprezentat niciodată o ameninţare pentru Federaţia Rusă.

Spitale distruse. Şcoli, biserici, case distruse. Şi toţi oamenii ucişi. Toţi copiii ucişi. Bomba de la maternitate este dovada finală. Dovada că are loc un genocid”, a declarat Zelenski.

04:21 - Atacurile ruşilor s-au soldat cu 1.207 de civili morţi la Mariupol în nouă zile, a anunţat primăria oraşului ucrainean.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇