Centrala nucleară avariată de la Cernobîl este în continuare fără electricitate, după ce forțele ruse au preluat controlul asupra ei.
Președintele Alexandr Lukașenko a cerut specialiștilor din Belarus să asigure alimentarea cu energie a centralei, scrie Reuters, preluat de BBC.
Cernobîl este situat în apropierea graniței cu Belarus.
Ucraina a avertizat ieri că există pericolul ca radiațiile din centrală să se scurgă din cauza întreruperii de curent.
În replică, Ukrenergo, operatorul ucrainean al centralei, spune că nu are nevoie de Belarus pentru a repara linia electrică.
Război în Ucraina. Ziua 15 - vezi cele mai importante evenimente
”Ukrenergo nu are nevoie de ajutorul părții belaruse pentru a repara linia electrică avariată de la centrala nucleară de la Cernobîl. Rușii trebuie să oprească focul și să permită echipelor noastre să intervină.
Avem totul pregătit pentru a repara imediat liniile electrice. Trebuie doar să opriți focul și să permiteți echipajelor noastre să repare.
Toate mesajele din mass-media rusă și belarusă reprezintă o provocare care vizează agravarea situației”, a scris operatorul ucrainean pe Facebook.
Totodată, șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a plecat azi spre Turcia pentru a discuta situația de la centrala nucleară de la Cernobîl cu miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei.
Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a anunțat miercuri operatorul într-o postare pe Facebook.
”Instalaţia nu este alimentată electric. Generatoarele au fost pornite, iar alimentarea de la ele va fi suficientă pentru 48 de ore”, precizează Ukrenergo.