Ziua 22. Rușii se regrupează și pregătesc faza a doua a invaziei. Zelenski promite să reconstruiască țara și a primit un ajutor nesperat

Ziua 22. Rușii se regrupează și pregătesc faza a doua a invaziei. Zelenski promite să reconstruiască țara și a primit un ajutor nesperat

Ucraina a rezistat și în cea de-a 22-a zi de război, deși orașele bombardate permanent de ruși de trei săptămâni au devenit niște ruine în flăcări.

Președintele Zelenski a promis fiecărui ucrainean care şi-a pierdut casa că statul va reface totul. „Va fi o reconstrucţie istorică”, spune el, cerând ca lumea să recunoască în mod oficial că „Rusia a devenit un stat terorist”.

În acest tablou al distrugerii au loc și miracole. La Mariupol, de sub dărâmăturile teatrului unde se adăposteau sute de femei și copii au ieșit joi dimineață supraviețuitori.

Situația este însă critică și Zelenski continuă să ceară închiderea cerului Ucrainei. A făcut-o și joi, când s-a adresat Bundestagului, amintindu-le nemților de Holocaust.

SpotMedia.ro vă prezintă, în format LIVE TEXT, evenimentele din cea de-a 22-a zi de război din Ucraina:

23:05 - Cel mai nou bilanț oficial al ONU privind Ucraina înregistrează 1.900 de victime civile de la începutul războiului, în perioada 24 februarie - 15 martie, cuprinzând 726 de persoane ucise, inclusiv 52 de copii, și 1.174 de răniți, numărul real fiind probabil mult mai mare.

„Cele mai multe dintre aceste victime au fost cauzate de utilizarea în zonele populate a armelor explozive cu o zonă largă de impact”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Rosemary DiCarlo

Dacă războiul continuă, 90% din populația Ucrainei s-ar putea confrunta cu sărăcia și vulnerabilitatea economică extremă, „readucând țara și regiunea în urmă cu zeci de ani și lăsând urme sociale și economice profunde”, a mai spus ea.

Între timp, peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina în urma invaziei Rusiei.

ADVERTISING

23:00 - Ministrul de Externe al Ucrainei a criticat compania Nestle, pentru că nu se retrage din Rusia, iar astfel ar susține efortul de război al rușilor.

„Prin refuzul de a opri activitățile de afaceri în Rusia, Nestle permite continuarea războiului de agresiune al Rusiei în Europa. Daunele pe termen lung aduse reputației companiei sunt proporționale cu amploarea crimelor de război rusești din Ucraina (enorme). Nu e prea târziu să te răzgândești, Nestle”, a scris Kuleba pe Twitter.

22:25 - Italia va reconstrui cât mai curând posibil Teatrul din Mariupol, bombardat de armata rusă, la propunerea ministrului italian al Culturii, Dario Franceschini, care și-a convins colegii să pună la dispoziția Ucrainei toate resursele și mijloacele necesare.

Anunțul a fost salutat și de președintele Zelenski, care i-a mulțumit pentru exemplul pe care îl oferă lumii: „Vom reconstrui împreună țara, până la ultima cărămidă”.

21:48 - Batalionul de voluntari din Belarus, numit după revoluționarul Kastus Kalinouski, va merge la Mariupol, pentru a ajuta forțele armate ucrainene să lupte cu trupele ruse, spune Franak Viačorka, consilierul Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, aflată în exil.

21:35 - Ministrul slovac al Apărării spune că ţara sa e dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor, cum ar fi bateriile Patriot.

21:01 - Rușii ar fi luat doar o pauză, ca să atace din nou și mai puternic, iar următoarele 10 zile vor fi decisive, se arată într-o analiză militară occidentală publicată joi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

20:30 - Adăpostul antiaerian de sub teatrul din Mariupol ar fi rezistat bombardamentului rus de miercuri, anunţă autoritățile de la Kiev.

20:29 - Liderul Republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, spune că „o mie” de voluntari ceceni sunt pe drum pentru a lupta în Ucraina.

20:23 - Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat joi decesul unui cetățean american în Ucraina, dar nu a comentat circumstanțele morții acestuia. Acesta a fost ucis în urma unui atac al artileriei ruse asupra civililor, în centrul orașului Cernihov.

20:19 - Familia regală a Belgiei va găzdui oficial familii de refugiați ucraineni în proprietățile lor regale, a confirmat palatul regal belgian.

Trei familii ucrainene vor fi găzduite de Royal Trust, o entitate care gestionează activele familiei regale belgiene, la două proprietăți din Bruxelles și Valonia.

Și o proprietate din Tervuren, la periferia Bruxelles-ului, va fi pusă, de asemenea, la dispoziția municipalității pentru cazarea colectivă a refugiaților ucraineni.

20:00 - Luxoft iese de pe piața din Rusia și oferă un pachet de sprijin către angajații, familiile și comunitățile din Ucraina. Peste 100 de angajați Luxoft din Ucraina și peste 200 de membri de familie au fost relocați cu succes în România și peste 200 de voluntari din Luxoft România se implică activ în a le oferi sprijin pe teren și a-i ajuta să se integreze.

19:41 - Un copil de doi ani a murit și patru persoane au fost rănite, după ce trupele ruse au bombardat satul ucrainean Novi Petrivtsi, situat la nord de Kiev, anunță autoritățile locale.

Într-o declarație pe Facebook, poliția a declarat că armata rusă a tras cu artilerie grea în casele oamenilor din districtul Vîșhorod.

ADVERTISING

Un bloc de apartamente a fost distrus, iar clădirile rezidențiale învecinate au fost avariate în atacul de astăzi, se arată în comunicatul citat de presa locală.

19:35 - Consiliul Europei a anunţat joi suspendarea relaţiilor sale cu Belarusul din cauza „participării active a ţării” la invazia rusă din Ucraina, relatează AFP.

19:30 - La București, președintele Klaus Iohannis l-a primit pe omologul său din Estonia. Iohannis a cerut cu această ocazie „creşterea în continuare a prezenţei militare aliate în ţara noastră”.

„Actuala situaţie de securitate din regiune este deosebit de preocupantă în special pentru statele de pe Flancul Estic, atât la nordul acestui flanc – unde se află Estonia, dar mai ales la sud, la Marea Neagră, unde se aflăm noi, în România”, a spus Iohannis.

19:18 - În urma bombardamentelor armatei ruse asupra districtului Svyatoshinsky din Kiev, un depozit și mai multe mașini au fost distruse. Cel puțin două persoane și-au pierdut viața, informează presa locală. Pompierii se luptă cu flăcările.

18:58 - Aproximativ 130 de persoane au fost salvate deocamdată de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din oraşul ucrainean asediat Mariupol, bombardat miercuri de armata rusă.

18:45 - Una din cele mai mari piețe agroalimentare din Europa de Est, Piața Barabașovo din Harkov (Harkiv) este în flăcări, din cauza luptelor care se dau în oraș, arată presa locală. Un pompier ucrainean a murit în timp ce încerca să stingă flăcările. Fumul acoperă întregul oraș.

18:25 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmtro Kuleba, vrea ca Turcia să fie „unul dintre garanţii” unui eventual acord cu Rusia, anunţă şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, care se află într-o vizită la Liov, în vestul Ucrainei.

18:23 - Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a acuzat joi NATO pentru războiul din Ucraina şi a declarat că el va rezista apelurilor de a condamna Rusia.

18:19 - Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că un impostor care pretindea că este premierul ucrainean l-a sunat și i-a pus mai multe „întrebări înșelătoare”.

Wallace spune că a încheiat apelul după ce și-a dat seama că e ceva dubios, adăugând că „oricât de multă dezinformare rusă ar fi” tot nu poate distrage atenția de la abuzurile împotriva drepturilor omului.

Nu este clar dacă a apucat să-i spună impostorului ceva ce nu ar fi trebuit.

17:44 - Agitație mare la Moscova! Trei surse independente raportează că generalul rus Roman Gavrilov a fost reținut de FSB. El este adjunctul șefului Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei, care a suferit pierderi uriașe în Ucraina.

Gavrilov mai lucrase anterior în FSO, serviciul de securitate al lui Putin, informează jurnalistul Christo Grozev, directorul executiv al portalului de investigații Bellingcat. Ultimele informații arată că generalul ar fi fost plasat în arest la domiciliu.

Putin era în relații foarte bune cu Rosgvardia și cu șeful acestui corp de armată pentru operațiuni interne, generalul Viktor Zolotov, până la eșecurile înregistrate în Ucraina. De asemenea, cecenii lui Kadîrov operează ca parte a Rosgvardia, potrivit lui Anders Åslund, expert în Rusia, Ucraina și estul Europei.

În același timp, cel puțin opt avioane de pasageri ale Escadrilei Speciale de Aviație a Rusiei s-au ridicat simultan de la sol și par să fi fost trimise pentru a aduce mai multe persoane la Moscova, din mai multe zone ale Rusiei, inclusiv din Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia.

Mai devreme, avionul care îl ducea pe ministrul Serghei Lavrov la Beijing s-a întors de la jumătatea drumului, a făcut escală la Novosibirsk, apoi s-a întors la Moscova.

Tot astăzi Kremlinul anunța că războiul din Ucraina dezvăluie cine sunt „trădătorii” în Rusia şi permite o „purificare” a ţării, revenind asupra unor afirmaţii foarte dure făcute cu o zi în urmă de preşedintele Vladimir Putin.

17:23 - Agenția Spațială Europeană (ESA) a suspendat o misiune comună cu Rusia pentru trimiterea unui rover pe Marte, din cauza invadării Ucrainei de către Vladimir Putin.

17:02 - La această oră Putin discută cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

16:45 - Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va avea, vineri, o conversaţie cu omologul său din China, Xi Jinping, despre competiţia între cele două ţări şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, anunţă Casa Albă.

16:42 - Nava rusă de patrulare Vasili Bîkov a fost observată în timp ce sosea la Sevastopol, după ce presa ucraineană a scris, în baza unor informaţii de la Marina ucraineană, că nava a fost scufundată în cadrul unei operaţiuni speciale, relatează AFP.

16:36 - Ministerul Apărării din Rusia publică pe Telegram diverse informații despre presupuse laboratoare din Ucraina unde SUA ar produce arme biologice.

16:17 - Anonymous anunţă că a spart serverele serviciilor secrete ruse FSB şi dezvăluie o convorbire între Putin şi Şoigu.

Liderul de la Kremlin şi ministrul său de război vorbesc despre un plan de exploatare şi vânzare a unor păduri ucrainene, în scopul ”apărării” împotriva armatei ucrainene.

15:59 - Forțele ucrainene au învins rușii care ocupaseră un sat din regiunea Herson, Posad-Pokrovske.

15:52 - În Rusia au explodat deja prețurile și pe internet au apărut imagini cu ruși care se bat în magazine pentru zahăr. Prețurile la zahăr au crescut cu 12,8%. Oamenii se tem că este doar începutul și vor să își facă stocuri.

15:45 - Autoritățile locale din Cernihov spun că în fiecare zi sunt uciși în medie 53 de civili ucraineni. Orașul e bombardat puternic de trei zile la rând. Oamenii dorm pe holurile blocurilor, în adăposturi sau în beciuri și deja au început să fie probeleme cu aprovizionarea cu apă potabilă.

15:41 - Într-un video de 9 minute postat mai multe rețele sociale, Arnold Schwarzenegger le transmite rușilor informații despre războiul din Ucraina. Mesajul este subtitrat în rusă.

I love the Russian people. That is why I have to tell you the truth. Please watch and share.

Publicată de Arnold Schwarzenegger pe Joi, 17 martie 2022

15:28 - Human Rights Watch le-a cerut oficialilor ucraineni să înceteze publicarea de materiale video sau foto cu prizonieri ruși de război, în care sunt făcute publice datele personale ale acestora, cum ar fi numele sau numărul de telefon al lor sau al membrilor familiilor.

Protejarea prizonierilor de război este stipulată în Convenția de la Geneva.

15:00 - Polonia renunță la gazul rusesc din 2023 a anunțat un reprezentant al guvernului de la Varșovia. Polonezii se pregăteau de ani buni să reducă dependeța de gazul rusesc.

14:53 - Procuratura ucraineană a anunțat că de la începutul invaziei au fost uciși 107 copii în Ucraina și peste 120 au fost răniți. Cele mai multe victime au fost înregistrate în Kiev, Harkov, DonețkCernihov, Sumî, Herson, Mikolaiev și Zitomir.

Peste 410 unități de învățământ au fost distruse parțial de bombele rusești și 63 distruse total.

De asemenea, 11 spitale au fost ținta bombardamentelor.

14:48 - Putin a ținut o ședință unde a vorbit despre ”curajul și patriotismul cetățenilor din Crimeea și Sevastopol care s-au opus neo-naziștilor și extremiștilor de la Kiev. Anii au dovedit că decizia lor a fost cea corectă. E de ajuns să ne uităm la ce se întâmplă acum în Donbas”.

Putin a îndemnat ca sancțiunile să fie privite ca o oportunitate pentru marile companii ruse, care până acum se temeau să investească în Crimeea, de teama sancțiunilor, să înflorească acolo.

14:41 - O angajată a fostei televiziuni independente Dozhd TV (Ploaia) care se afla în Kazakstan a fost declarată cetățean indezirabil și expulzată în Rusia, împreună cu alți opt cetățeni ruși care se aflau în hotel cu ea.

Guvernul de la Moscova a închis postul tv la începutul lunii martie, pentru că nu a respectat regulie impuse de la începutul invaziei, printre care aceea de a se referi la război exclusiv cu sintagma ”operațiune militară specială”.

De altfel, ultimele cuvinte transmise pe post înainte de încetarea emisiei au fost ”Nu războiului”.

14:38 - Novaya Gazeta a stat de vorbă cu rudele unuia dintre soldații ruși care au fost uciși în Ucraina. Matvei Vakhitov din regiunea Leningrad avea doar 20 de ani.

Mama lui a povestit că abia intrase în armată în decembrie 2019 și după 6 luni de antrenament a decis să semneze contractul cu armata, pentru banii care îi erau oferiți, cu care voia să-și ajute familia.

”Ultimul mesaj l-a trimis pe 1 martie. A vrut să se asigure că suntem bine. Șapte zile mai târziu au venit cei de la armată la ușa mea să mă anunțe că a murit. Și ei erau îngrijorați, nu știau cum să dea mamelor astfel de vești”, a povestit mama tânărului răpus în războiul lui Putin.

13:45 - Reprezentanții Rusiei au anunțat joi că nu vor da curs solicitării Curții Internaționale de Justiție privind oprirea atacului din Ucraina.

13:37 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Putin ar plănui să meargă în Ucraina, dar nici să viziteze în spitale soldații ruși răniți.

13:30 - Serviciil de informații ucrainene spun că au aflat că președintele sirian Bashar al-Assad i-ar fi promis lui Putin că trimite 40.000 de luptători în Ucraina.

În urmă cu o săptămână, ministrul Apărării rus Serghei Șoigu a confirmat că aproximativ 16.000 de ”voluntari din Orientul Mijlociu” vor să lupte în Donbas și că Putin i-a ordonat să-i ajute să ajungă în zona de război.

13:18 - Pe internet au apărut imagini cu două tancuri rusești care încearcă să scoată din noroi alte două, dar ajung să rămână blocate toate patru. Glumele cu tractoarele fermierilor ucraineni nu au întârziat să apară.

13:01 - Marea Britanie a anunțat că trimite sisteme antirachetă Sky Sabre și 100 de soldați în Polonia.

Amintim că la începutul săptămânii, 35 de oameni au murit după ce o rachetă rusă a lovit baza de antrenament de la Iavorin, situată în apropiere de unul dintre punctele de frontieră folosite cel mai mult de refugiați.

Anunțul a fost făcut astăzi, de la Varșovia, de ministrul Apărării britanic Ben Wallace, care a spus că astfel cerul Poloniei va fi protejat de eventuale alte agresiuni ale Rusiei.

12:52 - În Herson, rușii au dat jos stagul de pe clădirea primăriei, după ce au cucerit orașul și acum încearcă să își impună propria administrație.

Cetățenii continuă însă protestele și au fost publicate imagini în care se vede cum refuză să primească ajutoare alimentare de la soldații ruși.

12:50 - Continuă și sancțiunile. Xerox a anunțat că își suspendă toate transporturile comerciale către Rusia. Raiffeisen a anunțat că ia în considerare foarte serios să se retragă din această țară.

12:48 - Ministerul Apărării din Ucraina susține că până acum au fost uciși în jur de 14.000 de soldați ruși. Anterior, serviciile de informații americane estimau că aproximativ 14.000 de ruși au murit în Ucraina de la începutul invaziei.

12:47 - Site-ul Ministerului pentru Situații de urgență din Rusia a fost spart de hackeri, care au postat informații despre războiul din Ucraina. La scurt timp după a devenit neoperațional.

12:45 - O nouă convorbire interceptată de serviciile ucrainene arată cât de demoralizați sunt soldații ruși. Potrivit transcriptului, rușii au rămas fără muniție și încearcă să fure de la ucraineni ca să se împuște în picior și să fie duși la spital.

12:39 - După Estonia, și Parlamentul din Lituania a adoptat o rezoluție prin care cere ONU să declare închis cerul Ucrainei pentru aviația rusă.

12:26 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat joi de ce Putin nu-i răspunde direct lui Biden, după ce președintele american l-a numit criminal de război.

”Președintele nostru este foarte înțelept și vizionar. O asemenea declarație făcută de dl. Biden, cum am spus și ieri, este absolut nepermisă, inacceptabilă și de neiertat.

Și cel mai important, probabil șeful de stat, care a bombardat oameni peste tot în lume timp de mulți ani, nici nu are dreptul să facă asemenea afirmații. A aruncat bomba atomică peste o țară care era deja înfrântă, nu mai avea niciun sens. Mă refer la Hiroshima și Nagasaki.

Și multe altele. Deci președintele unei astfel de țări nu are dreptul să folosească asemenea cuvinte. Asta este convingerea noastră profundă”, a răspuns Peskov.

12:10 - Într-un interviu pentru Forbes Ucraina, primarul din Mariupol, Serghei Orlov, declarase dimineață că orașul este în continuare izolat și bombardat de ruși.

În continuare, 350-400.000 de civili sunt blocați în oraș și bilanțul morților a ajuns la 2.358, a spus el, precizând că nu se știe câți oameni se mai află sub dărâmături.

Edilul a precizat că 80-90% din clădirile orașului sunt distruse total sau parțial. Nicio fabrică nu mai e funcțională, iar Azovstal a fost complet distrusă.

11:54 - Oamenii care se adăposteau în teatrul din Mariupol, lovit miercuri de o bombă rusească, au început să iasă, potrivit unui scurt anunț publicat pe Facebook de fostul șef al regiunii Donetsk.

„După o noapte îngrozitoare în care nu am știut nimic, în final avem vești bune din Mariupol, în a 22 a zi de război. Adăpostul antiaerian (din teatru n.r) a rezistat. Ruinele au început să fie înlăturate. Oamenii ies afară în viață”, a scris Sergei Taruta.

11:52 - Trei cetățeni străini au demisionat din consiliul de administrație al Lukoil în ultimele săptămâni, inclusiv fostul cancelar al Asutriei Wolfgang Schüssel.

11:41 - Un McDonald's încă funcționează în St. Petersburg, deși toate restaurantele s-au închis în prima zi a săptămânii.

11:34 - Zelenski se adresează Bundestagului. El îndeamnă Germania să adopte ”rolul de leadership pe care îl merită” şi face referire explicită la Holocaust, citând expresia ”nu se va mai repeta niciodată”.

De asemenea, Zelenski a criticat alegerea Germaniei de a continua relaţiile economice cu Rusia, argumentând că ”pacea este mai importantă decât veniturile” şi că statul german se ascunde în faţa unui ”zid” care nu îi permite să vadă dezastrul din Ucraina.

11:22 - Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina deplânge moartea unei femei de 48 de ani, medic militar din regiunea Doneţk și mamă a 12 copii.

"Olga Semidianova a murit în timp ce lupta împotriva rușilor. Ea a fost medic militar începând din 2014 în Doneţk", scrie pe Twitter ministerul de la Kiev.

10:32 - Chiar dacă Rusia a evitat pentru moment intrarea în incapacitate de plată, sancțiunile continuă să erodeze puternic economia. Rubla însă s-a mai stabilizat, piețele reacționând la veștile despre progresele în negocierile de pace.

Joi dimineață, un dolar costa 105,01 ruble iar un euro 112,51 ruble.

10:28 - Ministrul de Externe al Uzbekistanului a anunțat că țara sa nu recunoaște independența Donețkului și Luganskului și se opune operațiunii militare a Rusiei în Ucraina.

10:21 - Fostul președinte Dmitri Medvedev și-a făcut canal de Telegram miercuri. În prima sa postare a acuzat ”rusofobia isterică a Vestului”.

”Expansiunea NATO la granițele noastre, războiul economic și informațional pornit împotriva țării noastre pe toate fronturile, nenumărate amenințări și intimidări, persecutarea cetățenilor noștri în străinătate - toate acestea sunt cauzele agravării extreme a situației internaționale pe care întreaga lume o trăiește zilele acestea”, a scris fostul președinte.

10:04 - Mișcări de trupe au fost observate joi dimineața în Belarus. Amintim că miercuri noapte, locuitorii din mai multe orașe de la graniță au auzit sunete de explozii și un primar chiar a susținut pe Facebook că orașul e atacat. Informați a fost dezmințită de oficiali bieloruși, care le-au transmis oamenilor să stea liniștiți. Totuși, nu au spus ce s-a întâmplat de fapt, pe surse apărând informația că ar fi vorba de exerciții militare ordonate de Lukașenko.

09:49 - Rușii au atacat orașul Merefa, din oblastul Harkov. Rachetele au început să cadă peste orașul cu 21.500 de locuitori în jurul orei 03:30. O școală și un centru social au fost distruse.

09:25 - Producătorul american de medicamente Merck and Co) a declarat miercuri că nu va mai face investiţii în Rusia, dar că va continua să furnizeze ţării medicamente şi vaccinuri care salvează vieţi.

09:17 - Peste 450.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România de la declanșarea războiului.

09:09 - O navă comercială sub pavilion panamez a fost scufundată de tiruri de rachete ruse în Marea Neagră, iar alte două vase sunt avariate, a anunţat miercuri şeful Autorităţii maritime din Panama.

08:51 - Șeful administrației regionale din Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că noaptea trecută orașele Rubijne, Popasna și Severodonețk au fost bombardate de trupele rusești. Cel puțin 27 de case au ars în Rubijne, peste 5 incendii au avut loc la Popasna și unul la Severodonețk.

08:44 - Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a îndemnat pe liderii ţărilor din Uniunea Europeană (UE), SUA şi Regatul Unit să se deplaseze în capitala Ucrainei în semn de solidaritate.

08:26 - Ofensivele Rusiei în Ucraina „au stagnat în mare măsură pe toate fronturile”, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie. Potrivit acestuia, forțele ruse „au făcut progrese minime pe uscat, pe mare sau pe aer în ultimele zile și continuă să sufere pierderi grele”.

08:10 - Preţurile petrolului au pierdut teren pentru a cincea oară în ultimele şase zile, traderii reacţionând la progresele discuţiilor de pace dintre Rusia şi Ucraina şi la o creştere surprinzătoare a stocurilor din SUA.

07:57 - Ucraina va planta culturi în această primăvară în toate regiunile în care nu există ostilităţi directe, a spus ministrul ucrainean al Alimentelor, Roman Leşcenko. Oficialul a declarat că ţara îşi va putea asigura propria securitate alimentară în acest an.

07:32 - Mariupol a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja, transmite BBC. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni.

07:17 - Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei rănite după ce rămăşiţele unei rachete interceptate au lovit joi dimineață o clădire rezidenţială din Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă al Ucrainei.

07:11 - Patru nave de război ruseşti au trecut, marţi şi miercuri, prin strâmtoarea Tsugaru din nord-estul Japoniei, transportând posibil trupe şi vehicule de luptă în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Apărării al Japoniei.

07:00 - Peste șapte mii de soldați ruși ar fi fost uciși în Ucraina, estimează serviciile de informații americane.

06:48 - Podul istoric care face legatura dintre România şi Ucraina, PTF Sighetu Marmaţiei - PTF Solotvino, a devenit un pod al jucăriilor, după ce copii, poliţişti şi voluntari au lăsat jucării pe margine, pentru copiii care fug din calea războiului.

Podul jucăriilor dintre România și UcrainaPodul istoric care face legatura dintre România și Ucraina, PTF Sighetu...

Publicată de Poliţia de Frontieră, Sighetu Marmației pe Miercuri, 16 martie 2022

06:41 - Canada a interzis oficial furnizorilor de servicii să distribuie canalele de ştiri ruseşti RT (fostul Russia Today) şi RT France, declarând că programele acestora nu sunt în "interesul public".

06:23 - Ucraina a primit 70.000 de tone de ajutoare umanitare în primele zece zile din luna martie, a anunţat Daria Zarivna, purtător de cuvânt al şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski

06:05 - Nor negru de fum deasupra orașului Harkov, în urma bombardamentelor:

06:03 - Franţa ar considera Rusia responsabilă pentru orice utilizare a armelor chimice sau bacteriologice în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian.

"Dacă ar avea loc atacuri chimice sau bacteriologice în Ucraina, am şti cine ar fi singurul responsabil pentru ele. Ar fi Rusia", a declarat Le Drian.

05:49 - Zelenski spune că lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”. El a vorbit despre bombardamentele din ultima zi, soldate cu zece morţi la Cernigău, unde s-a tras asupra civililor care stăteau la coadă ca să ia pâine.

05:40 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va lupta în continuare pentru mai multă susţinere pentru Ucraina şi a menţionat că negocierile cu Rusia continuă, iar priorităţile sale sunt clare.

05:17 - Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei regionale Doneţk, a afirmat că ruşii au bombardat intenţionat locuri din Mariupol în care se aflau civili, el făcând referire la un teatru şi o piscină.

05:08 - Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la TV faţă de războiul din Ucraina, a refuzat oferta preşedintelui francez Emmanuel Macron de a-i oferi azil în Franţa.

“Nu vreau părăsesc ţara noastră. Sunt patrioată, fiul meu este şi mai patriot. În niciun caz nu vrem să plecăm, nu vrem să plecăm nicăieri”, a spus Ovsiannikova într-un interviu pentru Der Spiegel.

04:50 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că lucrează deja la programe pentru reconstruirea ţării după război.

“Deja lucrăm la programe pentru reconstruirea ţării noastre după război. Le promit tuturor, fiecărui ucrainean care şi-a pierdut casa, care a pierdut un apartament din cauza ostilităţilor sau bombardamentelor că statul va reface totul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇