Primarul din Melitopol răpit acum 5 zile a fost eliberat. Ucrainenii au dat la schimb 9 soldați ruși, de 20 de ani

Primarul din Melitopol răpit acum 5 zile a fost eliberat. Ucrainenii au dat la schimb 9 soldați ruși, de 20 de ani

Primarul din Melitopol, un oraş situat în sudul Ucrainei, Ivan Fedorov, răpit la 11 martie de forţe ruse, a fost eliberat, anunţă autorităţule ucrainene, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu primarul la telefon, potrivit unei înregistrări video postată pe Telegram.

Zelenski se declară ”mulţumit că-i aude vocea și că e în viaţă”.

”Sunt mult mai bine. Vă mulţumesc pentru că nu m-aţi abandonat”, îi răspunde primarul Ivan Fedorov.

”Am nevoie de o zi, două să mă refac, iar apoi sunt la ordinele dumneavoastră pentru a contribui la victoria noastră”, spune primarul.

ADVERTISING

Zelenski îi răspunde râzând că nu poate să-i dea decât o singură zi.

Ulterior, șefa biroului de presă a Administrației Prezidențiale din Ucraina, Daria Zarovna, a dezvăluit că primarul din Melitopol a fost eliberat la schimb pentru 9 prizonieri ruși de război.

”Pentru el, Rusia a primit 9 dintre soldații capturați, născuți în 2002-2003. Sunt niște copii”, a declarat ea.

Război în Ucraina, Ziua 21 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Ivan Fedorov a fost reţinut în timp ce se afla la Centrul de criză din oraş, pentru a se ocupa de aprovizionare. În locul său, rușii au numit-o pe Galina Danilchenko, cu viziuni pro-ruse. Printre primele ei măsuri s-a numărat facilitarea transmiterii posturilor rusești de televiziune. În primul ei discurs ea le-a cerut oamenilor ”să se adapteze rapid la noua realitate, pentru a-și putea trăi viețile într-un mod nou, cât mai curând posibil” și i-a numit pe cei care protestează față de invazie extremiști.

ADVERTISING

Zelenski i-a sunat a doua zi pe omologul său francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, pentru a le cere ajutorul să-l elibereze.

Primarul din Dniprorudne, tot în sud, a fost răpit duminică. Iar azi presa locală a scris că Oleksandr Yakovlev primarul orașului-port Skadovsk, a fost răpit de invadatorii ruși, împreună cu viceprimarul Iuri Paliuk.

Uniunea Europeană (UE) a condamnat aceste răpiri.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇