Zelenski critică Germania în Bundestag: Domnule cancelar Scholz, dărâmați acest zid! (Video)

Zelenski critică Germania în Bundestag: Domnule cancelar Scholz, dărâmați acest zid! (Video)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut joi un discurs, prin legătură video, în parlamentul german, Bundestag.

În discursul său istoric, Volodimir Zelenski a criticat Germania pentru apărarea intereselor ei economice în relația cu Rusia: „Am văzut că sunteți dispuși să faceți în continuare afaceri cu Rusia și acum suntem în mijlocul războiului rece. Și acesta este un lucru pe care nu ați reușit să-l vedeți.”

"Vă protejați în continuare în spatele unui zid din cauza căruia nu e posibil să vedeți prin ce trecem", a adăugat președintele Ucrainei. 

Watch live: Zelenskyy addresses German Bundestag | DW News

Zelenski s-a adresat direct cancelarului Olaf Scholz (SPD), care conduce coaliția de guvernare formată din social-democrați, ecologiști și liberali, cu apelul: "Domnule cancelar Scholz, dărâmați acest zid. Acordați Germaniei rolul de conducere pe care îl merită."

ADVERTISING

Termenul "zid" evocă în acest context celebrul discurs al lui Ronald Reagan din 1987, un alt actor ajuns președinte, cum a spus Zelenski. Președintele SUA Reagan îi ceruse la Berlin liderului sovietic Gorbaciov să dărâme Zidul despărțitor. 

Volodimir Zelenski i-a reproșat Germaniei că ar fi contribuit la edificarea acestui zid care a izolat Ucraina, printre altele prin faptul că nu a fost dispusă să renunțe mai devreme la gazoductul Nord Stream 2.

Președintele Ucrainei a declarat că Republica Federală nu ar fi făcut destul pentru a împiedica războiul. 

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 22 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇