Liderii europeni au condamnat, vineri, Rusia pentru „agresiune militară neprovocată și nejustificată” și au promis sprijin neclintit pentru Ucraina și pentru refugiații care fug de război, dar nu pot oferi Kievului o aderare la UE în regim de urgență, așa cum ceruse președintele Volodimir Zelenski.
Într-o declarație publicată după dezbaterile de la summit-ul Consiliului European de la Versailles, liderii „au recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei” și au remarcat că cererea de aderare a acesteia a fost transmisă „rapid” Comisiei Europene pentru „opinia sa” – etapa inițială a unui proces îndelungat de a fi declarată țară candidată și de a începe discuțiile de aderare, scrie Politico.
Cu toate acestea, ei au semnalat, de asemenea, dorința de a aduce Ucraina mai aproape de UE, din punct de vedere politic, în timp ce acest proces are loc: „În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida și mai mult legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene”.
Declarația a fost publicată la sfârșitul primei zile a summit-ului de două zile. Nu a existat nicio reacție imediată din partea guvernului ucrainean.
Deși declarația a exprimat fără echivoc intenția UE de a ajuta Ucraina, inclusiv cu asistență politică și financiară și protecție temporară pentru refugiați, ea nu a oferit garanția de aderare pe care o solicitase Zelenski.
Un număr de țări UE, conduse de Olanda, au insistat că nu există nicio modalitate de a scurta procesul de aderare îndelungat, chiar și pentru Ucraina, care este sub atac militar activ al Rusiei.
„Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina”, a spus prim-ministrul olandez Mark Rutte, când a părăsit locul summit-ului, la primele ore ale dimineții de vineri. „Toată lumea este cu adevărat șocată.”
Rutte a insistat că UE tratează deja cererea Ucrainei cu o viteză fără precedent, dar a spus că evaluarea Comisiei „va dura timp – luni, poate ani”.
Liderii au promis o serie de alte ajutoare pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat o propunere de a oferi o asistență suplimentară de 500 de milioane de euro prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace a UE, care este utilizată pentru a oferi ajutor militar Kievului, care ajunge astfel la un total de un miliard de euro.
Liderii au promis, de asemenea, că vor ajuta la reconstruirea Ucrainei după război – presupunând că țara încă există și nu a fost ocupată de președintele rus Vladimir Putin și de forțele sale.