A 16-a zi de război în Ucraina: Rușii și-au pierdut din forță, Zelenski declară victoria aproape. Putin angajează mercenari și înarmează Belarusul (Foto & Video)

A 16-a zi de război în Ucraina: Rușii și-au pierdut din forță, Zelenski declară victoria aproape. Putin angajează mercenari și înarmează Belarusul (Foto & Video)

Bombardamentele au continuat în Ucraina și în cea de-a 16-a zi de război, aducând un bilanț tot mai negru, printre victime regăsindu-se și mulți copii. Armatele Rusiei sunt tot mai slăbite și nu au reușit să captureze orașele cheie, dar bombele și rachetele distrug în continuu viețile ucrainenilor.

Vineri, proiectile au căzut din nou la nici 200 de kilometri de România și o dronă rusească a intrat pentru câteva minute pe teritoriul țării noastre, după care a ajuns în Croația și s-a prăbușit la Zagreb.

Între timp, ucrainenii fac încercări disperate de a-și evacua civilii blocați în orașele asediate de trupele ruse.

Oamenii se grăbesc să plece, pentru că zeci de locuințe, școli și spitale au fost lovite până acum. Preşedintele Zelenski anunță că au fost evacuate în 3 zile doar 100.000 de persoane, însă oraşele Mariupol şi Volnovaha rămân complet blocate. „Asta este teroare. Teroare evidentă. De la terorişti experimentaţi”, a spus el.

Imaginile din satelit arată că ruşii nu au făcut niciun progres semnificativ spre Kiev, dar se vorbeşte insistent despre arme chimice. Pe de altă parte, Putin caută forțe noi. Vrea să trimită 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu să lupte în Ucraina și l-a chemat pe Lukașenko la Moscova. Armata ucraineană a acuzat că avioane rusești ar fi atacat un oraș din Belarus, mișcare ce ar fi avut ca scop oferirea unui pretext pentru ca bielorușii să se alăture rușilor în Ucraina.

Vestea bună este că SUA alocă un ajutor de urgență de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. În schimb, americanii le transmit ucrainenilor că, de fapt, nici nu le trebuie avioane de luptă. Și UE a mărit ajutorul militar pentru Ucraina la 1 miliard de euro. Azi au fost impuse și noi sancțiuni, ce vor clătina și mai tare economia Rusiei.

ADVERTISING

În România a fost în vizită vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Ea s-a arătat impresionată de curaju și generozitatea românilor și a reafirmat susținerea neechivocă a NATO și SUA pentru România.

Într-un nou discurs mobilizator, Zelenski i-a anunțat pe ucraineni că victoria e aproape și urmează reconstrucția Ucrainei. Slava Ukraini!

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele celei de-a 16-a zi de război din Ucraina:

00:48 - Live-ul acestei zile îl închidem pe acordurile interpretate de pianista Irina Maniukina. Ea locuia în Bila Tserkva, oraș de la periferia Kievului, bombardat puternic de ruși. Casa sa a fost distrusă și ea și ai ei au fost nevoiți să plece. Irina Maniukina își ia rămas bun de la viața ei de dinainte de invazie așezându-se, pentru ultima dată, la pianul din sufrageria sa.

Îndepărtează molozul și își caută melodia care să-i exprime cât mai bine emoțiile. Și alege să-i spună adio companionul său cu clape pe arpegiile lui Chopin.

Ucraina, l’addio alla propria abitazione della pianista Irina Maniukina

00:25 - Rusia va alimenta Belarusul cu ”cele mai noi arme și echipamente militare”. Asta au stabilit, la întâlnirea de vineri de la Moscova, Putin și Lukașenko. Nu există detalii suplimentare despre întâlnire. Amintim că oficialii ucraineni au avertizat că un atac din partea Belarusului ar putea avea loc în această noapte.

00:21 - Ministerul rus al Apărării vine cu o poveste paralelă și în ce privește cea mai mare centrală nucleară din Europa. Dacă întreaga lume a privit live cum în primele ore ale zilei de 4 martie bombele și gloanțele rușilor curgeau continuu spre clădirile centralei de la Zaporojie, oficialii ruși susțin că de fapt au cucerit obiectivul încă din 28 februarie și ce s-a întâmplat pe 4 martie ar fi rezultatul acțiunilor ”sabotorilor ucraineni”.

ADVERTISING

00:09 - În Lugansk, rușii au ocupat aproximativ 70% din teritoriile controlate anterior de autoritățile ucrainene. Printre primele măsuri implementate a fost asigurarea transmiterii canalelor televiziunilor Kremlinului.

23:54 - După ce Occidentul a spus nu diamantelor lui Putin, rușii nu vor mai avea acces la ”Crazy Diamond”. Pink Floyd anunță că retrage de pe toate platformele din Rusia discografia de după 1987, precum și toate înregistrările solo ale lui David Gilmour.

23:45 - Douăzeci și cinci de copii ucraineni bolnavi de cancer, care au fugit din cauza războiului din țara lor, au venit, vineri, la bordul unui avion al forțelor aeriene spaniole din Polonia spre Madrid, unde vor primi tratament, a anunțat Ministerul spaniol al Apărării.

Copiii, însoțiți de membri ai familiilor, au fost imediat duși la spitale din Madrid pentru controale, pentru a se stabili dacă vor rămâne în spital sau dacă pot merge la locuințele puse la dispoziție pentru refugiații de război ucraineni, a declarat dr. Ana Fernandez-Teijeiro, președintele grupului spaniol de oncologie pediatrică SEHOP.

În avion se mai aflau încă 22 de refugiați de război ucraineni, inclusiv câțiva copii, a precizat guvernul spaniol.

23:37 - Poșta ucraineană a anunțat câștigătorul schiței pentru un nou timbru ce va ilustra deja celebra replică pe care ucrainenii de pe Insula Șerpilor le-au zis-o rușilor, când aceștia le-au cerut să se predea: ”Navă de război rusă, du-te dracului”.

23:26 - Continuă bombardamentele asupra Nikolaevului. Cetățenii spun că rușii trag aproape doar în clădiri rezidențiale și clădiri private.

23:12 - Pe lista neagră a SUA se află 12 deputați ai Dumei de Stat, inclusiv liderul Partidului Comunist din Rusia, Gennadi Ziuganov.

ADVERTISING

22:42 - Cei 27 de miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană se vor reuni marţi prin videoconferinţă pentru a coordona primirea primirea răniţilor de război şi a bolnavilor cronici refugiaţi din Ucraina, al căror număr ar putea depăşi rapid capacităţile de îngrijire ale ţărilor limitrofe.

22:08 - Deutsche Bank, cu sediul central la Frankfurt, a anunțat că își oprește activitatea în Rusia.

„La fel ca unii dintre colegii noștri internaționali și în conformitate cu obligațiile noastre legale și de reglementare, suntem în proces de oprire a activității noastre rămase în Rusia, în timp ce ne ajutăm clienții multinaționali non-ruși să își reducă operațiunile”, transmite Deutche Bank.

22:03 - Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.

În Germania, poliţia federală a afirmat că în jur de 110.000 de oameni au sosit din Ucraina după data de 24 februarie, mulţi dintre ei traversând Polonia.

21:58 - Autorităţile canadiene au adăugat pe lista de sancţiuni, Ministerul rus al Apărării, Serviciul rus de Informaţii Externe, Rosoboronexport şi 29 de companii din industria Apărării, a anunţat, vineri, guvernul canadian pe site-ul său oficial, conform agenţiei de presă ruse, TASS.

Canada a sancţionat companii precum Russian Helicopters, Admiralty Shipyards, Irkut, Sukhoi, potrivit TASS.

Autorităţile canadiene au aplicat şi o interdicţie asupra importului de produse petroliere din Rusia în contextul invaziei din Ucraina.

21:51 - Primarul general, Nicuşor Dan, a vizitat vineri seară centrul pentru refugiaţi de la Romexpo, explicând că este vorba despre o soluţie de rezervă, astfel că va fi utilizat doar în cazul în care vor fi ocupate toate celelalte 4.300 de locuri din Capitală.

"Este un centru de rezervă, de backup. În momentul ăsta avem în Bucureşti 4.300 de locuri, din care sunt ocupate cam 2.500. Şi aici ar mai fi încă 2.000 suplimentare, pentru situaţia în care e nevoie. Sperăm să nu fie nevoie, dar dacă e nevoie avem pregătit acest spaţiu. El e operaţional în momentul acesta, însă nu e deschis atâta timp cât sunt alte locuri în oraş", a spus Nicuşor Dan.

21:33 - Ambasada Ucrainei la București a lansat un îndemn pentru boicotarea firmelor rusești: „Fiecare produs pe care o companie rusească sau o companie cu capital rusesc îl furnizează, produce sau vinde pe piață, contribuie la bugetul militar, care a fost întotdeauna o prioritate pentru guvernul rus”.

”Salutăm și apelăm pentru sprijinul inițiativei cetățenilor https://stoprusia.ro/ care nu sunt indiferenți la războiul terorist al rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei Ucrainei la București.

”Fiecare produs pe care o companie rusească sau o companie cu capital rusesc îl furnizează, produce sau vinde pe piață, contribuie la bugetul militar, care a fost întotdeauna o prioritate pentru guvernul rus față de orice nevoi de bază ale propriilor cetățeni”, se arată în finalul postării.

21:07 - Situația rămâne disperată în gara centrală din Kiev.

21:02 - Contul din banca Barclays al lui FC Chelsea a fost suspendat temporar, vineri, a anunțat Sky Sports News. Banca spune că are nevoie de timp pentru a evalua licența pe care a primit-o Chelsea pentru a continua activitățile legate de fotbal.

Proprietarul clubului, Roman Abramovici, a fost sancționat de guvern pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

20:42 - Compania YouTube, deținută de Google, blochează accesul la canalele care au legături cu presa rusă finanțată de stat, invocând o politică privind evenimentele violente.

„Orientările noastre pentru comunitate interzic conținutul care neagă, minimalizează sau trivializează evenimente violente bine documentate și eliminăm conținutul despre invazia Rusiei în Ucraina care încalcă această politică", a precizat compania, potrivit Sky News.

„În conformitate cu aceasta, începând de acum, blocăm, de asemenea, canalele YouTube asociate cu mass-media rusești finanțate de stat, la nivel global".

20:41 - ONU a transmis un nou bilnaț negru din Ucraina. Potrivit datelor care au putut fi verficate, au fost uciși 564 de civili de la începutul invaziei, dintre care 41 de copii. Alte 982 de persoane, inclusiv 52 de copii, au fost rănite. Ca de fiecare dată, ONU precizează că dunt doar datele care au putut fi verificate și că cifrele reale sunt mult mai mari.

20:30 - Ministerul Apărării din Rusia a publicat vineri seară un nou bilanț al ”operațiunii” în Ucraina. Potrivit raportului, avioanele ruse au bombardat 82 de ținte militare, au doborât 3 drone ucrainene, incusiv două Bayraktar TB-2, au distrus 4 centre de comandă și unul de comunicații, precum și 3 sisteme anti-rachetă. Ar fi fost distruse și trei depozite de muniții și combustibil, dar și 63 de locații unde armata ucraineană deținea mai multe echipamente militare.

20:22 - După două săptămâni în care, în afară de distrugere și moarte, soldații ruși nu au obținut rezultate în Ucraina, se pare că răbdarea lui Putin a ajuns la capăt.

Meduza.io îi citează pe jurnaliștii ruși de investigație Andrei Soldatov și Irina Borogan, care spun că au aflat că doi șefi ai Serviciului 5 din cadrul FSB, serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost plasați sub arest la domiciliu. Informația nu a putut fi verificată din alte surse.

20:13 - Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko prezintă cu tristețe imagini din orașul său natal, Volnovakha, din regiunea Donbas: ”Ruși nu au adus altceva decât moarte”.

20:10 - Noi și noi firme își suspendă activitatea în Rusia. În ultimele ore au făcut anunțul Herbalife și British American Tabacco. Totodată, Nesle nu va mai trimite în Rusia capsule de cafea Nespresso și apă minerală S.Pellegrino.

20:06 - Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva unor oligarhi ruşi, printre care şi Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea din Londra.

"Aceste persoane vor fi împiedicate să facă afaceri în Canada, iar activele lor vor fi blocate", a adăugat el.

19:56 - Ministerul ucrainean al Apărării susţine că Rusia intenţionează să organizeze un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl, care se află acum sub controlul forţelor ruse, ulterior, Rusia intenţionând să învinovăţească Ucraina pentru atac. De asemenea, centrala ”rămâne complet deconectată de la sistemele de monitorizare conduse de AIEA”, conform CNN.

19:27 - Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, ar fi fost răpit, spune Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

19:20 - Rapperul rus Oksimiron a anunțat că va susține mai multe concerte caritabile, banii din bilete urmând să-i doneze pentru a-i ajuta pe ucraineni. El a anunțat că lansează mișcarea ”Ruși împotriva războiului”.

19:03 - Instagram a fost blocat în Rusia, așa că guvernul rus a anunțat că își mută comunicarea pe Telegram și pe site-ul instituției. Au existat anterior informații că și accesul la WhatsApp va fi blocat, dar oficiali ai Dumei de Stat au asigurat că nu va fi cazul.

Roskomnadzor a mai decis să blocheze în Rusia site-urile Amnesty International, Important Stories și Colta, pentru că promovează ”informații false despre operațiunea militară specială a forțelor armate ale Federației Ruse”.

18:36 - Cel puțin 1.582 de civili au fost uciși în Mariupol, au anunțat autoritățile locale vineri seară.

”Nu vom uita și nu vom ierta niciodată crimele comise împotriva umanității”, se arată în declarație.

18:17 - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, anunţă suplimentarea cu 500 de milioane de euro a ajutorului european dat Ucrainei, subliniind că unele ţări care în mod tradiţional aveau o poziţie de neutralitate au decis să sprijine Ucraina afectată de război.

„Susţinem astăzi Ucraina şi o vom susţine atât timp cât războiul va dura şi vom fi aici pentru a reconstrui ceea ce această agresiune brutală şi nejustificată a Rusiei a distrus. (…) Mesajul pe care l-am adresat ucrainenilor este că drumul către Europa noastră le este deschis”, declară preşedintele francez.

18:04 - Un furnizor de servicii de internet din Ucraina, Triolan, a fost ţinta unu atac cibernetic, joi, iar inginerii încă nu au reuşit să restabilească conexiunea nici până vineri după-amiaza, conform CNN.

18:00 - Cât Kamala Harris a fost la București, Putin l-a primit pe Alexander Lukașenko. Întâlnirea dintre cei doi tocmai s-a încheiat.

Autoritățile ucrainene au susținut că aeronave ruse care zburau dinspre Ucrain a tras asupra unei localități din Belarus. Kievul a denunțat ”o operațiune sub steag fals”, pentru a oferi Belarusului motiv să intre în război.

Ministerul Apărării din Belarus, însă, a respins cu totul informațiile.

17:36 - SUA, UE și G7 au anunțat noi sancțiuni la adresa Kremlinului. Biden a confirmat că Rusia nu mai are statutul de „națiunea cea mai favorizată”. Acest statut asigura, pentru importuri și exporturi, condițiile cele mai favorabile.

Biden a mai spus că accesul Rusiei la FMI și Banca Mondială va fi descurajat.

SUA impun o noua interdicție de importuri din Rusia, de data aceasta de diamante, fructe de mare și alcool.

17:27 - La zece ani după ce a fost stadion gazdă pentru Euro 2012, Arena Lviv din Ucraina este transformată într-un adăpost pentru refugiați, pentru a-i ajuta pe cei care fug de război în interiorul granițelor țării.

16:55 - Kamala Harris a mulțumit românilor pentru curajul dovedit și generozitatea față de refugiații ucraineni. A dat asigurări că România e NATO și că SUA, alături de aliați, vor apăra fiecare centimetru din Alianță.

Întregul film al vizitei președintelui american în România, AICI

16:46 - Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, spune că Rusia se pregătește să atace aerian Republica Belarus de pe teritoriul Ucrainei. Vor fi vizate așezările situate în apropierea graniței, cu scopul de a-l forța pe Lukașenko să intre în război împotriva Ucrainei.

16:42 - Uniunea Europeană are termen până în 2027 să scape de dependența de gaz, petrol și cărbune din Rusia, iar un plan concret în acest sens va fi realizat până în luna mai, informează șefa CE, Ursula von der Leyen, după Consiliul European de la Versailles.

16:33 - Statele Unite vor revoca Rusiei statutul de „națiunea cea mai favorizată”, ca răspuns la invazia Ucrainei. Anunțul a fost făcut vineri de Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Clauza se referă la acordarea unui statut egal în relațiile comerciale ca și cel mai favorabil statut dintre toate celelalte state cu care are relații comerciale. Principiul se aplică atât la importul mărfurilor, cât și la export.

16:30 - Sursa de alimentare externă a centralei nucleare de la Cernobîl nu a fost încă restabilită, deși rușii se lăudau că problema a fost rezolvată de specialiști din Belarus, informează autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Ucraina.

Centrala a fost deconectată de la rețea după ce un cablu a fost întrerupt, în timpul luptelor. Exiistă pericolul unor scurgeri de radiații, avertizează ucrainenii.

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat vineri, fără a prezenta dovezi clare, că este „posibil” ca Rusia să pregătească un atac asupra centralei de la Cernobîl, „pentru care ocupanții vor încerca să transfere responsabilitatea Ucrainei”.

16:00 - Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a vorbit cu Vladimir Putin și i-a spus că e necesară încetarea imediată a focului în Ucraina, pentru a evacua în siguranță civilii. El a stat de vorbă o oră cu președintele Rusiei.

15:45 - Forțele armate ruse nu au făcut progrese în Ucraina, în ultimele 24 de ore, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici.

Adversarul nostru a fost oprit practic în toate direcțiile de lovituri aeriene, rachete și atacuri la sol”, a spus el.

Progresele teritoriale ale Rusiei în Ucraina au stagnat, a declarat astăzi Arestovici într-un briefing de presă.

El a adăugat că forțele armate ucrainene au organizat contraatacuri în apropierea capitalei Kiev și Harkov, în estul Ucrainei.

15:30 - Drona militară sovietică prăbușită joi în capitala Croației a zburat pentru câteva minute și în spațiul aerian al României.

15:15 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a ajuns la un „punct strategic de cotitură” în războiul său cu Rusia, în cel mai recent discurs adresat poporului ucrainean.

Vorbind în aer liber, pe o stradă, cu un steag ucrainean pe fundal, liderul ucrainean a spus:

„Este imposibil de spus câte zile mai avem pentru a elibera pământul ucrainean. Dar putem spune că o vom face. Căci am ajuns deja la un punct de cotitură strategică. Deja ne îndreptăm spre scopul nostru, victoria noastră.

Звернення Президента України Володимира Зеленського 11.03.2022

El a adăugat: „Ucrainenii sunt oameni mândri, care își apără întotdeauna pământul și nu vor oferi ocupantului o singură bucată din acest pământ”.

15:00 - Între timp, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a ajuns la București, pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis. Ea vine din Polonia, unde a vizitat trupele aliate.

14:30 - Elveția și-a sfătuit cetățenii să părăsească Rusia, a declarat Ministerul de Externe elvețian.

Acesta recomandă cetățenilor elvețieni a căror prezență în Rusia nu este necesară în mod urgent să părăsească țara temporar și prin mijloace proprii, însă fiecare va decide în mod individual.

14:15 - Liderii europeni au hotărât să susțină aderarea Ucrainei la UE, dar nu în procedură de urgență, pentru că un grup de țări, în frunte cu Olanda, consideră că deja lucrurile merg prea repede.

13:41 - Comisia Europeană a plătit azi Ucrainei 300 de milioane de euro pentru asistență macrofinanciară de urgență, anunță Ursula von der Leyen. Aceasta este prima tranșă dintr-un pachet de 1,2 miliarde de euro.

13:23 - Guvernul Marii Britanii le-a cerut veteranilor din armată să nu plece la luptă în Ucraina. Ministrul veteranilor, Leo Docherty, le-a cerut militarilor lăsați la vatră să nu se alăture războiului din Ucraina și, în schimb, să-i ajute pe ucraineni de acasă, prin donații sau prin voluntariat.

Un apel similar a fost făcut și de către șeful de stat major al armatei, deși ministrul de Externe, Liz Truss, spunea recent că îi susține pe cei vare vor să meargă să apere Ucraina.

Se pare că și unii militari activi din armata britanică au încălcat ordinele și au mers pentru a lupta cu rușii. De asemenea, mai mulți cetățeni britanici cu experiență militară s-au alăturat legiunii internaționale de la Kiev.

13:00 - Moscova transmite că rușii care spun că le este rușine că țara lor a invadat Ucraina nu sunt ruși adevărați.

Unui rus adevărat nu-i este niciodată rușine că este rus”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre sloganul „mi-e rușine că sunt rus”, care apare tot mai mult pe rețelele de socializare din Rusia și de peste hotare. „Dacă cineva spune astfel de lucruri, atunci pur și simplu nu este rus”, a spus Peskov.

12:30 - Un purtător de cuvânt al ministerului german de Interne a declarat că până acum au fost înregistrați în Germania peste 109.000 de refugiați din Ucraina, relatează Reuters.

12:14 - Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, s-a întâlnit astăzi cu trupele poloneze, înainte de a pleca la București pentru discuții cu președintele României, Klaus Iohannis

12:01 - În Harkov au fost distruse până acum 48 de școli, spune primarul orașului, în urma bombardamentelor necruțătoare ale rușilor.

„Până astăzi, 48 de școli (din oraș) au fost distruse”, a declarat primarul Ihor Terekhov într-o adresă televizată, relatează Reuters.

Orașul are de obicei o populație de aproximativ 1,4 milioane de locuitori, fiind al doilea ca mărime după Kiev.

11:51 - Forțele ruse au bombardat zonele rezidențiale din Harkov de 89 de ori într-o singură zi, a declarat guvernatorul local.

11:35 - UE va dubla suma alocată pentru furnizarea de sprijin militar Ucrainei, care ajunge astfel la 1 miliard de euro, s-a stabilit la summitul de la Versailles.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că acordul celor 27 de lideri nu a fost deloc greu de obținut, pentru că toți sunt conștienți că Ucraina trebuie sprijinită militar și mai mult.

11:29 - Imagini inedite difuzate de propaganda de la Moscova:

11:22 - Agenția ONU pentru migrație raportează că până astăzi peste 2,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina. Dintre aceștia, 116.000 sunt cetățeni străini.

Majoritatea refugiaților, aproximativ 1,5 milioane de persoane, au fugit în Polonia.

11:10 - Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, spune că peste 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu sunt gata să vină la luptă în ajutorul așa-ziselor republici separatiste din estul Ucrainei. Putin a confirmat că aceștia trebuie ajutați să ajungă pe front, dacă își doresc.

Cel mai probabil este vorba despre mercenari din Siria, unde armata rusă a venit în ajutorul regimului Bashar al-Assad, în timpul războiului civil, iar acum dictatorul sirian își va plăti datoria față de Putin trimițând luptători în Ucraina.

11:02 - Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, aflat în închisoare, îndeamnă rușii să iasă duminică la demonstrații împotriva războiului la Moscova și în alte orașe.

Maniacul nebun Putin va fi oprit cel mai repede de poporul Rusiei acum, dacă oamenii se opun războiului”, a scris el pe Instagram, relatează Reuters.

„Trebuie să mergi la mitinguri împotriva războiului în fiecare weekend, chiar dacă pare că toți au plecat ori s-au speriat… Sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, le-a transmis el susținătorilor.

Potrivit grupului de monitorizare a protestelor OVD Info, 13.908 de persoane au fost reținute la demonstrațiile împotriva războiului din Rusia de la începutul invaziei Ucrainei.

Navalnîi, care postează pe rețelele de socializare prin avocații și aliații săi, a fost închis anul trecut, când s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat, după ce a fost otrăvit cu Noviciok în timpul unei vizite în Siberia, din 2020.

10:55 - Trupe ruse au lansat un atac cu rachete cu rază lungă de acţiune de precize împotriva a două aerodromuri militare în oraşele Luţk şi Ivano-Frankivsk, în vest, şi le-au scos din luptă, anunţă vineri un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

Rușii spun că au distrus până acum 3.213 instalaţii militare ucrainene, de la lansarea „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, cum prezintă Kremlinul invazia şi războiul din Ucraina.

10:52 - Guvernatorul regional din Harkov a declarat că forțele ruse au lovit un spital de psihiatrie din regiune. El a catalogat atacul drept o crimă de război și spune că 330 de pacienți se aflau internați, unii imobilizați la pat sau în scaune cu rotile. Doar 73 de persoane au fost evacuate, însă nu se știe câte victime sunt.

10:45 - Vladimir Putin spune că Rusia trebuie să întâmpine voluntarii care doresc să lupte cu forțele ucrainene și să-i ajute să ajungă în zonele de luptă.

Declarația sa ar putea avea legătură cu informațiile apărute recent conform cărora rușii vor să aducă mercenari din Siria pe frontul din Ucraina.

Adresându-se Consiliului de Securitate al Rusiei, președintele rus a mai spus că sprijină livrările de arme capturate din Ucraina către regiunile rebele susținute de Rusia. Ar fi vorba despre rachete Stinger și Javelin.

10:35 - O dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în capitala Croației, Zagreb, fără să provoace victime, după ce a fost avariată, dar a reușit să mai zboare încă 700 de kilometri. Este vorba despre o dronă Tu-141 Struj, de fabricație sovietică, modernizată de ucraineni şi folosită începând cu din 2014.

10:30 - Forțele ruse au ucis mai mulți civili ucraineni decât soldați, a declarat astăzi ministrul ucrainean al Apărării.

„Vreau ca acest lucru să fie auzit nu numai la Kiev, ci în toată lumea”, a spus Oleksii Reznikov, citat de Reuters.

Potrivit ultimelor cifre ale biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, de la ora 4:00 pe 24 februarie până la miezul nopții de 9 martie, 549 de persoane au fost ucise și 957 au fost rănite.

Bilanțul real al victimelor ar putea fi însă mult mai mare. Doar de pe străzile din Mariupol au fost adunate recent peste 1.200 de cadavre, potrivit autorităților locale.

De asemenea, există informații despre multe gropi comune, în special în preajama spitalelor, care nu mai fac față și unde mulți dintre răniții aduși nu supraviețuiesc și nici nu mai ajuns să fie înmormântați în cimitire.

10:15 - Așa arată un magazin din orașul Zaporojie, unde se află și cea mai mare centrală atomică din Europa, acum controlată de armata rusă. Locuitorii care nu au fugit încă din oraș s-au organizat pe rețelele de socializare, iar vecinii se anunță de îndată ce apare marfă la magazin. Apoi o iau la fugă, cu sacoșa în mână, pentru a cumpăra ceva de mâncare.

10:07 - Presa din Ucraina prezintă imagini cu o localitate bombardată în timpul nopții din regiunea Kievului. Din fericire nu au fost înregistrate victime, de această dată.

10:00 - Dictatorul Alexandr Lukașenko a sosit la Moscova, pentru a discuta cu Vladimir Putin.

09:56 - Ministerul de Externe din Ucraina prezintă cazul unei întregi familii care a fugit din Kiev, pentru a scăpa de bombardamente, dar a sfârșit tragic.

S-au refugiat în satul Marhalivka, aflat la nici 30 de kilometri de Capitală, însă casa lor a fost lovită de o rachetă. Din 12 persoane care se adăposteau acolo a scăpat doar un bărbat și pisica familiei. Soția lui, fiica, sora, doi nepoți și două nepoate, împreună cu părinții lor, toți au murit în atacul armatei ruse.

09:29 - Stadionul Iuri Gagarin din Chernihiv a fost distrus de un atac al armatei ruse, la fel ca biblioteca din localitate. Orașul ucrainean este unul încărcat de istorie, fiind atestat documentar în anul 907.

09:26 - Vicepremierul Irina Vereşciuk speră ca un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol va fi deschis astăzi, după mai multe încercări eșuate din această săptămână. Sute de mii de civili sunt asediați aici de zece zile și au rămas fără hrană, apă, medicamente și utilități.

09:19 - Orașul Volnovaha ar fi căzut în mâinile separatiștilor din estul Ucrainei, ajutați de armata rusă, potrivit presei de la Moscova, care citează Ministerul rus al Apărării. Localitatea se află la nord de Mariupol, un alt oraș puternic bombardat și asediat, un port-cheie la Marea Azov.

De altfel, de pare că atacurile rușilor se concentrează acum în estul separatist, în timp ce coloana care amenința Kievul a luat o pauză strategică.

09:13 - Ucraina a lansat un document digital temporar, pentru perioada războiului, pentru a veni în ajutorul cetățenilor care au rămas fără acte de identitate în format fizic. Noul serviciu se numește „e-Document” (єДокумент). Acesta va conține datele pașaportului și numărul de identificare fiscală (TIN).

08:47 - Autoritatea nucleară de stat din Ucraina, Energoatom, nu va mai cumpăra combustibil nuclear rusesc. În prezent, Ucraina operează reactoare nucleare din epoca sovietică, importându-și combustibilul din Rusia și Statele Unite.

08:33 - Lovituri aeriene ruse sunt raportate în orașul Ivano-Frankivsk, din sud-vestul Ucrainei. Ivano-Frankivsk este la 185 de km de Sighetu Marmaţiei.

De altfel, orașul se află aproape de granițele cu România, Slovacia și Ungaria, fiind mai la sud de Luțk. Consilierul Ministerului ucrainean de Interne, Anton Heraşcenko, a declarat că au fost raportate trei explozii, în timp ce primarul orașului, Ruslan Marţinkiv, a spus că exploziile au vizat aeroportul.

08:14 - Ucrainenii vor putea afla şi prin intermediul smartphone-urilor despre raidurile aeriene care le vizează oraşele, graţie unei noi facilităţi adăugate în sistemul de operare Android.

Google a reuşit să creeze un sistem de alertă în caz de raid aerian. Sistemul a fost construit pe baza sistemului de alertare în caz de cutremur, pe care Android îl include deja.

08:08 - Situația din Mariupol este critică, orașul fiind bombardat la fiecare jumătate de oră. Aviația rusă trage mai ales în zone rezidențiale. Primarul acuză invadatorii că folosesc arme interzise.

07:56 - Alt oraş a fost bombardat în zorii zilei, este vorba despre Luţk, în nord-vestul Ucrainei, aproape de graniţa cu Polonia. Primarul spune că a fost vizat un aerodrom.

07:52 - Ucraina a cerut retragerea a peste 300 de persoane din cadrul misiunilor ONU de menţinere a păcii, a declarat un reprezentant al ONU. E vorba despre personal din Mali, Cipru, Kosovo, Sudanul de Sud şi Abyei, o zonă de frontieră disputată de Sudan şi de Sudanul de Sud. Sunt 250 de militari, 36 de ofiţeri şi experţi şi 22 de ofiţeri de poliţie, în total 308 reprezentanţi ai Ucrainei.

07:43 - Armata Ucrainei afirmă că a lovit 10 avioane de război rusești și a distrus două convoaie mari de armament. Ar fi fost lovite avioane Su-25 și un Su-34, dar nu se spune şi unde. Unul dintre avioane ar fi fost doborât de o rachetă Stinger.

07:35 - JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană în funcție de active, a declarat că se retrage din Rusia și că nu va mai derula noi afaceri în această țară.

07:30 - În zorii zilei, au avut loc trei atacuri aeriene asupra orașului Nipru, o lovitură în apropierea unei grădinițe și alta lângă un bloc de locuințe. A treia a fost la o fabrică de încălțăminte, care a luat foc.

07:23 - YouTube şi magazinul Google Play suspendă toate serviciile bazate pe plăţi din Rusia, inclusiv abonamentele.

Google va întrerupe, de asemenea, reclamele pentru agenţii de publicitate cu sediul în Rusia. Aceasta se adaugă recentei suspendări de către Google a reclamelor în Rusia.

Google şi YouTube au încetat anterior să vândă publicitate online în Rusia, după măsurile similare luate de Twitter şi Snap.

07:16 - Goldman Sachs îşi închide operaţiunile în Rusia, devenind prima bancă importantă de pe Wall Street care părăseşte această ţară. În timp ce băncile europene sunt cele mai expuse în Rusia, băncile americane au, la rândul lor, o expunere semnificativă, însumând 14,7 miliarde de dolari.

07:10 - Înaintea bombardamentului rus asupra spitalului de copii din Mariupol, alte două maternităţi au fost atacate şi distruse în Ucraina. Cel din Mariupol "nu este singurul. La Jitomir (nord-vest), maternitatea a fost complet distrusă. La Saltivka, în aglomeraţia Harkov (nord-est), de asemenea, a fost distrusă maternitatea", a declarat responsabilul din Ucraina al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Jaime Nadal.

06:52 - Statele Unite susţin că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer. „Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

06:45 - Japonia va îngheța activele a trei bănci din Belarus, guvernul anunțând și un ajutor umanitar de 100 de milioane de dolari către Ucraina și țările învecinate pentru a ajuta refugiaţii care fug de război.

Japonia anunțase anterior sancțiuni împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.

06:38 - Sony şi Nintendo au suspendat livrările de jocuri video şi de dispozitive în Rusia.

06:26 - Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri, la 18:00 (ora României), cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei, a cărei credibilitate în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington şi Londra, în cadrul unei sesiuni asupra Siriei. Rusia acuză Washingtonul şi Kievul că gestionează laboratoare destinate producerii de arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două.

06:20 - AFP pune la dispoziţie hărți ale Ucrainei care compară zonele aflate sub controlul Rusiei, începând cu prima zi a invaziei.

06:11 - Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă Ucrainei să distrugă agenţii patogeni din laboratoarele sale de cercetare pentru a preveni orice potenţiale "scăpări" care ar putea afecta populaţia.

Ca şi alte state, Ucraina are laboratoare de sănătate publică, în care sunt studiate bolile periculoase, inclusv COVID-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit în trecut sprijin din partea SUA, UE şi a OMS.

05:55 - Congresul SUA a adoptat un ajutor de urgență, de 13,6 miliarde de dolari, pentru Ucraina. Senatorii și-au urmat colegii din Camera Reprezentanților, care au dat lumină verde, miercuri, pentru pachetul de 1,5 trilioane de dolari, relatează AP.

05:24 - Imaginile din satelit puse la dispoziție de firma americană de tehnologie spațială Maxar Technologies oferă detalii despre desfăşurarea pe teren în Ucraina.

Fotografiile dezvăluie un convoi masiv de trupe rusești care stătuse în afara capitalei ucrainene, în mare parte dispersat și redistribuit în orașe și păduri de lângă Kiev, cu piese de artilerie mutate în poziții de tragere.

O imagine arată câteva dintre vehiculele militare rusești repoziționate de-a lungul unei linii de copaci lângă satul Lubianka, la aproximativ 50 km nord-vest de Kiev.

Mai multe trupe apar lângă Aeroportul Internațional Antonov, care se află între Lubianka și Kiev, și sugerează că vehiculele nu au făcut niciun progres semnificativ spre capitală.

05:02 - Consiliul European „a recunoscut aspirațiile europene” ale Ucrainei, liderii UE fiind de acord să sprijine Ucraina în „urmarea drumului său european”. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „fără întârziere” liderii UE „vor întări în continuare legăturile noastre și vor aprofunda parteneriatul nostru pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană”.

04:48 - O reacţie diplomatică vine din China. Premierul Li Keqiang a spus că situația e deranjantă și e important să sprijinim Rusia și Ucraina în discuțiile de încetare a focului.

Li nu a răspuns direct la întrebările reporterilor care au vrut să ştie China se va abține să condamne Rusia, indiferent de ceea ce va face acea țară, relatează Reuters.

Nici nu a spus dacă China este pregătită să ofere sprijin economic și financiar suplimentar Rusiei, deoarece se confruntă cu sancțiuni economice.

04:02 - Ministerul rus al Apărării a anunţat că va crea zilnic culoare umanitare pentru evacuarea civililor ucraineni spre teritoriul Rusiei.

"Anunţăm oficial deschiderea de culoare umanitare, în mod unilateral, spre Federaţia Rusă, zilnic de la ora 10.00, fără nicio coordonare, şi în alte direcţii prin coordonare cu partea ucraineană. Garantăm securitate completă în teritoriile aflate sub controlul forţelor armate ruse", a declarat Mihail Mizinţev, directorul Centrului de Control din cadrul Ministerului rus al Apărării.

03:36 - Zelenski a acuzat armata rusă că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar.

"Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente (...) Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor", a afirmat el, într-un mesaj video difuzat de preşedinţie.

"Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta", a continuat Volodimir Zelenski.

03:15 - Preşedintele Zelenski ieşit cu un nou mesaj video şi a anunţat că au fost evacuate circa 100.000 de persoane, însă oraşele Mariupol şi Volnovaha rămân complet blocate şi se încearcă trimiterea de provizii - apă, hrană şi medicamente.

El s-a referit şi la acuzaţiile privind aşa-zise pregătiri pentru atacuri biologice sau chimice. "Ce sunt acuzaţiile acestea privind pregătirea unor atacuri chimice? Aţi decis să treceţi la de-chimizarea Ucrainei?", a întrebat el retoric.

Referitor la integrarea Ucrainei în UE, Zelenski a spus: "Azi, când văd sprijinul oamenilor din fiecare ţară în pieţele din capitalele europene, ştiu că poporul ucrainean este deja în Uniunea Europeană. Şi politicienii.. sunt sigur că se vor obişnui cu asta".

I am the President of a rational country, a rational nation. And the father of two children. And no chemical or any...

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 10 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇