Conducta Nord Stream 2 rămâne închisă doar până scapă oligarhii de Putin?

Conducta Nord Stream 2 rămâne închisă doar până scapă oligarhii de Putin?

Uriașa conductă de gaze Nord Stream 2, lungă de 1.230 de kilometri, care trebuia să aducă gazul din Rusia direct în Germania, a fost tot timpul controversată, însă abia acum proiectul a fost oprit oficial, din cauza incursiunii ruse în Ucraina. Sau, mai bine zis, a luat o pauză, până oligarhia de la Moscova scapă de Putin.

Proiectul este prea mare, prea scump și prea important pentru nemți, dar și pentru ruși, ca să fie anulat pur și simplu. Sau ca să fie ținut în loc de un singur om, fie el și președintele Rusiei.

ADVERTISING

Dacă ne uităm cu atenție, oprirea Nord Stream 2 nici măcar nu a fost inclusă în pachetul de sancțiuni europene pentru Rusia, ci pur și simplu s-a oprit undeva pe traseul birocratic de la Berlin, în faza de aprobare finală, doar după ce SUA au catalogat oficial mișcările Rusiei privind Ucraina drept o invazie.

Cu toate acestea, anunțul făcut chiar de premierul Olaf Scholz reprezintă cel mai puternic răspuns occidental pentru noua invazie rusă în Ucraina. Îi costă pe ruși miliarde.

Părerile politicienilor, ale analiștilor, dar și ale cetățenilor simpli sunt împărțite de ani de zile pe marginea Nord Stream 2. Deși e gata deja de cinci luni, conducta nu a fost până acum încărcată.

ADVERTISING

Americanii cer de mai multă vreme anularea proiectului, ca represalii pentru Rusia, însă acesta a tot mers înainte, încet, dar sigur. Deși aduce și costuri de mediu foarte ridicate - un plus anual de 100 de milioane de tone de dioxid de carbon, potrivit CNN.

Construirea conductei, care pleacă din Rusia și trece pe sub Marea Baltică, pentru a ieși în Germania, a costat 9,5 miliarde de euro, din care 50% a plătit Gazprom și 50% au plătit europenii (Uniper, Wintershall Dea, OMV, Engie și Royal Dutch Shell).

ADVERTISING

Când a decis să oprească proiectul Nord Stream 2, UE s-a expus teoretic riscului ca Rusia să oprească și conducta Nord Stream 1, care funcționează acum la capacitate maximă, pentru a livra gaze rusești în Europa, comentează unii analiști.

Pe de altă parte, pe țeava rusească de gaz vin în sens opus niște grămezi de euro, așa că este greu de crezut că rușii o vor închide vreodată. Nici n-au pomenit nimic despre asta.

De fapt, sancțiunile occidentale, per ansamblu, au blocat doar conturile oligarhiei de la Moscova, plus o sursă potențială pentru dublarea veniturilor (Nord Stream 2), fără a umbla în vreun fel la conducta primară, care continuă să toarne în Rusia bani europeni. Anul trecut a bătut chiar toate recordurile de exporturi.

Banii vin, dar sunt blocați. Și chiar dacă îi scot ei altfel din conturi, nu-i mai pot cheltui pe Coasta de Azur sau la Chamonix, până nu scapă de Putin de la Kremlin.

Pe termen lung, rămâne problema costurilor de mediu. Însă e greu de crezut că Germania va renunța simultan și definitiv la centralele nucleare și la cea mai nouă conductă de gaze, pentru a sta doar în „bătaia vântului” încă 25 de ani.

UPDATE: Analistul financiar Lucian Davidescu scrie că nemții nici măcar nu se tem neapărat să nu piardă gazul rusesc, dar riscă să plătească despăgubiri de miliarde de euro Gazprom, care poate ataca decizia la Centrul internațional de soluționare a litigiilor de investiții (ICSID) din Elveția, dacă ar anula pur și simplu proiectul Nord Stream 2, așa că au ales să blocheze temporar parcursul tehnic pentru obținerea autorizației.

Vezi și un interviu pe această temă cu Moise Guran:

Moise Guran, despre mama crizelor: pandemie, energie și război

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇