Germania blochează Nord Stream 2

Germania blochează Nord Stream 2
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu poate merge înainte, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.

Conducta de gaz dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă pusă în funcțiune, scrie BBC.

Marți dimineață, ministrul german al Energiei, Robert Habeck, a ordonat retragerea unei evaluări pozitive necesare pentru autorizarea gazoductului.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor legate de criza din Ucraina

ADVERTISING

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi pusă în funcțiune”, a spus Scholz, la o conferință de presă la Berlin, la prânz, potrivit The Guardian.

Cancelarul german a descris recunoașterea de către Putin a independenței teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk drept o „încălcare gravă” a dreptului internațional.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ceruse marți dimineață oprirea imediată a proiectului Nord Stream 2, pe fondul conflictului cu Rusia.

Zelenski a spus că Rusia trebuie pedepsită pentru recunoașterea independenței teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk cu „sancțiuni imediate” care includ „oprirea completă a proiectului Nord Stream 2”, scrie Wion.

ADVERTISING

Conducta Nord Stream 2 poate transporta suficient gaz natural din Rusia pentru a alimenta 26 de milioane de gospodării din Europa.

Dacă ar funcționa la capacitate maximă, s-ar putea rezolva două mari probleme: penuria de gaze și prețurile mari la energie.

Cu toate acestea, SUA au promis că vor „pune capăt” proiectului Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina.

Ce este Nord Stream 2?

Nord Stream 2 este o conductă de 1.200 km care trece pe sub Marea Baltică și care va transporta gaz de pe coasta Rusiei, lângă Sankt Petersburg, până la Lubmin, în Germania, explică BBC.

ADVERTISING

Proiectul a costat 10 miliarde de euro (8,4 miliarde de lire sterline) și a fost finalizat în septembrie anul trecut. Gigantul energetic de stat rus Gazprom a suportat jumătate din costuri, iar firmele energetice occidentale precum Shell și ENGIE din Franța plătesc restul.

Nord Stream 2 ar urma să funcționeze în paralel cu o conductă de gaz existentă, Nord Stream, care funcționează din 2011.

Împreună, aceste două conducte ar putea livra 110 miliarde de metri cubi de gaz în Europa în fiecare an. Adică peste un sfert din toate gazul pe care țările Uniunii Europene îl folosesc anual.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇